Alfa Romeo 147, problem z elektryka

27 Sty 2013, 13:24

Witam, Mieszkam w Irelandii i nie ma tu zbyt wielu fachowcow :-).

problem jest taki:
- cos rozladowuje mi akumlator w 1 noc do zera. Pobor jak auto jest wylaczone jest 1,6 amper
wiec tutejsi mech. odlaczyli radio i powiedzieli ze jest do wymiany bo robi zwarcie ( bez radia pobor jest 0,4 ampera ) kupilem nowe i to samo, powiedzieli znowu ze radio wadliwe - kupilem trzecie ;-) i dalej to samo..... poraszka z nimi tu ! wiecej juz nie kupuje.
Alternator laduje ok, jest nowy akumlator.

W miedzy czasie odkrylem cos dziwnego; jak wylanczam stacyjke w pozycje O a radio bylo wlaczone to otwiera mi sie tylna lewa szyba ;-), i komputer caly czas pipai chce dalej cos z nia robic.

aby temu zapobiec musze po wylaczeniu stacyjki szybko otworzyc jakiekolwiek drzwi samochodu zanim sie uruchomi otwieranie szyby.

I jeszcze jedno jak stacyjka jest wlaczona i radio gra jest ok ale jak wylacze radio przyciskiem off to oczywiscie otwiera mi sie ta tylnia szyba i komputer znowu pracuje..

Bardzo ciekawy problem i mysle ze ktos mi cos doradzi bo tu nikt nie wie o co chodzi kaza mi wyjac radio i nie ma problemu hehe... jak ktos moglby pomoc mi na skype albo gg z tym problemem bede wdzieczny:-) gg 93779, skype: lenart
tranel
Nowicjusz

Auto: Alfa Romeo 147
Rok produkcji: 2003

27 Sty 2013, 22:12

Ja bym wyjął radio i dokładnie posprawdzał po kabelkach skąd jest wzięte zasilanie - plus stały, plus po włączeniu stacyjki, plus ze świateł i masa. Skoro elektrycy wyjeli radio i prąd spadł do prawidłowego, to winne jest radio. No ale jak już wymieniłeś i nadal jest to samo, to musi być coś z instalacją radia.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

28 Sty 2013, 20:29

Po dłuższej dedukcji doszliśmy do wniosku z tranel że awaria leży po stronie modułu BS http://www.forum.alfaholicy.org/147/237 ... 147_a.html a nie jest to wina samego radia.
przemek217
Launch X-431 DIAGUN - tester diagnostyczny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Limanowa
Prawo jazdy: 16 01 2005
Auto: Audi a6 C5
Silnik: 1.8 T 150KM AEB
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

28 Sty 2013, 20:35

Dzieki za wskazowki mam nadzieje ze jutro sie wszystko wyjasni po wizycie u polskiego elektryka w Dublinie. 8)
tranel
Nowicjusz

29 Sty 2013, 18:18

:D Problem rozwiazany, radio bylo ok, problem powodowala zamokla wtyczka miedzy karoseria a drzwiami z wiazka kabli w tylnch drzwiach gdzie sie okno otwieralo. Dawalo to zwarcie 0.52 amper na kablach z obwodu can komputera. (pod ktorymjest podpiete wiele urzadzen min. radio).

Po osuszeniu i przeczyszczeniu zlacza wszystkie problemy znikly i teraz na akumlatorze jest pobor 0,05 Amper :D A wszystko wskazywalo na walniety Body Computer - dobry elektryk to podstawa.
tranel
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Honda HR-V - kompaktowy SUV
    Consumer Reports przetestował kompaktowego SUV-a Hondy z niedostępnym w Polsce benzynowym silnikiem 1,8 l. Tak skonfigurowane auto uzyskało średni wynik 29 mpg. W miejskich warunkach było to 20 mpg, zaś na szybkiej trasie ...