Alfa Romeo 159, jak z awaryjnośćią

01 Gru 2014, 21:50

dzida nie obraź się ale :D ... rozmawiałem z kolegą ma "firmową" alfę 159 1,8 turbo ( nie pamiętam oznaczenia)... no i u niego w "firmie" jest dużo ar159 ale też jest dużo ceedów.

Twierdzi że ceed to taki stołek ale dojedziesz na miejsce a przy ar159 nie koniecznie...
Ostatnia ich przygoda w ar rozpięły się jakieś króćce i stracili chłodziwo... :ok:
Nie była to pierwsza usterka i pewnie nie ostatnia.

Ogólnie nie wchodząc w szczegóły nie poleca tego auta... wyraziłem się kulturalnie :mrgreen:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

01 Gru 2014, 22:27

Co do fiata to chyba nikt by mnie tutaj nie przegadal, bo mialem do czynienia z kilkoma maluchami, fiatem uno od nowosci, fiatem brava od nowosci, fiatem panda od nowosci, fiatem siena od nowosci, do tego mase moich znajomych ma/mialo fiaty i temat strasznie znam i dziadostwo tam wystepujace sie strasznie pokrywa w kazdym modelu podobne usterki.

Co do alfy to duzo gratow jest zywcem z fiata to na dzien dobry. Dwa zawsze po prostu sugerowalem, ze po gownianym 156 cudow nie bedzie i... nie ma sa juz negatywne opinie o 159 i bedzie ich przybywac gdy to auto dozyje 10 lat i zacznie sie sypac jak domki w czeczenii. Pierwszy przyklad opinia szybkiego, alfy w policji tez slyszalem, ze juz wiecej stoja jak jezdza itd.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

01 Gru 2014, 22:31

szybki napisał(a):alfę 159 1,8 turbo

akurat tej wersji silnikowej nikomu nie polecałem, bo podobno są problemy z wtryskiwaczami, a takie właśnie służą w policji :D

jiGsaw napisał(a):co do alfy to duzo gratow jest zywcem z fiata to na dzien dobry. Dwa zawsze po prostu sugerowalem, ze po gownianym 156 cudow nie bedzi

gdy to auto dozyje 10 lat i zacznie sie sypac jak domki w czeczenii

ale tu nie wróżymy odnośnie pochodzenia tylko stwierdzamy fakty więc masz pisanie głupot

Panowie, każde auto ma wady więc nie jest to kwestia znaczka Alfy w tym przypadku :yes: To tak jak chwalenie nowych VW za auta z lat 80tych
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

01 Gru 2014, 22:41

Dlatego też nie pisałem, że 159 to chłam nigdzie, więc nie wmawiaj mi. Bardziej to były wróżby, które z resztą zaczynają się potwierdzać. A już abstrahując od tego to sam fakt, że to tyle na wartości traci to zniechęca
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

01 Gru 2014, 22:43

ja nie lubię wróżb :)
no jak patrzy ktoś na utratę wartości to marna inwestycja
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

01 Gru 2014, 23:06

jiGsaw napisał(a):Co do fiata to chyba nikt by mnie tutaj nie przegadal, bo mialem do czynienia z kilkoma maluchami, fiatem uno od nowosci, fiatem brava od nowosci, fiatem panda od nowosci, fiatem siena od nowosci
faktycznie nie ma to jak pisać o 20 letnich trupach które rzeczywiście d.y nie urywały :D przez ten czas znacząco poprawiła się bezawaryjność i jakość tych aut a drobne awarie zdarzają się teraz każdej marce - tak to jest jak się oszczędza na produkcji i buduje "ekologiczne" auta :yes: BMW nie jest tutaj wyjątkiem, chociaż za chwile będziesz mi próbował wmówić co innego
jiGsaw napisał(a):Bardziej to były wróżby
proszę cię :lol: :lol: :lol:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mitsubishi i-MIEV - sukcesy rynkowe i sportowe
    Drugie z rzędu zwycięstwo Mitsubishi i-MiEV w organizowanym przez FIA pucharze "Alternative Energies Cup – kat. IIIA" to kolejne ważne wydarzenie w karierze tego modelu, która rozpoczęła się w Europie zaledwie ...

