Alfa Romeo 156 vs Jaguar X-Type vs Volvo V70 vs SaaB 9-3/9-5

Które auto kupić?

Ankieta zakończyła się 26 Lut 2014, 00:54

Alfa Romeo 156 Sportwagon
1
10%
Alfa Romeo 156 Crosswagon
0
Brak głosów
Alfa Romeo 166
2
20%
Jaguar X-Type
2
20%
Volvo v70
1
10%
Saab 9-3
2
20%
Saab 9-5
2
20%
Razem głosów : 10

12 Lut 2014, 21:26

Nawet jak ma zawieszenie perfekcyjne to nie idzie tak idealnie? :( Szkoda
166 2,4 JTDm - jest
156 19 JTD - była
306 1,4 - był
autoitalia
Aktywny

Prawo jazdy: 11 03 2009
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Alfa Romeo 166
Silnik: 2,4 JTDm 175 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

12 Lut 2014, 21:38

No nie wiem kolego pilarzan , ja kupując ostatnie auto celowałem w AR 159 ,volvo v40 a kupiłem saaba . Właśnie dlatego że bardzo dobrze się prowadzi , jest przewidywalny . Gdybym nie przejechał się saabem wybrałbym alfe. Jednak wybór padł na saaba .
jarasgd
Początkujący

Prawo jazdy: 19 09 1978
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: saab 9-3
Silnik: 1.9 tid
Rok produkcji: 2008

12 Lut 2014, 21:59

ale nie demonizujmy ze trakcja to najwazniejszy element i jeden jedyny istotny :)

Saab'y dla mnie maja charakter, sam wybierajac ostatnie auto jakie kupowalem bralem te marke tez pod uwage
pilarzan
Nowicjusz

Prawo jazdy: 04 04 1997
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Renault Laguna III
Silnik: 2.0 16V
Paliwo: Benzyna
Typ: Liftback

12 Lut 2014, 22:54

Najważniejszy jest trwały i bezawaryjny silnik, bez wypadkowość, elektryka, która będzie co najwyżej sygnalizowała usterkę ale nie unieruchomi auta, komfort, charakter i prestiż auta i piękny wygląd :)
W tej kolejności :D
166 2,4 JTDm - jest
156 19 JTD - była
306 1,4 - był
autoitalia
Aktywny

12 Lut 2014, 23:14

@jigsaw, czy istnieje osoba, której nie poleciłbyś BMW ? Pytam się poważnie :D
Jaguar X-Type to zdecydowanie najlepsze auto z tej trójki, bije na głowę BMW E46 i to w każdej wersji: napęd 4x4, dobre silniki, oryginalna stylistyka kojarząca się bardziej z angielskim lordem, niż księgowym lub dresiarzem (E46). No i bardzo bogate wyposażenie, niski poziom usterkowości, można by wymieniać w nieskończoność. Saab 9-3 jest fajny, ale trochę mało praktyczny: np. malutki bagażnik.
Geniodekt
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 299
Przebieg/rok: 23tys. km
Auto: Impreza/Volvo S80
Silnik: 2.0 160/2.9 202
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2006

12 Lut 2014, 23:19

autoitalia napisał(a):Najważniejszy jest trwały i bezawaryjny silnik, bez wypadkowość, elektryka, która będzie co najwyżej sygnalizowała usterkę ale nie unieruchomi auta, komfort, charakter i prestiż auta i piękny wygląd :)

Według mnie wymieniłeś wszystkie cechy (atrybuty) AR 156 więc wybór powinien być oczywisty :ok:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

13 Lut 2014, 00:13

Haha, mówisz? :D Żałuję, że nie znam żadnego właściciela Saaba, z którym mógłbym pogadać o tym autku, bo im dłużej nad tym myślę, tym bardziej skupiam się nad tym, że decyzja będzie między 156 II (szkoda, że na 159 nie styka) a 9-3 :D
166 2,4 JTDm - jest
156 19 JTD - była
306 1,4 - był
autoitalia
Aktywny

13 Lut 2014, 00:52

Alfę odpuść na wstępnie, to największe g...o motoryzacyjne...kupowanie włoskiego samochodu to czysta głupota.
Saab 9-3 wydaje się ciekawym rozwiązaniem, ta piękna deska rozdzielcza:D. Miałem okazję kilka razy sie przejechać takim sabem niestety jako pasażer. Kumpel jeździ nim od wielu lat. Z tego co mówił to zawieszenie jest dość delikatne i trzeba o nie dbać.
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1995

