REKLAMA
Hej, stoję przed dylematem kupna nowego auta. Obecnie poruszam się AR 156 1.9 JTD i jestem z niej mega zadowolony, ale ma jeden mankament - jest to sedan, a ja potrzebuję często dużego bagażnika, a co za tym idzie, rozglądam się za kombi.
Warunkiem jest to, żeby autko miało fajny, żwawy i w miarę ekonomiczny silnik, koszt 100 km niech oscyluje w granicach 50 zł (wiadomo, wszystko zależy od stylu jazdy, ale niech w ostatecznym rozliczeniu wychodzi +/ - 50 zł i łatwo dostępne części mechaniczne (no, wiadomo, i niech się nie psuje)
Przejrzałem rynek i wytypowałem kilka autek:
- Alfa Romeo 156 1.9/ 2.4 JTD
- Jaguar X-Type
- Volvo v70
- Saab 9-3/ 9-5
Choruję też na AR 166, ale ona raczej odpada z powodu braku kombi, choć bagażnik ma pojemny
Skłaniam się ku 156 II, przemawia za nią również możliwość kupna wersji 4x4, ale chciałbym poznać Wasze opinie o pozostałej czwórce, jak wypadają częściami, kosztem eksploatacji. Wiem, że Jaguar to w sumie Mondeo Mk III a Saab 9-5 to w dużej mierze Vectra, ale nie wiem jak jest z Volvo i 9-3.
Budżet jakim dysponuję to ok 20k, aczkolwiek im mniej, tym lepiej - wolę zapłacić 15k i wydać 5k w warsztacie niż zapłacić 20k i wydać 5k w warsztacie Pomóżcie