Alfa Romeo 156 1,9 JTD wasze opinie

22 Cze 2008, 18:12

prosze o opinie
darkaz
Nowicjusz

22 Cze 2008, 21:20

Alfa ogólnie nie cieszy się zbytnio dobrymi silnikami bo są to silniki dosyć awaryjne.
mamuska
Początkujący

Miejscowość: Lublin
Prawo jazdy: 14 03 2008
Auto: BMW=>TOYOTA=>PASSAT
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

15 Maj 2010, 23:17

mamuska, wyjdź, ogarnij się i możesz już nie wracać...
Silniki benzynowe typu 1.6, 1.8 może faktycznie nie są świetne. Ale 1.9 JTD?
Fiatowskie JTD to jedne z lepszych diesli na rynku. Więc jeśli masz odpowiednią ilość pieniędzy to spokojnie szukaj 156 1.9 JTD.
BMW E60 530dA
Daro20VT
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E60 530dA
Silnik: 3.0d
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005

21 Cze 2010, 17:19

Nie mogę inaczej napisać jak : Wkur***ją mnie takie posty jak delikwenta że Alfy nie cieszą się dobrą opinią. Jeżeli chodzi o silniki benzynowe czterocylindrowe to owszem, natomiast V6 oraz diesle JTD są jak najbardziej bezawaryjne. Uwagę zwraca aluminiowe zawieszenie, którego remonty są dość kosztowne. Najgorsze jest to że nie można wymienić np gum sworznia, tylko cały wahacz.

Sam chętnie posłucham opinie. Zastanawiam się nad kupnem Alfy 156 w dieselku. Silnik JTD słynną z kultury pracy i niezawodności. Problemem może być źle eksploatowana turbina. Elementem który ulega zużyciu jest koło dwumasowe. Koszt dość spory. Mimo to wciąż się zastanawiam nad kupnem alfy.
Jestem raczej za 1.9 JTD. 2.4 JTD ma już cylinder więcej a więc spalanie musi być większe, w tym też silniku częściej pada dwumas i turbina. Do tego dochodzą koszty ubezpieczenia.
Nie mówię nie ale może Wy mnie przekonacie do 2.4 JTD
jacek04
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kłodzko

22 Cze 2010, 13:50

Daro20VT napisał(a):mamuska, wyjdź, ogarnij się i możesz już nie wracać...
Silniki benzynowe typu 1.6, 1.8 może faktycznie nie są świetne. Ale 1.9 JTD?
Fiatowskie JTD to jedne z lepszych diesli na rynku. Więc jeśli masz odpowiednią ilość pieniędzy to spokojnie szukaj 156 1.9 JTD.

OOOoooooo Daro nie wierzę.. 166 kupiłeś w jedynej słusznej wersji :D. Gratuluje!

Co do tematu to JTDki tak jak piszecie to bezawaryjne silniki, 2.4 ma gar więcej i to czyni go właśnie fajniejszym :) spalanie? może minimalnie większe, ale to też zależy jak kto jeździ, jak chcesz być pierwszy na każdych światłach to przyciśniesz 1,9 do granic możliwości i spali dużo.. a 2.4 ledwo się rozkręci.. Ubezpieczanie fakt - większe, niemniej 2.4 jest wart tych kilku mankamentów..
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

Zdjęcia: 9
Miejscowość: Zamość

21 Sie 2010, 21:51

tez zastanawiam sie nad kupnem alfy tylko mi kumple mechanicy odradzają ze koszty zawieszenia które czesto sie psuje na naszych drogach sa spore a co do jtd to pochwalają ze jedne z najlepszych diesli tez mnie kusi alfa 156 ale czy warto? moze jakis alfista nam cos doradzi prosze o dalsze opinie takze mechaników.
jox1989
Nowicjusz

Miejscowość: nie z tutela
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak radzić sobie z podstawową obsługą samochodu?
    Mogłoby się wydawać, że włączenie świateł przeciwmgłowych, wymiana koła na zapasowe czy znajomość sygnalizacji świateł ostrzegawczych na desce rozdzielczej to podstawowe umiejętności, jakie powinien posiadać kierowca. Tymczasem ...

