yeti65 napisał(a):Żarówek H1 i H7 nie można stosować zamiennie. O ile dobrze pamietam(nie chce mi się szukać), to żarówka H1 jest tylko od świateł mijania, a H7 od drogowych, albo odwrotnie
galakty napisał(a):Odwrotnie
Nie do końca panowie - u mnie w jednym Peugeocie w mijania jest H7, a w drugim H1. H1 są podobno bardziej wytrzymałe. Faktem jest, że nie da się założyć zamiast jednej drugiej, bo różnią się budową trzonka.
yeti65 napisał(a):A u mnie są jakieś wynalazki hb3 i hb4
HB3 i HB4 to żarówki pochodzące od producentów samochodów amerykańskich marek. Ja mam w Jeepie właśnie takie. Można je normalnie kupić.
Maydrax napisał(a):Lampy będą oryginalne, przerobione.
Reflektorów nie wolno przerabiać. Przy jakiej kolwiek przeróbce tracą one legalizację.
Maydrax napisał(a):Osoba, która takie lampy przerabia oferuje hidy za 315 zł z 2 letnią gwarancją.
HID-y to pseudoksenony. Nie wolno ich stosować, bo nie mają homologacji i co gorsza bardzo często oślepiają innych kierowców - efekt jest taki, jakbyś cały czas jechał na długich. Co jeszcze gorsze jakby doszło do kolizji, to wystarczy, że kierowca powie, że został oślepiony przez twoje światła. Jak sprawdzą światła i zobaczą, że masz HID-y, no to można się domyślać co będzie. A o wypadku nie wspominam. Jest to więc naprawdę śliska sprawa.
Kao napisał(a):Jeżeli mówił o HID to chodziło mu moim zdaniem o xenon.
Kao - to nie xenony. To pseudo ksenony. Do tego niedozwolone do stosowania w samochodach.
Maydrax napisał(a):1) Soczewka na h1
2) Soczewka na h1 - xenon (hid)
Przy pierwszej opcji nie muszę mieć spryskiwaczy oraz samopoziomowania.
Przy drugiej opcji wymagane samopoziomowanie i spryskiwacze.
Mając HID-y żadne spryskiwacze ani samopoziomowanie nie wystarcza. HIDów bardzo często nie da się ustawić, nawet na SKP. Te żarówki mają tak rozproszone światło, że szkoda pisać.
Maydrax napisał(a):Teraz pytanie; jak to będzie świecić biorąc pod uwagę opcję nr 1.
Mając soczewki i dobre żarówki H1 lub H7 będzie to dobre świało. I legalne przede wszystkim.
Maydrax napisał(a):Żarówki H1 są mocniejsze od H7, dają więcej światła, znacie jakieś sprawdzone, które mają barwę zbliżoną do białej ?
Nieprawda. Obie żarówki są takie same i mają moc 55W.
Mam bardzo dobre sprawdzone żarówki H1 i H7, tylko nie pamiętam modelu, bo opakowania mam w aucie. Wieczorem albo jutro rano napiszę.
Reasumując - przeróbka, o której piszesz, jest niedozwolona. HID-y są niedozwolone i można przez nie mieć spore kłopoty. Na SKP też przeglądu nie przejdziesz.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...