Alfa Romeo 147 z 2006 roku - mam kilka pytań

07 Kwi 2014, 09:48

Znalazłem Alfę z 2006 roku [link do Gratka wygasł]
Samochód wygląda na bardzo zadbany. Myślicie, że przebieg jest rzeczywisty? Trudno mi w to uwierzyć, że przejechał zaledwie 55 tys km. Na co powinienem jeszcze zwrócić uwagę przy zakupie?
zachary
Aktywny

Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 13 05 1998
Przebieg/rok: 27tys. km
Auto: Opel Astra

07 Kwi 2014, 10:36

fiatnie
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

07 Kwi 2014, 12:49

Alfa 147 sama w sobie nie jest zła, tylko trzeba się z nią obchodzić jak z jajkiem i po prostu ją kochać. Jeśli już, to tylko od pasjonata i osoby, która potrafiła ją użytkować. I nie z tym silnikiem, bo Twin Spark to konstrukcja, o którą naprawdę trzeba dbać. Jeśli myślisz o Alfie dlatego, że oferuje korzystny stosunek ceny do wieku to sromotnie się zawiedziesz. Wszystko w tym samochodzie jest bardzo delikatne i jeśli choćby raz coś zaniedbasz, to awarie zaczną się sypać strumieniami.
Jeżeli myślisz o 147 jako o aucie na niedzielne przejażdżki i do "pieszczenia" to nie mam zastrzeżeń i ten egzemplarz gorąco polecam. Tapicerka z Alcantary, mniam :P
Przebieg 55kkm w 8-letnim aucie jest realny, moi rodzice mają Punto I z '99 i 80kkm na liczniku, więc da się. Cena jak dla mnie podejrzanie niska, ale Alfy (szczególnie ta) mają ogromny spadek wartości: ludzie szukają głównie aut użytkowych i nie stać ich na utrzymywanie "darmozjada", dlatego te samochody są takie tanie.
Jeżeli szukasz auta do jazdy na co dzień to wybierz coś innego, np. BMW E46 albo Corollę (oczywiście starsze), na pewno będzie to pewniejszy wybór.
Sporo z tego artykułu dotyczy też 147: alfa-romeo-166-vt73393.htm
Geniodekt
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 299
Przebieg/rok: 23tys. km
Auto: Impreza/Volvo S80
Silnik: 2.0 160/2.9 202
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

08 Kwi 2014, 09:57

No właśnie szukam czegoś na dzień. Do pracy, z pracy, na zakupy no i na niedzielne przejażdżki. Sam wiesz jak to jest - takie auto będzie cały czas w ruchu.
Dzięki za fajne wyłożenie sprawy.
zachary
Aktywny

08 Kwi 2014, 18:02

Jeśli auto będzie cały czas w ruchu to lepiej odpuść AR :wink:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

08 Kwi 2014, 19:15

W sumie Geniodekt powiedział wszystko, ale jako miłośnik marki pozwolę sobie dodać kilka zdań :) Silnik 1.6 Twin Spark nie jest najszczęśliwszym wyborem. Sporo pali, osiągi ma średnie i jest droga w eksploatacji - po 2 świece na cylinder ( Twin Spark ). Ogólnie w 147 nie ma silnika benzynowego godnego polecenia. Diesel 1.9 JTD jest jak najbardziej ok, jeden z najlepszych diesli na rynku :ok: Alfa nie gnije, duży +. Sporą wadą jest to, że 147 nie jest zbyt zwrotnym autem. Ma duży promień skrętu "dzięki" wielowachaczowi z przodu.
Fajne auto, ale tylko wtedy, gdy użytkujesz je okazyjnie / na krótkich trasach. Musisz o nią baaaardzo dbać i nie chodzi mi tu tylko o terminową wymianę oleju. Zabrzmi to pewnie głupio, ale z tym autem jest jak z kobietą - zaniedbaj ją, to pokaże Ci na co ją stać :mrgreen: (oczywiście w negatywnym znaczeniu).
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...

09 Kwi 2014, 08:54

Generalnie AR to bardzo ładne samochody. Zgadzam się z tym - mają swego rodzaju duszę którym innym autom np Skodą brakuje. Ale Skody to auta do codziennej jazdy - a AR to jednak awaryjny sprzęt. Utwierdziliście mnie w tym przekonaniu i będę raczej szukał coś podobnego do Skody lub VW.
zachary
Aktywny