21 Sie 2010, 23:13

Jakiś czas temu posiadałem 166 3.2 V6. Z samochodu byłem strasznie, ale to strasznie zadowolony. Szkoda, że już nie posiadam tego samochodu, ale nie żałuję, że postanowiłem zaufać tej marce.

Jeśli przeszkadzają Ci drobne usterki, to kup Japończyka... Ale wtedy patrz i płacz, że jeździsz samochodem, który nie posiada ani trochę charakteru, a na właścicieli Alf będziesz patrzył z zazdrością. I to sprawdziłem, gdyż jeżdżę AUDI,a gdy widzę Alfę odwracam wzrok i ją podziwiam.

Największy - AR to serwisy... Ludzie, którzy tam pracują, są...dziwni ?!
BMW E60 530dA
Daro20VT
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E60 530dA
Silnik: 3.0d
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005

22 Sie 2010, 11:02

Jox,koszty zakupu elementów zawieszenia były drogie,kiedyś.Teraz to się już zmieniło :!: Mechanicy (ogólnie) dziwią się dlaczego ta ALFA nie cieszy się uznaniem a awaryjność to mit!Ogólnie auto jest ocenione podobnie jak Skoda Octavia czy Passat z tamtych lat,spójrz jednak na te samochody,po względem stylistycznym nie podskakują ALFIE nawet do wentylka.Najlepszy silnik to 1.9 JTD(koszty utrzymania),przy kupnie sprawdź tylko stan turbiny.Zawieszenie?!Kupuj tylko elementy renomowanych producentów i tyle.Jeśli masz ochotę na 2.4 JTD to, to konstrukcja równie udana .Wszystkie silniki JTD są polecane ale najbardziej 1.9 JTD 115 konny(dostępny od 2000 r),140 konny 2.4JTD oraz 150 konny 2.4 JTD(dostępne od 2000 i 2002 roku).Tylko dlatego,że palą tyle samo jak te wcześniejsze i słabsze konstrukcje.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

16 Sty 2011, 20:25

Alfa w JTD to bardzo dobry wybór. Trzeba tylko trafić nie zajeżdżony egzemplarz i kierownik będzie bardzo zadowolony z jazdy. Ogólnie leśli ktoś szuka kompromisu pomiędzy osiągami a ekonomią to polecam 2.4 jtd. Z wersji 175 HP, czyli 2.4 mJet można samym programem przekroczyć barierę 200 HP i cieszyć się relatywnie niskim spalaniem.
pablogarage
Nowicjusz

Miejscowość: z pablogarage.pl

16 Sty 2011, 22:53

super autko.Tylko nie mogłem znaleźć zadbanej i kupiłem 147 JTD bajka.
alfa on
Nowicjusz

Miejscowość: Opole

05 Mar 2011, 21:04

super auto dynamiczny a zarazem oszczędny silnik bardzo fajna stylistyka tylko to zawieszenie mogło by być troszke bardziej wytrzymałe no ale nie można mieć wszystkiego :wink:
Piotrek
Piterek1985
Nowicjusz

Miejscowość: wielkopolska

03 Maj 2011, 15:10

przy kupnie sprawdź tylko stan turbiny.

Kolego a jak sprawdzic patrząc i słuhając turbiny jej stan???
jakub20
Nowicjusz

Miejscowość: Stara Obra

11 Maj 2011, 19:44

Świetne auto na 30 km, potem się zepsuje, jak na alfę przystało, ale pamiętaj, to będzie twoje najlepsze 30 km w życiu
smolar16
Nowicjusz

Miejscowość: Radom

25 Sie 2013, 19:33

(...)a na właścicieli Alf będziesz patrzył z zazdrością. I to sprawdziłem, gdyż jeżdżę AUDI,a gdy widzę Alfę odwracam wzrok i ją podziwiam.

