Alfa romeo 159 jtd czy warto kupic ?

31 Maj 2014, 15:51

Witam Was Forumowicze ! :D Szukam, rozgladam sie za alfa romeo 159 i chcialem was prosic o rady/porady , czy warto kupic , na co zwrocic uwage itd itp

Pieniazki jakimi dysponuje to okolo 25 tys zl, chcialbym samochod z roku 2006-2008 w silnikiem 1.9 jtd 150 km - ktory zamierzalbym zawirusowac na te 170 km

Co sa dzicie o tym modelu ? Czy jest awaryjny czy to mit ? Czytalem ze silniki 1.9 jtd uchodza za bezawaryjne, jednak ten mocniejszy 1.9 150 16 V brac od 2007 r produkcji - wiec mi to pasuje .
Auta szukam w skorce, i najlepiej z ksenonami mysle ze pieniazki mi na to pozwola

Na co zwrocic uwage przy zakupie, czego sie wystrzegac ? Milo by bylo gdyby kto mi pomogl kto posiada taki model ! pozdrawiam
dawid551
Początkujący

Miejscowość: Śląskie

31 Maj 2014, 17:39

159 to udany, w przeciwieństwie do 156, model. Jest wykonany z lepszych materiałów a przede wszystkim solidnie zbudowany. Nadal jednak newralgicznym punktem jest wielowachaczowe zawieszenie - należy je porządnie sprawdzić przed zakupem. Jednak dałbym spokój z najtańszymi egzemplarzami, porządne 159 to tak 28-30k
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

02 Cze 2014, 18:52

Pięknie się prezentuje i jako że jest to stosunkowo "nowy " model to nie słychać nic o awariach,ewentualne koszty naprawy jednak będą wysokie. Musi być Alfa Romeo czy w grę wchodzą także inne marki?
Alkomaty
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nocne przymrozki to zmora kierowców
    Nawet niewielkie przymrozki potrafią być zagrożeniem dla bezpieczeństwa jazdy. Zjawisko to może negatywnie wpływać na widoczność oraz zwiększać ryzyko poślizgu. Spadek temperatury powietrza poniżej zera może nagle skomplikować ...
    Jaki jest najlepszy samochód na dojazdy do pracy?
    Jak dotrzeć z punktu A do punktu B zużywając jak najmniej paliwa i podróżując możliwie jak najwygodniej? TotalCarScore.com sugeruje skorzystanie ze stuprocentowo elektrycznego Nissana LEAF, który niedawno został ...