Alfa Romeo 147 vs Seat Toledo II

19 Cze 2010, 21:25

witam.
zastanawiam się nad kupnem auta i spośród wielu upatrzyłem sobie te dwa modele. Alfa jest lepiej wyposażona(skóra, nawigacja, kierownica wielofunkcyjna) ale naczytałem się dużo o wadliwym zawieszeniu i potem duże koszty naprawy są a z kolei z seatem nie ma tylu problemów. Interesuje mnie diesel 1.9 110KM do 15000zł. Nie wiem co wybrać bo Alfa kusi wyposażeniem. Myślałem także nad Seatem Leonem I ale niestety jest droższy
Trafimow
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań

20 Cze 2010, 10:11

Obejrzyj dokładnie tą Alfę, jeżeli zawieszenie jest w dobrym stanie to pojeździsz. Jaki silnik? Jeżeli diesel to warto brać, jeżeli benzyna, to nie zawracałbym sobie głowy, tylko brał Toledo.
Różnica duża w gabarytach - nie przeszkadza Ci to?
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

20 Cze 2010, 12:06

Gabaryty mi nie przeszkadzają a co do zawieszenia to nie znam się tak na autach, musiałbym brać rzeczoznawcę, a nie wiadomo ile tych aut musiałbym obejrzeć żeby w końcu trafić na odpowiednie a za każdym razem gościowi płacić to mi wyjdzie kupę kasy. Napisałem że Diesel 1.9 110KM
Trafimow
Nowicjusz

20 Cze 2010, 15:05

Trafimow napisał(a):witam.
zastanawiam się nad kupnem auta i spośród wielu upatrzyłem sobie te dwa modele. Alfa jest lepiej wyposażona(skóra, nawigacja, kierownica wielofunkcyjna) ale naczytałem się dużo o wadliwym zawieszeniu i potem duże koszty naprawy są a z kolei z seatem nie ma tylu problemów. Interesuje mnie diesel 1.9 110KM do 15000zł. Nie wiem co wybrać bo Alfa kusi wyposażeniem. Myślałem także nad Seatem Leonem I ale niestety jest droższy

Witaj.Trzeba przyznać ze alfa 147 jest znacznie mniej awaryjna niż poprzednik 145/146.Czy ja bym wolał skóre i nawigacje w alfie czy lepsze autko jakim niewątpliwie jest seat,szczególnie z silnikiem1,9 tdi 110 KM. pozdro
mimi
milutki5
Aktywny

Miejscowość: małopolska

21 Cze 2010, 06:22

Tzn co byś wolał?
Trafimow
Nowicjusz

21 Cze 2010, 07:54

To czy Seat jest lepszy jest wg. mnie bardzo wątpilwe.
Ma gorszy silnik JTD vs TDI pojedynek zdecydowanie na korzyść silnika Alfy, Alfa też lepiej się prowadzi(choć kosztem mniejszej trwałości zawieszenia), jest lepiej wykończona.
Nie jest również specjalnie awaryjna, pod tym względem prezentuje przeciętny poziom a z dostępnością części nie ma problemu.
Dla mnie wybór jest prosty tym bardziej, że Toldeo jest przeceniany na rynku wtórnym.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Yaris Hybrid-R - sportowa hybryda
    Toyota Yaris Hybrid-R, która w wersji koncepcyjnej zadebiutowała podczas Salonu Samochodowego we Frankfurcie, łączy zaawansowaną technologię pochodzącą z seryjnego Yarisa Hybrid, z wyczynowymi rozwiązaniami znanymi ...

21 Cze 2010, 16:04

quote="Trafimow"]Tzn co byś wolał?[/quote]
Napisałem ze seat.
Jasiek90 napisał(a):Ma gorszy silnik JTD vs TDI pojedynek zdecydowanie na korzyść silnika Alfy

Nie żartuj,chyba ze myslisz o nowym JTD od 2004r.
Jasiek90 napisał(a):Alfa też lepiej się prowadzi(choć kosztem mniejszej trwałości zawieszenia), jest lepiej wykończona.