13 Lut 2014, 10:20

@jigsaw, czy istnieje osoba, której nie poleciłbyś BMW ? Pytam się poważnie :D
"Jaguar X-Type to zdecydowanie najlepsze auto z tej trójki, bije na głowę BMW E46 i to w każdej wersji: napęd 4x4, dobre silniki, oryginalna stylistyka kojarząca się bardziej z angielskim lordem, niż księgowym lub dresiarzem (E46). No i bardzo bogate wyposażenie, niski poziom usterkowości, można by wymieniać w nieskończoność. Saab 9-3 jest fajny, ale trochę mało praktyczny: np. malutki bagażnik.

Czytaj więcej alfa-romeo-156-vs-jaguar-x-type-vs-volvo-v70-vs-saab-9-3-9-5-vt72208-15.htm?hilit=bmw#p425119

Chyba jesteś śmieszny pisząc, że samochód o konstrukcji typowego budżetowca w zakresie przeniesienia napędu można w ogóle porównywać z BMW. Może i jest ładny w jakimś stopniu i ma bogate wyposażenie, ale silnikowo, osiągowo, napędowo to kicha przy E46... jakbyś chciał mieć E46 4x4 to też żaden problem, bo były takie wersje. A podstawka tego jaguara to zwykłe kichowate fwd z poprzecznie ustawionym silnikiem jak w byłe pier.dole z ulicy. Nawet na forum jaguara się z niego naśmiewają.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

13 Lut 2014, 10:46

W załozonym budżecie jeszcze bym pomyślał o Lexusie IS200 albo Imprezie GD. Bagażnik w 156SW jak pisałem wcześniej to pseudo kombi i nie ma dużo większej przestrzeni od w/w, oczywiście kombi.
pilarzan
Nowicjusz

Prawo jazdy: 04 04 1997
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Renault Laguna III
Silnik: 2.0 16V
Typ: Liftback

13 Lut 2014, 17:50

@kirnin88, spoko, że uważasz, że jestem głupi :D , ponieważ kupiłem Alfę, jeżdżę nią i jestem zadowolony. Na jakiej podstawie wyciągasz wnioski, że Alfa to g****? Kupno Maseratti czy Ferrari to również głupota? :D

@jigsaw każde auto FWD to shit i jedyny słuszny napęd to RWD od BMW? W ogóle, jedyny słuszny samochód to BMW? Tak, BMW jest fajne, E38 to moim zdaniem jeden z najpiękniejszych samochodów ever, ale po prostu na BMW nie mam ochoty, bo jestem indywidualistą i szukam auta wyjątkowego, a BMW e46 czy e39 do wyjątkowych nie należy.... Bo gdybym miał brać pod uwagę również takie auta, to od razu rozważałbym również Audi a5 c5/ c6, bo teoretycznie spełnia wszystkie moje wymagania. Ale nie ma tego pazura. Faktem, brak tylnego napędu w wymienionych autach jest nieco smutny, ale z drugiej strony.... to są kombiaki a nie auta sportowe :D

@pilarzan Japończyki odpadają - Subrau odpada, to segment C, a Lexus nie ma diesli :) Nie wiem w sumie, czy nawet sedan od Saaba mi nie wystarczy, bo ważne jest po prostu, żeby można było w aucie położyć kanapę i uzyskać dużą przestrzeń z tyłu - na tym mi najbardziej zależy, gdyby moja Alfa miała tę opcję, nie szukałbym innego auta :)

Ogólnie chyba rezygnuję z Volvo i Jaguara, bo jak mi się udało wykopać, to diesle Saaba to nic innego jak JTD, a jest to bardzo duży atut :D
166 2,4 JTDm - jest
156 19 JTD - była
306 1,4 - był
autoitalia
Aktywny

13 Lut 2014, 18:01

Alfa 156 to auto ciężkie do polecenia, bo dużo w niej irytujących usterek ale jak Ci się udało kupić ładne auto to dobrze i wg mnie jak Ci się podoba wersja po lifcie to możesz takiej szukać. Alfy to takie auta, które nie lubią zaniedbań, czyli tam gdzie np. w Toyocie myślisz o wymianie czegoś to w Alfie powinieneś już mieć to wymienione. Grunt to dbać i się cieszyć autem innym niż inne nawet za cenę częstszych napraw i omijać benzyniaki TS i Selespedy.

