Alfa Romeo 159, jak z awaryjnośćią

27 Lis 2014, 21:17

dzida napisał(a):Ostatnio w BMW widzę trend zawyżania cen aby wyglądały na pierwszy rzut oka w ogłoszeniu na zadbane

Też to zauważam, nie tylko w przypadku bmw. Prawda jest często taka, że prędzej sprzeda się samochód z zawyżona wartością niż ten z ceną poniżej średniej. Sam sprzedając samochody ceny zawyżam i zawsze mi się to opłaca.
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1995

28 Lis 2014, 22:27

Ja jestem swiezo po sprzedazy auta. Gdy cene dalem zgodnie z wyceną eurotax'u bez brania pod uwagę wyposażenia (co najmniej kupujący byłby o 1tyś. zł do przodu) nikt nie był zainteresowany. Ani 1 telefonu przez miesiąc. Gdy zaniżyłem cenę auta, miałem 5 telefonów tego samego dnia, 3 następnego i umówione 3 osoby na oglądanie. Dnia następnego auto zostało sprzedane! Wieć nie wiem jak zawyżanie cen pomaga jeżeli ludzie szukają jak najtaniej. Po prostu moje auto zgodnie z wyceną nie krzywdziło zbytnio mnie, ani kupującego, a wiadomo, że jeszcze pewnie kupujący by stargował. Cena mojego auta była dokładnie w środku stawki z tendencją może wyższej niż niższej. Te dużo tańsze auta były z felerami (widocznie wgniecenia) czy z gorszym wyposażeniem, albo sprowadzane z Niemiec bez opłat. I mimo tego nie było zainteresowania dopiero, gdy obniżyłem cenę do takiej, że było minimalnie droższe od tych porozbijanych, a tańsze od niemieckich nagle telefony się rozdzwonily. Przynajmniej z mojej praktyki tak wynika. Sam jak chcę kupić auto szukam wyśrodkowanej ceny, a biorąc pod uwagę najdroższe auta i tak nie ma się gwarancji, że nie jest to taki sam szrot jak najtańsze auta. Po prost trzeba szukać i tyle. Ja niestety autko sprzedałem po mocno zaniżonej cenie bo jeszcze klient się targował, ale sprzedałem bo inni jeszcze mniej oferowali i wolałem już się nie bujać, gdy wróbel był w garści. ;)
Więc tak to wygląda, że wszyscy szukają jak najtaniej i nie zwracają uwagi na super zadbane auto doinwestowane (na moje byłbym w stanie dać roczną gwarancję, że się nie rozkraczy itd. z pełną pewną historią), a mimo to ludzie przy rozsądnej cenie nie byli zainteresowani. A później się dziwić, że diesle tak się psują jak kowalski kupił auto, które niby miało lekko powyżej 100tyś. a w rzeczywistości dobijało do 300tyś. od weterynarza, garażowane z Niemiec. Często jeżdżę do Niemiec i w takich cenach w jakich można kupić te niby zadbane auta na naszych portalach aukcyjnych w niemieckich komisach nie widziałem (jedynie niższe ceny, albo podobne były w komisach, gdzie prowadzą je ruscy czy inni, ale na pewo nie Niemcy z urodzenia ;) ).
Niestety, ale takie zaniżone oferty bardzo szkodzą sprzedającym, bo nikt realnych cen nie chce przeglądać - ustawi od najniższej cenie zobaczy 2 strony i na tym finito. Oczywiście są wyjątki, którzy sądzą, że jak droższe auto to na pewno nie bite itd. Niestety gwarancji nie ma, a sprzedawcy są nieuczciwi. Zdjęcia retuszowane, samochody nieby nie bite, podrabiane książki serwisowe i inne sztuczki. Niestety takie są realia. Dlatego ja kupię kolejne auto w Niemczech ze sprawdzonego komisu po cenie rynkowej bez okazji. Naszym sprzedawcom nie ufam, chyba że wszystko faktycznie będzie udokumentowane. A najgorsze w tym wszystkim jest to, że w ASO nawet nie można sprawdzić historii auta więc proceder oszustwa kwitnie w najlepsze.
zygert
Nowicjusz

Auto: Toyota, Peugeot

29 Lis 2014, 20:06

A co myślicie o Opel Vectra C (rocznik od 2005 roku), w benzynie na gazie ? Vectra jest awaryjna czy nie ??
miro7
Nowicjusz

Auto: aston

29 Lis 2014, 20:55

Dobry znajomy ma vectre C, co prawda w dieslu. Samochód kupiony był w stanie idealnym, z symbolicznym przebiegiem, z pewnego źródła. Mimo to bardzo często się psuje a naprawy są drogie mimo, że to opel. Nie wiem czy po prostu ten egzemplarz jest pechowy czy vectry c tak maja.
Poza tym samochód wygodny, dobrze wyciszony, komfortowe zawieszenie, pojemny bagażnik. Dobrze zabezpieczony przed korozją.
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

29 Lis 2014, 21:01

czyżby początek produkcji? :) Jaki ma tam silnik?
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

29 Lis 2014, 21:09

Koniu napisał(a):czyżby początek produkcji? Jaki ma tam silnik?

