Alfa Romeo 156 2,5 BUSSO czy warto kupić?

22 Kwi 2016, 19:51

Witam Panie i Panowie :)

Zanim przejdę do rzeczy opowiem co mnie skłoniło do wejścia na forum Alfy
Otóż byłem szczęśliwym posiadaczem VW Polo 1.4 1999r. i myślałem o kupnie jakiegoś fajnego samochodu i wybór padł na Mazde MX5. Fajne dwuosobowe autko do jeżdżenia, a Polo zostaje w domu, żeby zawieść mame i babcie do kościoła, a w sobote na targu kupić 10kg ziemniaków. No ale niestety w Polo padło sprzęgło :angry: (całe kompletne do wymiany), a w niedługim czasie byłoby do wymiany całe zawieszenie, oleje, filtry i trza by płacić ubezpieczenie i przegląd. Więc nie opłacałoby by się tego robić. A że nie ma Polo, nie ma też Mazdy, bo muszę mieć normalne 5 miejscowe, 4 drzwiowe autko. Ale nadal chciałem mieć fajne auto przy okazji.

Więc kolega doradził mi Alfe Romeo 156 2,5 Busso

Jako, że kolega jest fanem alfy i nie widzi w nim żadnych wad, proszę was o opinie czy warto kupić taką o to alfe z początku XXI wieku.
Czy jest awaryjna jak stereotypowa alfa, koszt utrzymania, części, z gazem czy bez?

Będę wdzięczny za wszystkie podpowiedzi

pozdrawiam

ps. nie wiem czy już był jakiś temat o tej alfie, z góry przepraszam jeśli kopiuje temat
nightelf87
Nowicjusz

Prawo jazdy: 20 12 2006
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: VW Scirocco GTII
Silnik: 1.8 95 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1993

05 Maj 2016, 21:40

Też jestem fanem alfy ale niestety widzę w niej wady. Gdyż alfa nie jest samochodem bez wad ale ma ogrom zalet które powodują że wad się nie dostrzega.Warunkiem jednak tego przymrużenia oka jest twój osobisty stosunek do alfy. Jeżeli podchodzimy do samochodu jak do polo - padło sprzęgło - nie opłacało mi się naprawiać więc za czapkę drobnych kupię alfę - to kolego z góry odpuść. Odpuść kolego bo alfa nie dla Ciebie. Bo alfa nie jest konkurencją dla innych aut chociaż one są konkurencją dla alfy. Więc tak. Jak usłyszysz wszystkie dowcipy o alfie, jak przestudiujesz wszystkie mrożące krew w żyłach historie o alfie i jeżeli mimo tego wszystkiego będziesz chciał alfę i zaakceptujesz ją z jej wadami będziesz bardzo zadowolony. Jeżeli natomiast wychodzisz z założenia że polo jeździłem pięć lat i po pięciu latach padło sprzęgło więc zamiast włożyć 500 złotych skierujesz swoje kroki po alfę bo piękna, świetnie wyposażona, świetnie jeżdżąca i dużo młodsza więc na pewno nie będzie wymagała takich inwestycji przez najbliższe pięć lat, to kolego odpuść. Szkoda Twojego czasu, pieniędzy i nerwów.
diddy79
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 04 1999
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Renault Talisman
Silnik: 1,6 dCi 160 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2018

05 Maj 2016, 21:56

O ile 2.5 v6 to bardzo dobry silnik benzynowy (pomijam wysokie spalanie wszelkich cieczy smarująco-napędzających) rzecz jasna w porównaniu do Twin Smarków, tak reszta wozu, zwłaszcza przed liftingiem leży i kwiczy jeśli chodzi o trwałość elektryki czy zawieszenia. Kolega wyżej ma racje, jeśli problemem dla Ciebie jest włożyć grosz w to, co masz, czyli pewne auto, tak po kupnie tej 156 będziesz wieszał psy jakie to g.no. Już to dzisiaj czy wczoraj pisałem - nie ma aut używanych bez wkładu finansowego, nawet tych bardzo zadbanych. Niezależnie czy kupujesz od kuzyna, ciotki, dziadka musisz przynajmniej wymienić ten tzw pakiet startowy, a pierun wie co jeszcze będzie do roboty.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

06 Maj 2016, 12:59

Szkoda mi pieniędzy na naprawę polo w tym sensie że jak w nią włożę to jeszcze będę ją jeździł następne 5 lat, a ja już nie chcę polo. A po za tym sam sobie nie umiem wymienić sprzęgła (i nie mam warunków), więc bym musiał zapłacić robocizne za wymiena (pewnie wyszło by ze wszystkim ok. 800zł). Ale dziękuje za odpowiedzi, są bardzo pomocne. I tak samochód kupię dopiero w lipcu, ponieważ lokata mi się kończy.

Ps. kolega mi zaproponował, żebym przyjrzał się jeszcze Fordowi Mondeo ST220, że bardziej cywilizowane auto, a Alfe to sobie jeszcze kupie
nightelf87
Nowicjusz

Prawo jazdy: 20 12 2006
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: VW Scirocco GTII
Silnik: 1.8 95 KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1993

06 Maj 2016, 17:30

Jaki masz budżet?
Potrzebujesz jakiejś informacji o Peugeocie 307 lub mondeo mk4? Napisz na priv a postaram się pomóc :)
tomek70
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Ford Mondeo mk4
Silnik: 2.3 161
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2008