Alfa Romeo 159 (budżet do 20 tys)

01 Paź 2021, 08:12

Cześć,

Cały czas szukam drugiego auta i mam już w głowie obraz tego jakie ono ma być:
- nie nudne
- więcej mocy niż mam obecnie (rodzinny Peugeot 307 sw 1.6HDI z chipem na 110km)
- nie szalone w kosztach, raczej "rozsądne szaleństwo"
- w miarę wygodny sedan (mam 190cm wzrostu)
- musi mieć isofix i być z okresu 2005+

Mój wzrok przyciągają bardzo Alfy Romeo 159. Po prostu w takim aucie super bym się czuł, miałbym trochę radochy w dojazdach do pracy, czytałem też że fajnie się prowadzi i nie jest bardzo awaryjne. Czy w moim budżecie (do 20tys, najlepiej tak 15k) takie auto można / warto kupić?

Podaję przykładowe linki z olx które mnie zainteresowały (woj. łódzkie):

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] < tu się wydaje drogo?
[link do oferty na Olx wygasł]
Toluvel
Początkujący

Prawo jazdy: 29 01 2007
Auto: nie mam

01 Paź 2021, 08:20

Coś tam przerabiam/przerabiałem temat ostatnimi czasy więc skrobnę.
"Ładna" AR 159 zaczyna się od 20-21k. Te 19900 za 2006r wydaje się ok ceną jeśli stan jest spoko.
Szukając czegoś w okolicy 15 godzisz się na późniejszy, spory wkład kasy i pracy. Wiadomo, że trzeba obejrzeć wszystko dokładnie ale słabym punktem 159 jest spód auta. Podłoga, progi, sanki. Zresztą na w jednym ogłoszeniu masz zdjęcie rdzewiejącego, zewnętrznego progu, który widać, że był już malowany a trzeba go robić kolejny raz. Na pewno nie jest to auto dla kogoś kto chce lać i jeździć. Jeśli chcesz wydać 15 to podstawą będzie blacharka, mechanika do późniejszego ogarnięcia, wersji 150ps też na siłę nie szukaj
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

01 Paź 2021, 09:14

Toluvel napisał(a): tu się wydaje drogo?

Bo 20k ?

Wystarczy że będą ogarnięte wtryski i sanki masz już 6k.do przodu, dołożysz zawias przód masz następne 2k, ogarnięta klima 1-2k, brak rdzy na progach następne 2k :D
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

01 Paź 2021, 09:46

szybki napisał(a):dołożysz zawias przód

Kolega z pracy ma AF159, sam zaczyna się nabijać z siebie zanim inni zaczną bo mu wstyd. Zawias robi praktycznie co roku, a ostatnio nawet pan lawetka odwoził :naughty:

I żeby nie było, on ma ładny egzemplarz i dba o niego...
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

01 Paź 2021, 10:01

galakty napisał(a):a ostatnio nawet pan lawetka odwoził

Co, sprężyna walnęła?
Ekhangel
Początkujący

01 Paź 2021, 10:15

Ekhangel napisał(a):Co, sprężyna walnęła?

Coś innego niż zawieszenie, ale już nie powiedział dokładnie. Wrzucił tylko na grupę zdjęcie na lawecie w ramach pocieszenia, że komuś amortyzator się zepsuł :D
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW w leasingu – o czym warto pamiętać?
    Luksusowe modele BMW cieszą się dużym zainteresowaniem zwłaszcza wśród przedsiębiorców. Korzystne rozwiązanie stanowi szczególnie BMW leasing. Na co zwrócić uwagę, decydując się na tę formę finansowania? ...

01 Paź 2021, 23:38

galakty napisał(a):Kolega z pracy ma AF159, sam zaczyna się nabijać z siebie zanim inni zaczną bo mu wstyd. Zawias robi praktycznie co roku, a ostatnio nawet pan lawetka odwoził

Chyba ten kolega nie potrafi jeździć skoro co roku musi robić zawieszenie, bo to akurat wytrzymały element tego modelu. Problem to był w 156/147/GT.
azzurro
Aktywny

Auto: Jeansowe kombi

01 Paź 2021, 23:41

azzurro napisał(a):Chyba ten kolega nie potrafi jeździć skoro co roku musi robić zawieszenie, bo to akurat wytrzymały element tego modelu.

Tia :ok:
szybki
Moderator - Tuning

01 Paź 2021, 23:55

https://autokult.pl/31478,uzywana-alfa- ... dz-benzyny

https://moto.pl/MotoPL/7,88389,25072418 ... sciej.html

https://www.motofakty.pl/artykul/uzywan ... wideo.html

https://www.wyborkierowcow.pl/uzywana-a ... e-usterki/

Użytkownicy i większość opracowań chwali trwałe zawieszenie 159, ale koledze szybkiego się sypie, więc tak naprawdę musi być kiepskie :roll:
azzurro
Aktywny

02 Paź 2021, 00:45

azzurro napisał(a):Użytkownicy i większość opracowań chwali trwałe zawieszenie 159, ale koledze szybkiego się sypie, więc tak naprawdę musi być kiepskie

Mi się nic nie sypie bo nie mam Alfy za to trochę ich mi się przewinęło. A że jestem realistą to wolę założyć że w starym aucie zawias jednak trzeba zrobić. Jak sobie połączymy ceny części + wartość rynkową to trzeba być różowym misiem żeby wierzyć iż poprzedni właściciel to zrobił.
Do tego fajnie że spodobał Ci się temat zawiasu a co z resztą ?