Z całym szacunkiem panie Daro20VT, ale denerwują mnie takie farmazony.

Patrzyć z zazdrością? A czego tu niby zazdrościć?
(Poniższe zdania, nie są skierowane bezpośrednio do ciebie).
Jedyne co ostatnio widać na forach, to żal i depresje właścicieli włoskich samochodów, kiedy próbują porównywać swoją "pasję" do właścicieli innych samochodów. Wiecznie zapłakani, że nikt nie chce kupować boskich i pięknych alfiątek, ciągle klepią na temat tej pseudo włoskiej duszy i charakteru, których już w rzeczywistości nigdzie nie widać. To nie czasy 33 Stradale, Alfetta GTV 2.5 czy Spider Quadrifoglio Verde, to już minęło i nie wróci, zapomniane czasy które nie mają dzisiaj żadnego odzwierciedlenia!
Zamiast skupiać się na istotnych rzeczach, to znerwicowani starają się wszystkim wytykać, jakie to inni mają niby nieciekawe samochody, wymyślają sobie jakieś światy, w których czują się gorsi od innych, więc muszą tą gorszość leczyć ciągle ścierając się z innymi, koniec końców wychodzi na to, że bardziej interesują się innymi samochodami i ich właścicielami, niż swoimi boskimi alfami romeo i fiatami! I to widać wszędzie! Więc gdzie tu charakter? To raczej jakieś nieudacznictwo, nieciekawość, bezduszność, co widocznie w końcu prowadzi do pychy i przemądrzałości itp. Alfiarze ganiają po całym internecie, płaczą, przystawiają się do innych, a potem się dziwią, że ich motoryzacja umiera, że coraz mniej ludzi interesuje się i kupuje włoskie samochody. No może dlatego, że nikt nie chce dołączyć do fanatycznej paczki wiecznie zapłakanych bab. To już się staje denerwujące, te cwaniaczkowanie ze łzami w oczach.
Na większości for jakie odwiedzam, zawsze jest mała grupka włoskich fanatyków, którzy w pięciu krzyczą jakby ich było stu, za życiowy cel obrali sobie niszczenie pasji, przekonań, zdań, radości, wyborów itp. innych ludzi, jeśli owi pomijają włoską motoryzację. Nie wiem, czy ci ludzie pękli wewnętrznie i starają się odegrać za nawał opinii o niechlujnie wykonanych włoskich samochodach które się psują/psuły, czy po prostu reprezentują sobą taki denny poziom. Gołym okiem widać, że alfa romeo od dawna kurczy się jak przekuty balon, pod względem designu, charakteru, sportu itp. i wręcz odpycha ludzi, nie ma co naginać rzeczywistości, że jest inaczej.
Tak więc, nie ma tutaj absolutnie czego zazdrościć, szczególnie charakteru, które włoskie samochody nie mają już za grosz. Motoryzacja to nie pokaz mody, aby porównywać kiecki. Chociaż z drugiej strony, tak czy inaczej nowe samochody Mazdy, Citroena, Lexusa czy Chevroleta, niszczą pod względem designu alfa romeo.

Chcesz mieć krasnala ogrodowego co ładniusio wygląda pod domem, chcesz co dzień płakać że ktoś wkłada więcej pasji w inny samochód, otaczać się fanatykami z klapkami na oczach - kup sobie włoszkę "z charakterem".
Chcesz mieć prawdziwy samochód, święty spokój, normalne towarzystwo i prawdziwą pasję - kup cokolwiek innego!

Wiem, że robię odkop i od ostatniego posta minęło sporo czasu. Mimo wszystko chciałem wyrazić swoje zdanie.

Bez obrazy i z całym szacunkiem.
arturman
Obserwowany

Auto: moto - XRV750 Africa Twin

18 Wrz 2013, 15:20

Fajne autko i b. ładne z wyglądu ;) A opinii tyle co kierowców ;)
gracz24ha
Początkujący

Auto: Peugeot