Alfa Romeo 156

06 Sty 2011, 11:11

Witam serdecznie. To mój pierwszy post na forum.

Zastanawiam się nad kupnem mojego pierwszego auta. Na pewno nie chcę go kupić dziś ani jutro. Znany jestem z tego że bardzo długo wybieram rzecz którą chcę kupić. Samochód chce kupić w tym roku, gdzieś tak około do wakacji. Mam już uzbierane parę tyś zł. Przez najbliższe miesiące dozbieram następne a w razie brakowania mogę liczyć na parę zł od ojca.

Bardzo spodobała mi się Alfa Romeo 156, lecz jak czytam o niej w internecie to słyszę że się psuję. Podobno tylko do któregoś rocznika ale nie mogę się dowiedzieć do którego. Co sądzicie o tym samochodzie? Może polecicie mi jakiś inny? Rok produkcji jakie mnie interesuje to max 2000 (oczywiście nie starszy, młodszy nie ma sprawy). Cena tak 15tyś ale czym taniej tym lepiej, no chyba że coś jest totalnym złomem to wolę dołożyć i wiedzieć co mam.
r0siu
Nowicjusz

Miejscowość: Kłodawa

06 Sty 2011, 11:18

A może [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

06 Sty 2011, 11:31

Alfe do 15 tyś to znajdziesz w stanie świetnym! To jest świetny wybór tylko musisz pamiętać, że nie tyle psuje się co bieżące naprawy mogą kosztować nieco drożej niż w autach przykładowo vw golf. W Alfie jest zawieszenie wielowahaczowe. Mój brat jeździ taką alfą i złego zdania o niej powiedzieć nie można. Silnik 2.0T.Spark 150KM porusza autkiem przyzwoicie. Wygląd alfy też jest moim zdaniem bardzo nowoczesny w środku jak i na zewnątrz. Alfy psuły się do roku pordukcji 2000 później coś w elektronice poprawili
MlodyBarney
Początkujący

Miejscowość: Chorzów

06 Sty 2011, 11:33

Alfa ladne autko ale jak cos to tylko diesel albo 2,5
cyc
Początkujący

Miejscowość: rybnik

06 Sty 2011, 11:40

No niestety, dobrze słyszałeś, fiatowska technologia do najtrwalszych nie należy. Alfa jest pięknym autem, ale obawiam się, że będziesz musiał zaciągnąć nieco większy kredyt u ojca na bieżące naprawy.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

06 Sty 2011, 11:46

Potwierdzam kumpel miał chyba 1.8ts czesto sie psuła może diesel bedzie lepszy.... ale auto urodziwe
nitro
Zaawansowany

Miejscowość: znikąd
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Mitsubishi Eclipse Cross - SUV coupe
    Nowy model Mitsubishi Eclipse Cross, którego bezpośrednimi konkurentami będą modele Volkswagen Tiguan, Mazda CX5 i Volvo XC40, wyróżnia się sportową sylwetką SUV-a coupe, znakomitymi osiągami i wyjątkową precyzją ...

06 Sty 2011, 11:52

Honda Accord VI, moim zdaniem nawet i ładniejsza taka limuzynka ze sportowym zacięciem. No i silniki Hondy są bardzo dobre. W Alfie 1.8 i 2.0 to silniki Fiata z dodatkiem Twin Spark od Alfy, także jak już to 1.9 JTD albo 2.4 JTD, ew. 2.5 V6 :twisted:
havoc
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rzeszów
Auto: Porsche 911 Carrera 4 GTS
Silnik: 3.8 408 KM
Typ: Sport/Coupe

06 Sty 2011, 12:03

No Accord VI to też dobre auto,szczególnie z VTECem pod maską :twisted:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

06 Sty 2011, 12:37

mnie również zainteresowała Alfa 156, spójrzcie na ten model [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] to normalne aby przy tak w sumie niskim przebiegu kierownica i drążek zmiany biegów był aż tak wytarty?
Mazda 6 GY 1.8 Pb 05" LIFT ||Mazda 626 GF 2.0 Pb 99" || Seat Toledo 1L 1.8 Pb 97"||
maro39
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Śląskie
Prawo jazdy: 0- 0-2008
Auto: Mazda 626 GF 2.0 136KM

06 Sty 2011, 12:43

We fiatach różnie bywa... ale raczej w przebieg bym nie wierzył.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

06 Sty 2011, 12:57

Moim zdaniem 168tys to on napewno nie ma.
Barol
Awatar użytkownika

06 Sty 2011, 13:12

Kredyt to tylko na kupno;] No kredyt hmmm dołoży mi po prostu:) mam prace w rodzinnym interesie... Wypłata nie jest zła zależy od sezonu:) Psuć każdy samochód się psuje... Jeden z pracowników ojca ma Opla Astre 2 wersja sportowa:) podoba mi się bardzo ale jeden minus: co jakiś czas awaria... Ja samochód nie chce jak niektórzy, zobaczą to od razu kupują... Telefon i lapka wybierałem miecha ale nie narzekam, dlatego wole powoli a dokładnie. Do rocznika 2000 się psują ale razem z tym rocznikiem czy już ten jest dobry??
r0siu
Nowicjusz

06 Sty 2011, 13:43

Alfe kupuje się sercem a nie rozumem. Albo chcesz samochód dający frajde z jazdy, mającego to coś i godzisz się czasem na jego wybryki albo kupujesz samochód raczej bezawaryjny i jeździ się nim " standardowo ". Chociaż na dobrą sprawę może być i tak, że Accord będzie Ci się sypał bo poprzedni właściciel nie dbał a Alfa będzie jeździła bezproblemowo. Ale pamiętaj, czasem lepiej kupić coś co Ci się podoba niż później narzekać, że mogłeś kupić tamto bo to Ci się nie podoba ;)
havoc
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rzeszów
Auto: Porsche 911 Carrera 4 GTS
Silnik: 3.8 408 KM
Typ: Sport/Coupe

06 Sty 2011, 13:46

Alfa Romeo bardzo dobre rozwiązanie. Z tymi benzynowymi silnikami różnie bywa. Jedne się sypią co chwile, a inni jeżdżą bezproblemowo i cieszą się tym samochodem.
Jeśli kupisz zadbany egzemplarz i sam będziesz dbał będziesz zadowolony.
BMW E60 530dA
Daro20VT
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E60 530dA
Silnik: 3.0d
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2005

06 Sty 2011, 15:07

Podobno 2.4 JTD są bardzo dobre:) tak się dowiedziałem... Przypomniało mi się jeszcze jedno, kiedyś jeden mechanik mówił mi że jak się alfa popsuje to ciężko z częściami a jak znajdziesz to nie wiadomo czy dobre bo może być 1 wersja silnika a z innego miesiąca i już inna konstrukcja, jaka w tym prawda ?
r0siu
Nowicjusz