1.9 cdti chyba 150KM rok 2007 w pakiecie OPC. Piękny samochodzik jednak nęka go awaria za awarią.
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mitsubishi i-MIEV - sukcesy rynkowe i sportowe
    Drugie z rzędu zwycięstwo Mitsubishi i-MiEV w organizowanym przez FIA pucharze "Alternative Energies Cup – kat. IIIA" to kolejne ważne wydarzenie w karierze tego modelu, która rozpoczęła się w Europie zaledwie ...

29 Lis 2014, 21:13

To dziwne, być może źle trafił bo silnik jest dobry i auto też. Jedynie trzeszczą plastiki w środku bardzo często. Gdyby to było 2.0/2.2 DTI to bym się nie dziwił.
Koniu
Forumowicz VIP

29 Lis 2014, 23:13

To może z vectrą dam sobie spokój ;) A co byście powiedzieli o VW JETTA A5 ?
miro7
Nowicjusz

29 Lis 2014, 23:16

tak na prawdę brak silników godnych polecenia tak jak w przypadku Golfa V, bo na nim bazuje Jetta
jest tylko 1,6MPI który pali dużo i strasznie zamula oraz 1,9TDI który bardzo ciężko znaleźć w dobrym stanie
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

29 Lis 2014, 23:16

miro7 napisał(a):VW JETTA A5
Daj sobie siana z tym samochodem. Jedynie 1.9TDI może być a i tak szału nie ma du.. nie urywa. Plastiki we wnętrzu rodem z Uno.
Koniu
Forumowicz VIP

29 Lis 2014, 23:31

A seat leon II ??
miro7
Nowicjusz

29 Lis 2014, 23:33

to jest to samo
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

29 Lis 2014, 23:39

Mam prośbę ;) Wypiszcie mi liste waszym zdaniem najlepszych samochodów sedanów (ewentualnie hatchbacków) do 25 tys zł. w benzynie :) (tak z 5 przykładów) :)
miro7
Nowicjusz

29 Lis 2014, 23:44

Alfabetycznie:
- BMW 3 e46
- Fiat Bravo
- Ford Focus
- Honda Accord VII
- Hyundai Sonata
- Kia Magentis
- Lexus IS200/300
- Lexus GS300/430
- Mazda 3 w benzynie
- Mazda 6 w benzynie
- Opel Astra H
- Opel Vectra C
- Saab 9-3
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

30 Lis 2014, 20:55

BMW 3 e46 BEDZIESZ MIAL WYDATKI chyba, ze kupisz ostatni rocznik (poprawione mial wszystkie wystepujace wady i wtedy mozna mowic o bezawaryjnosci - wczesniejsze zwlasza z poczatkow produkcji same problemy) - nie bierz z automatem i slabszy mocowo diesel, albo 3.0 ;)
- Fiat Bravo - fiatowi udal sie ten model
- Ford Focus - unikaj fordowskich dieselli
- Honda Accord VII - honda jak to honda, mechanicznie igielka i nie ma do czego sie przyczepic (blacha niestety nie jest za dobra, zwlasza nadkola tylne i klapa).
- Hyundai Sonata - nie znam
- Kia Magentis - nie znam
- Lexus IS200/300 - tak jak toya
- Lexus GS300/430 - to samo
- Mazda 3 w benzynie - diesel syf., blacha lepiej jak w hondzie
- Mazda 6 w benzynie - diesel syf., blacha duzo gorzej jak w hondzie (pierwsze modele nawet mialy akcje serwisowa)
- Opel Astra H - calkiem udane auto (blacha gorsza jak w VW)
- Opel Vectra C - to samo co z Astra, ale potrafi sie bardziej psuc (zalezy jak sie trafi), ale ogolnie ok
- Saab 9-3 - fajne autko tylko, ze to juz GM (niby SAB klad wiecej blachy, wiec bezpieczniejszy, ale nie jestem pewien czy w tym modelu nadal tak robil), no i ta deska i kluczyk (mi osobiscie srednio to odpowiada, ale kto co lubi)

Jeszcze bral bym pod uwage SUBARU w benzynie - silnik nie do zdarcia 2.0 czy z turbo czy bez
jak na turbo calkiem udany Renault megane z 2T
Oczywiscie wszystkie toyoty w benzynie, w dieslu jest OK, ale jak sie rypsnie to wtryskiwacze denso dadza po kieszeni (moze juz magicy potrafia je regenerowac), no i toyki maja blache najlepsza ze wszystkich japoncow - podchodza pod VW, ale jest troche slabiej (moze jak opel).
Jak jest BMW to i Audi A4 zwlaszcza z silnikiem benzynowym z turbo przyjemnie tym sie jezdzi na diesle sie nie zalapiesz bo od 2008 dopiero z CR, a wczesniejsze to te same "uroki" co w VW.
;)
Jeszcze Alfa 159, ale tylko diesel.
zygert
Nowicjusz

Auto: Toyota, Peugeot