P.S.
kirin88 i jiGsaw to fanatycy BMW oni mają to wpisane w genach aby psioczyć na każdą inną markę, szczególnie włoskie i polecają wszędzie BMW niezależnie od wymagań - olej :ok: Mi skutecznie obrzydzili tą markę mimo, że to są dobre auta

@jiGsaw
I serio, autor chce nietuzinkowe auto więc jak mają się do tego populusy od BMW gdzie widać to na każdym kroku? Co to za luksus jak każdy to ma, a Jag na podwoziu Mondeo zapewni większy prestiż? I od kiedy RWD jest wyznacznikiem klasy premium? Daj sobie siana z wciskaniem BMW każdemu...
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

13 Lut 2014, 19:02

No właśnie jak byłem jeszcze młody i nieświadomy, to chciałem benzynkę z Alfy, patrzę na ogłoszenia, mocny silnik, cena niziutka, ale potem pogadałem z mechanikami z serwisu specjalizującego się w Alfach. Gorąco odradzali pokazując resztki silników na wysypisku :D

A co do kolegów - miłośników BMW.... spodziewałem się nagabywań na niemieckie auta, aczkolwiek bardziej spodziewałem się miłośników TDI :D

A, co do RWD jeszcze, wg mnie RWD musi być, jeżeli auto chce nazywać się sportowym :)
166 2,4 JTDm - jest
156 19 JTD - była
306 1,4 - był
autoitalia
Aktywny

13 Lut 2014, 20:26

autoitalia napisał(a):@kirnin88, spoko, że uważasz, że jestem głupi :D , ponieważ kupiłem Alfę, jeżdżę nią i jestem zadowolony. Na jakiej podstawie wyciągasz wnioski, że Alfa to g****? Kupno Maseratti czy Ferrari to również głupota? :D

Nie uważam, że jesteś głupi. Jednak kupno alfy uważam za totalną głupote ponieważ jest to świadome pchanie się w problemy.
Zdanie na temat alfa romeo wyrobiłem sobie za sprawą kumpla, który wiele lat pracował w serwisie alfy/fiata. Zwolnił się ponieważ juz nerwowo nie wytrzymywał ciągłych pretensji sfrustrowanych klientów na skraju załamania nerwowego, którzy potrafili po 3 razy w tygodniu wracać z ta sama usterką. Jeżeli jesteś zadowolony to bardzo się cieszę, należysz do wyjątków potwierdzających regułę.

dzida napisał(a):P.S.
kirin88 i jiGsaw to fanatycy BMW oni mają to wpisane w genach aby psioczyć na każdą inną markę, szczególnie włoskie i polecają wszędzie BMW niezależnie od wymagań - olej :ok: Mi skutecznie obrzydzili tą markę mimo, że to są dobre auta

dzida to typowy zakompleksiony polski kierowca. LPG to wstyd a BMW to złooo :mrgreen: i próbuje to na każdym kroku udowodnić przy okazji ujawniając kompleks hyundaia. A największym sukcesem jego accenta jest to, że nie rdzewieje :ok:
Nie polecam na każdym kroku BMW, jak każdy dłużej tu obecny wie jestem też wielkim fanem angielskich samochodów, cenie japońce a i często polecam opla.
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1995

13 Lut 2014, 20:33

Największym osiągnięciem jest bezawaryjna jazda przez 14lat... no ale wstyd to przyznać przez ciebie :ok: - a Ty ile wsadziłeś w swoje e30?
nie chce mi się wszczynać offtopa tylko powiem, że jak nie ma życiowych przykładów (lepiej nazwać kogoś idiotą, bo lubi Alfy) i brakuje komuś umiejętności czytania ze zrozumieniem (moja opinia o LPG w topowych wersjach - już widzę jak gazujesz m3 e30 :lol: ) to zaczyna się obrażanie, a jak ktoś ocenia kogoś po aucie, że ma Aflę i Hyundaia czy inny to jest nie warty dla mnie tak niskiego poziomu dyskusji :ok:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010