Cześć! Poszukuje samochodu w okolicach 20 tysięcy. Rocznie robię około 20 tys, głównie tereny poza miejskie, przeloty między miastami.
Przewertowałem już rynek i tak :
- Honda accord za droga
- Audi A4 B6 - drogo w stosunku co do rocznik/wyposażenie/komfort
- Vectra C / Signum - Jeszcze je biorę pod uwagę, silnik 2.0T ale to na zasadzie jakby się trafil jakiś super egz.
- Laguna II - Nie podoba mi się III - Zbyt niski budżet
- BMW e46 - ciężko o zadbany egz
- Mercedes CLK - Mało tego, ale jakby się trafił jakiś to również biorę pod uwagę 2.6 v6 / 1.8T
I z moich kalkulacji pozostały 2 samochody które oferują dużo w stosunku do jakość/ cena/ rocznik / wygląd
![Szczęśliwy :D]()
, mianowicie :
- Peugeot 407 Coupe 2.2 PB /3.0 PB / 2.0 HDI / 2.7 HDI
- Alfa Romeo 159 SW 1.9 JTD/ 2.4 JTD
Kilka pytań.
1. Które z w/w samochodów będzie tańsze w eksploatacji ? Podstawowy serwis zawieszenia itp ?
2. Generalnie to wolałbym benyzynę, ale na rynku dużo więcej " ropniaków ", a w alfie brak benzynowych silników godnych polecenia. Który z nich będzie najmniej problematyczny ? Głównie skłaniam się do ich najmocniejszych odpowiedników
3. Co myślicie o silniku 2.7 HDI ? W przypadku peugota jest ich znacznie więcej niż benzyn, i sobie tak myślę,że jeśli szukać oszczędności to czy nie taniej wyjdzie remont takiego silnika niż ewentualny remont 3.0 PB + zagazowanie około 3 tys ?
4. Który z nich jest bardziej cichy w środku i oferuję lepszy komfort ?
5. Jak wygląda bezawaryjność ?
6. Co łatwiej dostać na rynku? W przypadku alfy modele wydają się być bardziej wybrakowane, zniszczone.
Od razu mówię,że nie zależy mi na wielkości samochodu, typy coupe/kombi są typowo wybrane przez design. Będę nim jeździł najczęściej we dwoje.