01 Gru 2014, 23:19

Fiat jest dalej fiat, trochę się poprawił co prawda, a inne marki pogorszyły, bmw też, ale marka fiat dalej błyszczy...
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

02 Gru 2014, 01:31

Nigdy nie pisałem, że BMW jest awaryjnym autem. Piszę, że nie jest BEZAWARYJNYM bo nie jest jak 99% aut na rynku (jeżeli szukamy bezawaryjnego auta w pewnym przedziale czasowym to do tego miana najbardziej pasuja japońce - ale obecnie uważam, że też sporo poszli w dół) Stare roczniki toyoty najlepiej chyba pasują do tego miana, a nowsze już miały wpadki - nieszczęsny D4D czy 1.8 benzyna. Ale twierdzę, że mając Audi, Alfę i BMW śmiało można brać 159tkę bo mechanicznie nie ustępuje tym obu, a jest znacznie młodsza za te same pieniądze, albo tańsza z tego samego rocznika - na wartości traci oczywiście dużo bardziej bo jaka jest opinia o alfach każdy wie. Tak samo z Toyota - wszyscy twierdzą, że są bezawaryjne bo lecą na opinnii aut z przed 2000r, a obecne realia są zupełnie inne. Teraz są niewiele lepsze od niemieckich konkurentów (nie biorąc pod uwagę wpadki z silnikami TSI). Sam taką miałem i poza naturalnie zużywającymi się elementami nie miałem akcji typu: PĘKAJĄCE SPRĘŻYNY, PĘKAJĄCE KOLEKTORY WYDECHOWE, USZKODZENIE MOCOWANIA TYLNEJ BELKI, UNIERUCHOMIENIE POJAZDU Z TYTULU WADLIWIE DZIALAJĄCEJ ELEKTRONIKI (znajomy tego właśnie obecnie doświadcza, gdzie w serwisie nie wiedzą co to i rozkładają ręce, a auto kosztowało grubo ponad 200tyś - odłączenie klem pomaga ;) i dopiero może jechać ). Sorry, ale za takie pieniądze chyba jakiegoś poziomu się oczekuje nie mówiąc o klapkach w kolektorze, które, gdy się urwą mogą zrobić spustoszenie w silniku (powinno to być tak zaprojektowane, aby nie było takiego ryzyka). Swoją drogą diesel alfy cierpi na to samo, ale przecież to włoch i do tej pory byli pod względem bezawaryjności na samym końcu, tu wyjątek. Oczywiście ma niedociągnięcia, ale nie są one takie jak kiedyś czy jak w wersjach benzynowych. Jedynie czego do końca nie wiadomo, jak będzie z blachą. Bo z BMW można być pewien, że będzie OK.
ale silniki BMW też nie grzesza doskonałością (a to jedne z lepszych zwłaszcza 3.0). Więc jak ktoś psioczy na alfę to choć trochę powinien być obiektywny bo zachwalając BMW jest co najmniej nie taktem bo jest do czego się przyczepić tak jak i w alfie i o to w tym wszystkim chodzi. A czy kupił bym BMW - tak, bo ma fajne silniki, dające dużo frajdy z jazdy. Z uwagi na przestrzeń z przodu wolał bym AUDI z silnikiem 2TSI i tylko w zasadzie dla tego. Alfa to już półśrodek bo jest najtańsza z tej trójki. Ale gdybym stał przed wyborem 3l silnika diesla to tylko BMW i o innych markach nawet bym nie pomyślał.
Oto co napisali specjaliści odnosnie bezawaryjnego 2.0l ;)
http://www.auto-swiat.pl/zdjecia/diesel ... wany/3yl3k
zygert
Nowicjusz

Auto: Toyota, Peugeot

02 Gru 2014, 01:36

jiGsaw napisał(a):do tego porozbijane, a już zwłaszcza w PL

No w tej materii to większość aut z niemiec tak wygląda ;)
Więc większa część tych usterek właśnie dotyczy tego, że w rzeczywistości auto nie ma 150tyś. a 300tyś. i w każdym aucie lecą już podzespoły.

jiGsaw napisał(a):BMW są ciężko traktowane i mają kosmiczne przebiegi

A najciężej to mają teraz FORDy - te to masowe flotówki.
zygert
Nowicjusz

Auto: Toyota, Peugeot

02 Gru 2014, 09:16

Ja rozumiem, ze to juz nie to co kiedys, ale porownywanie Alfy do BMW abstrahujac juz od tego, ze to zupelnie inna klasa jest sporym naduzyciem. Silniki BMW nadal sa w czolowce pod kazdym wzgledem mimo kilku wpadek. W BMW raczej unikasz jednego/dwoch silnikow, a w alfie kazdego, ktory nie jest JTD...

Toyota to dla mnie tez szalu nie robi, bo mechanicznie moze jest trwala, ale wydech gnije 3x szybciej niz w bmw itd.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

02 Gru 2014, 21:10

Ja nie wiem co auta mają z tym wydechem ale ja mam oryginalny w swoim Accencie prócz kolektora wylotowego. Końcowy i środkowy bez ani jednego wykwitu rdzy. Łącznik do środkowego tylko zaspawany był. A przecież Accent do rewelacyjnie zabezpieczonych nie należy... :o
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika