Alfa Romeo 156 1.6 Twin Spark.... potrzebuje opinii!

15 Kwi 2007, 22:49

Witam,
Przymierzam sie do kupna auta uzywanego i bardzo w oko wpadla mi Alfa Romeo 156. Nie wiem jeszcze jaki silnik raczej 1.6 (moze 1.8 ). Slyszalem duzo zlych opini na temat tego auta. Podobno do roku 1998 wychodzily modele wadliwe a po 1998 juz nie. Nie znam nikogo kto ma te auto i kogo moglbym sie poradzic takze zwracam sie z ta prosba do Was.

Czy moglibyscie mi napisac cos o tym autku (szczegolnie cenne sa dla mnie opinie uzytkownikow tego auta). Jak sie tym jezdzi, awarayjnosc!?, ceny czesci i sewisu, na co zwracac uwage przy kupnie tego auta? itd...

Z gory dziekuje za wszystkie odpowiedzi i pozdrawiam,
Kokesz
Kokesz
Nowicjusz

Miejscowość: Navan, Irlandia (ur.Bartoszyce)

16 Kwi 2007, 17:14

Całokształt:
przekonaj się!!!! 2.0 w stosunku do innych 2.0

Silnik (kultura pracy, elastyczność):
2.0L (nie mówiąc o 2.0JTS) z elastycznością, przyśpieszeniem może konkurowac z nowymi silnikami bmw 2.0(2.2poj.) 2.0D, i może aqdi, seat 1.8T, w swojej klasie

Skrzynia biegów:
czasami wsteczny ciężko wchodzi

Układ jezdny:
kto wygrał "test łosia" w swojej klasie:? 1. alfa 2. bmw .... ...... 11. honda acord :-P

Widoczność:
ok

Ergonomia:
ok

Wentylacja i ogrzewanie:
ok

Przestrzeń dla kierowcy i pasażerów:
to nie Van!!!, miejsca wystarczająco jak na tę klasę

Wyciszenie:
2.0L>180Kh/m szum powietrza

Ekonomiczność:
porównajcie silnik 2.0 z innymi..... 2.0 i podobnymi ...........................................................a jeszcze to przyśpieszenie i elastyczność................ fajnie przy 90-120 na dwupasie równolegle depnąć z "leszkiem" w golfie, octawi, i innym masowym wynalasku, widząć na jego twarzy wyraz zwątpienia w pojazd jakim się porusza.......(!)

takze polecam, owszem jest wielu uzytkownikow ktorzy narzekaja, ale to zalezy jak kto szanuje auto, pozdrawiam
BMW M Roadster, może kiedyś...
maniokin2
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: tomaszów mazowiecki

20 Kwi 2007, 18:48

w mojej rodzinie byla jedna 156 i niesprawdziła sie ciągle sie psuła , głownie elektryka .Był on w rękach człowieka , ktory dbal o ten samochód ale i tak ciągle był w serwisie.Z wyglądu wszystkie alfy mi sie podobaja ale pod względem ekonomiki i niezawodnośni są chyba równie słabe jak Ford czy Fiat. Ogółnie nie polecam.
Łukasz789
Aktywny

Miejscowość: Kraków

20 Kwi 2007, 20:38

właśnie niby tak jest. Ja z kolei mam znajomego co ma tę ALfę i jeździ tylko do ASO na przeglądy.
Po 100 tys. - w teście redakcyjnym pewnej gazety - też nie wypadła tragicznie. Usterki owszem były, ale była w środku stawki, a tę zamykał 'niezawodny' Touran – klęska.
Mnie się podoba, ale tylko sedan.
WitP_tsaJ4145
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Śląsk/kujawsko-pomorskie