Alfa ma twarde zawieszenie,które pozwala np. na szybkie pokonywanie zakrętów,niestety cierpi na tym komfort jazdy(szczególnie na polskich drogach)który ja sobie bardzo cenię.
Jasiek90 napisał(a):Dla mnie wybór jest prosty tym bardziej, że Toldeo jest przeceniany na rynku wtórnym.

.Nie mozna przecenić czegoś co słuzy do w miarę komfortowego,bezpiecznego i ekonomicznego pokonywania tysięcy kilometrów.pozdro
mimi
milutki5
Aktywny

21 Cze 2010, 16:28

milutki5 napisał(a):
Jasiek90 napisał(a):Ma gorszy silnik JTD vs TDI pojedynek zdecydowanie na korzyść silnika Alfy

Nie żartuj,chyba ze myslisz o nowym JTD od 2004r.

To akurat nie żarty a rzeczywistość. A już ten nowy JTD to bez porównania nawet.
Wystarczy posłuchać.
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

21 Cze 2010, 16:32

JTD nawet z 2000r jest lepszą konstrukcja niż TDI. Lepsza charakterystyka rozwijania mocy, mniejszy hałas i wibracje i podobne spalanie nie do przecenienia jest też niższa awaryjność i tańsze naprawy( pompowtryskiwacze nie dość, że są dość wrażliwe na paliwo to jeszcze droższe w naprawie niż szyna CR).
Pewnie, że Alfa nie jest komfortowa ale w zamian za to dobrze się prowadzi a Toledo nie dość, że nie jest komfortowe to jeszcze prowadzi się przeciętnie.
Z roli komfortowego, ekonomicznego, bezpiecznego środka transportu wywiązuje się przeciętnie na tle rywali z klasy a kosztuje ponadprzeciętnie dużo.
Inna sprawa, że jakość wykonania Seata jest dość słaba, przynajmniej mnie te stuki i trzaski bardzo irytują a wiem, że nie jest to jednostkowa przypadłość tego modelu.
A nie myślałeś o Stilo, Focusie, Astrze lub Xsarze?
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

22 Cze 2010, 10:45

Jasiek90 napisał(a):Z roli komfortowego, ekonomicznego, bezpiecznego środka transportu wywiązuje się przeciętnie na tle rywali z klasy a kosztuje ponadprzeciętnie dużo.

Ja tylko się odnoszę do alfy i seata,bo kolega "trafimow" o to pytał.Inna sprawa ze jezeli mówisz o stukach i trzaskach w seatach leon, toledo 2 generacji to troszkę widze u ciebie brak obiektywizmu.A może po prostu nie miałeś ztym samochodem wiekszej styczności
Jasiek90 napisał(a):JTD nawet z 2000r jest lepszą konstrukcja niż TDI

Ja akurat mam inne zdanie na ten temat.Pisanie o wrażliwości na paliwo odłozył bym do lamusa(to jest stereotyp który tak naprawde nigdy nie miał pokrycia w rzeczywistości)
Silnik seata nie ma takiej przypadłośći jak starsze jtd( np.pęknięcia pasków rozrządu)w nowym silniku zostało to już wyeliminowane.I mógłbym tak pisać i pisać ale lepiej krócej.Bo sa jeszcze inne tematy .pozdro
mimi
milutki5
Aktywny

23 Cze 2010, 17:10

rodzice mają alfe romeo 147 1.9jtd 115km to jeśli chodzi o silnik na bieżąco wszystkie płyny wymieniają i rozrząd i nic się nigdy nie popsuło jeśli chodzi o silnik.Zawieszenie ma sportowe z jednej strony fajne bo jedzie jak po szynach tylko że nie zbyt trwałe na nasze drogi.Ogólnie powiem tak bez Awaryjne auto,z dobrą dynamiką i perfekcyjnym prowadzeniem tylko troszkę ciasnawe w środku ;)
Czy ciemno, czy jasno płynie muza przez miasto ;)
Fiat Stilo 1.9jtd 115km 2002r
Opel Zafira Tourer 2.0CDTI 165km 2013r
pawel92
Początkujący

Miejscowość: Białogard
Prawo jazdy: 04 03 2010
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Fiat Stilo 3d ,Opel Zafira
Silnik: 1.9jtd,cdti115,165km
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna