Alfa Romeo czy Renault Megane II?

10 Lip 2009, 01:00

Witam,
chcę wymienić polówkę na inne autko mam do wydania 20 tyś. zł. Autko musi spełnić następujące wymagania:
>> min 2000r. produkcji
>> silnik nie większy niż 1.9 diesel, żwawy
>> poduchy (im więcej tym lepiej :P )
>> ABS
>> el. szyby, lustra
>> klimatronik
>> halogeny przód
>> tylko nie kombi

Alfa Romeo 147 i Renault Megane II spełniają powyższe wymagania więc prosiłbym Was o opinię i spostrzeżenia na temat tych modeli.

Jak macie propozycje innego auta to proszę pisać.

Pozdrawiam
ziomek
Ostatnio edytowany przez ziomek, 10 Lip 2009, 13:08, edytowano w sumie 1 raz
ziomek
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław

10 Lip 2009, 01:09

Ostatnio stalem dokladnie przed tym samym wyborem, oczywiscie piekno, gracja alfy wygrala ;)
hubercik
Nowicjusz

10 Lip 2009, 13:00

hubercik napisał(a):Ostatnio stalem dokladnie przed tym samym wyborem, oczywiscie piekno, gracja alfy wygrala ;)

Do mnie również bardziej przemawia Alfa :)

Powiedz mi kolego jak się sprawuje autko, masz jakieś problemy?

Podpowiedz na co zwrócić uwagę przy kupnie :)
ziomek
Nowicjusz

10 Lip 2009, 14:37

ja bym kupil meganke. mialem i jestem zadowolony. Jesli ja wybierzesz to przed zakupem sprawdz radio czy ma wszystkie kabelki.
felipemassa2
Początkujący

Miejscowość: Poznan

10 Lip 2009, 14:50

felipemassa2 napisał(a):ja bym kupil meganke. mialem i jestem zadowolony. Jesli ja wybierzesz to przed zakupem sprawdz radio czy ma wszystkie kabelki.

A coś w silniku, zawieszeniu bądź karoserii na co zwrócić szczególną uwagę?

Ja mam na myśli 1.5 CDTI i 1.9 w Megane a w Alfie to 1.9 115KM
ziomek
Nowicjusz

10 Lip 2009, 15:04

w renault karoseria i silnik mialy wady ale do rocznika 98.

[ Dodano: Pią Lip 10, 2009 16:06 ]
i trzeba sprawdzic cewki zaplonowe bo zdarzaja sie usterki
felipemassa2
Początkujący

Miejscowość: Poznan
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mitsubishi Fuso, czyli drzewo wschodzącego słońca
    Na zaproszenie Mercedes-Benz Polska gościliśmy w Japonii. Głównym celem wyjazdu tam, oprócz odwiedzenia wystawy samochodów Tokyo Motor Show, była prezentacja firmy Mitsubishi Fuso Bus and Truck Corporation ...
    Pięć zasad kiedy nie powinniśmy wrzucać na luz?
    Wokół prawidłowego stosowania sprzęgła narosło kilka mitów, które są popularne wśród wielu kierowców. Podpowiadamy oraz wyjaśniamy, kiedy i w jaki sposób używać pedału sprzęgła. Zwalniając, ...

10 Lip 2009, 22:00

dzięki za info :) prosilbym cos jeszcze o alfie :)
ziomek
Nowicjusz

10 Lip 2009, 22:16

Alfa Romeo 147?!Miss Świata to pierwsze,świetny silnik Diesla oraz uwaga :!: zaczerpnięte z bardzo fachowej publikacji ,Fenomenalne prowadzenie :!: jest niewiele samochodów o których to można napisać ! Trwałość zawieszenia?Nasze drogi wszystkiemu dadzą radę .Meganka tylko w benzynce Alfa tylko w JTD! :wink:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

11 Lip 2009, 10:52

W pelni zgadzam sie z PhantomASA1, te silniki JTD maja legendarna wytrzymalosc, prowadzenie b.dobre lecz zawieszenie to jest "-" tego auta, wiec z gory musisz sie na to nastawic, ale w koncu cos za cos ;)
hubercik
Nowicjusz

11 Lip 2009, 11:01

Minus jak dla kogo, jak się kupuje samochód aby jechał, aby woził tony w bagażniku i dupska w środku z A do B to będzie minusem. Jak się kupuje samochód dla przyjemności z jazdy to jest to bardzo duży plus. Nie jest powiedziane też że to zawieszenie, w warunkach normalnej eksploatacji rozleci się po 30-40k km, pojeździ dużo dłużej. Tylko powtórzę jeszcze raz, Alfa to nie bagażówka ani samochód na najgorsze drogi, trzeba uważać po czym się jeździ i jak się jeździ.
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

Zdjęcia: 9
Miejscowość: Zamość

11 Lip 2009, 17:49

na 99 % będzie to Alfa :) co tu dużo gadać urzekła mnie :D teraz szukam odpowiedniego egzemplarza w silniku 115 bądź 140 :D

polowanie czas zacząć :)
ziomek
Nowicjusz

11 Lip 2009, 20:22

Polskie drogi wszystkiemu dadzą radę, to jest trafne spostrzeżenie. A Alfa to Alfa, piękna włoszka, cudowne prowadzenie i udane jednostki JTD to chyba mówi za siebie.
A co do zawieszenia to qki007 ma rację, trzeba uważać jak się jedzie i po czym się jedzie.
Jak się przejdzie po dziurach z prędkością nawet 70 km/h to każde zawieszenie się będzie sypało.
stasiowski121

11 Lip 2009, 20:42

Czasami nawet trzeba wybrać inną drogę, mimo że nie rzadko dłuższą, ale za to zdrowszą dla samochodu. Nie można ciąć stówą po wertepach, mimo że pojedzie, będzie się trzymał ładnie.. ale potem Ci zapuka.
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

Zdjęcia: 9
Miejscowość: Zamość

12 Lip 2009, 00:06

Tylko pamietaj, nie kupuj pierwszej lepszej. Ja na swoja czekalem ponad 3 miesiace ;)

Mam nadzieje ze niedlugo zawitasz w gronie virusa alfy :)
hubercik
Nowicjusz

14 Lip 2009, 23:15

hubercik napisał(a):Tylko pamietaj, nie kupuj pierwszej lepszej. Ja na swoja czekalem ponad 3 miesiace ;)

Mam nadzieje ze niedlugo zawitasz w gronie virusa alfy :)

Również mam taką nadzieję :) i nie mam zamiaru kupić pierwszej lepszej :) jak znalazłby ktoś ciekawą ofertę może wrzucić :)
ziomek
Nowicjusz