20 Kwi 2007, 20:40

widzisz, kokesz, jak juz wspomnialem sa uzytkownici ktorzy narzekaja, to jest na tej zasadzie: a bo moj kumpel matki ojciec mial, dbal ale sie popsul. musisz sam go miec po prostu i sam ocenisz, ja moge ci TYLKO podpowiedziec. ale nadal polecam :D
BMW M Roadster, może kiedyś...
maniokin2
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: tomaszów mazowiecki

12 Maj 2007, 14:31

Miałem 156 1.8 1998r
NIE POLECAM
Jest niedopracowana, skrzynia przez 2 lata 2 razy robiona, zawieszenie skrzypi jak taczka, wachacze lecą jak nic
Silnik 144 km, ale jak polonez na wolnych obrotach, dopiero w gorze idzie lepiej
Miała 60000 jak kupiłem tak ze chyba mało
Mechanik u którego ją robiłem twierdził ze w alfie psuje sie to co w innych samochodach nie ma miejsca

KISZKA
TYLE
POZDRAWIAM
Budyn
Nowicjusz

12 Maj 2007, 17:59

Alfe głównie nęka niedopracowana elektryka, którą jest nieźle nadziana, silnik 1.6 czy 1.8 cięzko napędza takie auto, po za tym słyszałem, że zawieszenie jest bardzo drogie do tego modelu. Ale za to stylistycznie prezentuje się super, mnie osobiście to auto wewnątrz jak i z zewnątrz bardzo się podoba.
Pozdrawiam.
Tuningowi diesli - NIE
arek_89
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Małopolska

15 Paź 2007, 10:52

Witam! ja jezdze alfa 156 z 1999r silnik 1,6. Przebieg 171 000 i auto jezdzi jak zyleta! Wymienilem tylko rozrzad, klocki i tarcze z tylu no i oczywiscie plyny i filtry no ale to normane i wynika ze zwyklej eksploatacji po za tym nic sie nie dzieje, samochod super sie prowadzi, zgadzam sie ze zawieszenie jest delikatne ale audi a4 i passat tez ma slabe zawieszenie takze nie odbiega od normy, na polskich drogach wszystko predzej czy pozniej bedzie wymagalo naprawy, nadwozie jest w ocynku, podwoziw tez jest dobzre zabezpieczone,super hamulce. Jescze lepsze sa modele po liftingu po 2000r takze jak masz mozliwosc zakupienia takiego z pewnego zrodla i w dobrym stanie to polecam, alfa romeo 156 ogolnie jest dobzre wykonana, uwaga tylko na rozrzad lepiej co 60 tysiecy wymienic bo ewentualna naprawa silnika po peknieciu rozrzadu powyzej 3000 tys zl... polecam i nie wierz w te mity ze sie psuje, pogadaj z tymi co maja alfy, wejdz na stronke IKAR tam znajdzies wiele opinii na temat alfy.pozdro! jak kupisz daj znac!
adolf156
Nowicjusz

07 Lis 2007, 18:09

a co powiecie o alfie 156 1.8 chodzi mi o wszystko doslownie spalanie zawieszenie uklad jezdny srodek itd mam zamiar cosik takiego kupic i moze ma ktos jakas fajna stornke w niemczech z alfami dzieki sliczne
POZDRO DLA WSZYSTKICH
cezary_omega
Nowicjusz

08 Lis 2007, 09:15

Alfą nie jeździłem. Przytoczę jedynie opinię "mojego" mechanika. On stanowczo odradza kupowanie alfy z powodu awaryjności układu jezdnego /skomplikowany układ wahaczy/ który nie sprawdza się na naszych podziurawionych drogach i słabo dopracowana elektryka. Jeśli chodzi o gust, to owszem, alfy na tyle mi się podobają, że ile razy zmieniam auto, tyle razy myślę o alfie, ale zawsze wygrywa pragmatyzm i wsiadam na opla.
Shipp
Nowicjusz

Miejscowość: lubuskie

08 Lis 2007, 23:52

dzieki za odpowiedz pozdro cezar
POZDRO DLA WSZYSTKICH
cezary_omega
Nowicjusz