P.s.

No i jeszcze jedno jestem przyzwyczajony do innego rodzaju trwałości :D

Poczytałem Twoje linki no bardzo optymistycznie chociaż tak sobie myśle naprawmy wirtualnie tu na forum ar159 w dieselku. Wklejsz pikne linki to masz zadanie :D

Zepsuła się klima: kompresor ze sławnym przewodem pasującym tylko do dieselka potem ruszymy belkę (sanki) przednie temat murowany, rozbroiliśmy belkę dołożymy np.2 x wahacze a potem wisienką bedzie następny temat linki (kompetne) skrzyni biegów.

Wtryski, turbinki, dwumasy zostawmy w spokoju.

No to zestaw nam to z autem za 15k.

Robociznę określe Ci na oko :D
szybki
Moderator - Tuning

02 Paź 2021, 08:46

Sam chciałem zakupić, bo szukałem czegoś z 1.9 jtd, ale ostatecznie wybrałem bravo, chcąc zachować jakąkolwiek bezawaryjność. :)
Gość114260

02 Paź 2021, 12:46

szybki napisał(a):Mi się nic nie sypie bo nie mam Alfy za to trochę ich mi się przewinęło. A że jestem realistą to wolę założyć że w starym aucie zawias jednak trzeba zrobić. Jak sobie połączymy ceny części + wartość rynkową to trzeba być różowym misiem żeby wierzyć iż poprzedni właściciel to zrobił.
Do tego fajnie że spodobał Ci się temat zawiasu a co z resztą ?

Czytaj uważnie, napisałem "kolega szybkiego", taki przysłowiowy wujek szwagra. Wypisujesz jakieś truizmy, jak to że w nowoczesnym dieslu dwumasa, wtryski i turbo kosztuja, że zawieszenie w starym samochodzie może być zużyte, że klimatyzacja może się zepsuć. Taki tip - to się może wydarzyć w każdym używanym samochodzie. To, że w Alfie kosztuje drożej? No tak, w BMW i Audi też. Chcesz mieć pewność kup nowe, albo takie bez klimy, diesla, hmm... zawieszenia? :D Wiele z tych rzeczy da się zdiagnozować na przeglądzie przedzakupowym, jak ktoś kupuje egzemplarz pierwszy z brzegu po zapewnieniach sprzedającego o perfekcyjnym stanie, to sam jest sobie wynien. Może to, że Twój kolega robi zawias co roku, świadczy o tym, że nie potrafi jeździć albo kupił zaniedbany egzemplarz, ale Ty wyciągasz wniosek o nietrwałej konstrukcji. Wygodnie.
azzurro
Aktywny

02 Paź 2021, 12:56

azzurro napisał(a):Czytaj uważnie, napisałem "kolega szybkiego", taki przysłowiowy wujek szwagra. Wypisujesz jakieś truizmy

Nie nie wiem czy truizmy... bo zarabiam na tych śmieciach. Jak chcesz mogę Ci dołożyć zdjęcia jak np.wygląda belka przednia już po drugiej wymianie.

azzurro napisał(a):że zawieszenie w starym samochodzie może być zużyte, że klimatyzacja może się zepsuć

No może się popsuć tylko przewód za 1k jest wadliwy i pasuje tylko do 1,9d. Zazwyczaj następuje momentalna utrata czynnika i tyle.
azzurro napisał(a): Wiele z tych rzeczy da się zdiagnozować na przeglądzie przedzakupowym, jak ktoś kupuje egzemplarz pierwszy z brzegu po zapewnieniach sprzedającego o perfekcyjnym stanie, to sam jest sobie wynien. Może to, że Twój kolega robi zawias co roku, świadczy o tym, że nie potrafi jeździć albo kupił zaniedbany egzemplarz, ale Ty wyciągasz wniosek o nietrwałej konstrukcji. Wygodnie

Ale ja Ci mówię o miłośnikach Alf. Lubię ich bo nie ma jak w bmw szukania po złomach tylko jazda do sklepu/hurtowni lub aso.

Nie zmienia to faktu że tu nie kupujesz auta tylko alfę czyli opcja dla amatora a nie osoby która zebrała parę złoty.
szybki
Moderator - Tuning

26 Paź 2021, 10:50

jak robi zawieszenie na najtanszych zamiennikach to nic dziwnego. zawieszenie w 159 na normalnych czesciach (nawet TRW) wytrzymuje przynajmniej 80-100 tys. km
LKempinski
Początkujący

Zdjęcia: 2

26 Paź 2021, 11:22

LKempinski napisał(a):wytrzymuje przynajmniej 80-100 tys. km

Lubie te ambitne tematy trw i 100k.km.
:ok:
szybki
Moderator - Tuning