Alfa Romeo 156

10 Lis 2008, 15:55

Witam ! Mam pytanie czy Alfa Romeo 156 1999rok czy gnijom i czy som chodliwe ? i czy silniki się psują
:o
biały
biały
Nowicjusz

Miejscowość: Toruń

11 Lis 2008, 18:12

Z reguły Alfy Romeo są dość awaryjne, za piękno trzeba płacić :D
Freedie
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wola Dębińska

14 Lis 2008, 22:25

Witam!

Chyba Alfy mają tyle samo zagorzałych przeciwników co fanatycznych zwolenników. Podobno psują się powyżej przeciętnej, ale podejrzewam że fanów tej marki to nie odstrasza. Sam kiedyś gryzłem się z decyzją nad kupnem alfy... jednak rozsądek zwyciężył....
:?

pozdro
Bartłomiej
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Polanów/Smardzewice

23 Gru 2008, 18:05

Alfa Romeo 156 ma tylko problem z zawieszeniem a i nie warto kupować V6 stresznie sie psują a tak boskie autko :lol:
Maniak
Automaniak91
Początkujący
Awatar użytkownika

09 Sty 2009, 21:35

Jak Alfa to tylko 1.6 Twinspark naj mniej awaryjny motor
:D :D :D :D
MatCar
Nowicjusz

Miejscowość: Ryki

10 Sty 2009, 15:54

a 1,9JTD?
piotrauto
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wyjazd na święta lub sylwestra samochodem
    Jeśli planujesz wyjazd na święta Boże Narodzenia lub sylwestra samochodem, warto starannie zaplanować podróż. Najlepiej zacząć od zatankowania auta i uzupełnienia płynu do spryskiwaczy przynajmniej dzień wcześniej. ...

16 Sty 2009, 21:51

Alfa dosć szybko spada na wartosci, a wiec duzo starcisz przy sprzedazy. Podobno dobre są silniki JTD (pierwsze (opracowane przez Boscha i AR) silniki na bezposrdnim wtrysku common rail)
Zawieszenie jak na nasze drogi jest niewytrzymałe.
Jeżeli trafisz na dobry egzemplarz to bedziesz zadowlony, ale jezeli trafisz na powypadkową lub zaniedbałą 156 to bedziesz często witał seriws.
marcin94
Aktywny

Auto: E60 530d M-Sport
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005

16 Sty 2009, 22:28

Dokładnie . Jednostka JTD jest Ok. Na temat zawieszenia już koledzy mnie wyprzedzili ;P - LIPA ! :)
BRIAN842
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków

17 Sty 2009, 10:03

jednostki benzynowe nie są ok?
piotrauto
Stały forumowicz

17 Sty 2009, 13:51

piotrauto napisał(a):jednostki benzynowe nie są ok?

W tej chwili mówimy o Dieslu a nie benzynie !
BRIAN842
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków

19 Sty 2009, 11:39

silniki JTD - często 1,9 - montowane w alfach to silniki z grupy Fiata wykorzystujących bezpośredni wtrysk common rail. Moim zdaniem bardzo udane i dobre silniki - dobre osiągi przy niewielkim spalaniu - zawieszenie, które wcześniej koledzy opisywali jako tutaj cytat :" lipa" to bzdura - zawieszenie jest naprawdę świetne !! tylko polskie drogi dziurawe - jeździłem długi czas alfą 147 1,9 JTD 150 KM - wersja TI - zawieszenie tzn., wachacze na polskich drogach wymieniałem co 35 tys. ale tak jak mówię " awaryjność " tego zawieszenia spowodowana jest naszymi "pięknymi" drogami - układ kierowniczy bardzo precyzyjny - dobrze moja alfa spisywała się w zakrętach - gdybyśmy mieli takie drogi jak niemcy to zapewniam was że docenilibyście to wielowahaczowe zawieszenie przedniej i tylnej osi. Jedyne jakie miałem problemy z alfa to notorycznie psujące się żarówki !! co ok. 2 -3 miesiące musiałem kupować to przednie żaróweczki to z migaczy to ze świateł stopu bardzo często siadało czy to były firmówki czy zwykłe no name nie miało to znaczenia tak czy tak szybko siadały poza tym nie mogłem na alfę narzekać ;-) ale kupując alfę na Twoim miejscu brałbym pod uwagę tylko jednostę 1,9 JTD
Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców - Colin McRae
adam-and1
Aktywny

Miejscowość: Katowice
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: szukam igły ;-)
Paliwo: Benzyna

20 Sty 2009, 13:59

adam-and1 napisał(a): " awaryjność " tego zawieszenia spowodowana jest naszymi "pięknymi" drogami
...
silniki JTD - często 1,9 - montowane w alfach to silniki z grupy Fiata wykorzystujących bezpośredni wtrysk common rail.

Jak miło że uzytownik Alfy potwierdzil to co ja wczesniej napisalem :wink:
A powiedz jeszcze za ile kupiles Alfe i za ile ja sprzedales. :)
marcin94
Aktywny

Auto: E60 530d M-Sport
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005

15 Wrz 2011, 15:52

witam jestem posiadaczem alfy romeo 156 1.6 ts 98 r i jestem bardzo zadowolony :mrgreen: i nie zgodze sie ze alfki są awaryjne jezeli sie dba o wymiane oleju filtrów przeglądów autka to jest ok. z alfką jest jak z innymi autami bo niema bez awaryjnego autka zawsze jakas kosmetyka jest do zrobienia.
czester01
Obserwowany

Auto: alfa romeo 156 1.6 ts