Alfa Romeo Giulietta 1.4 Turbo benzyna 120KM Wersja Sport - opinie

01 Lut 2021, 23:16

Hej ;)
Wielka prośba o opinię na temat giulietty, powiem wprost jestem kobietą, interesuje mnie zgrabny fajny szybki samochód, ale też taki za którego naprawy nie wyrzuce całej wypłaty :| a gdzies zasłyszałam że ten samochód jest właśnie kosztowny jeśli chodzi o utrzymanie. Bardzo proszę o powstrzymanie się od komentarzy typu że baba itp. Oraz proszę o praktyczne porady :)
Pozdrawiam !
1Jola12
Nowicjusz

02 Lut 2021, 14:17

Moim zdaniem to auto bardzo fajnie pasuje do kobiety :ok: Jest to samochód hm... lepszy niż inni myślą? Myślę że można tu pokusić się o takie stwierdzenie.

Silnik o który pytasz to znana dobra jednostka 1.4 T-Jet o mocy 120 KM która była montowana w Fiacie. Jest to prosta konstrukcja z turbodoładowaniem, przyglądając się jej w dłuższej perspektywie to chwalona konstrukcja za trwałość i niezawodność. Posiada ona pośredni wtrysk paliwa i dobrze współpracuje z instalację gazową.
Tu przy kupnie warto sprawdzić korpus turbiny bo zdarzały się jego pęknięcia (Trzeba zajrzeć do środka bo z zewnątrz raczej nie będzie widoczne pęknięcie na początku).

Skrzynia jest sześciobiegowa ale jej przełożenia są dosyć krótkie co powoduje że w trasie ciężko będzie oczekiwać niskich wartości spalania szczególnie przy poruszaniu się z prędkościami autostradowymi lub ekspresowymi.

Jeżeli chodzi o zawieszenie i komfort to jest całkiem nieźle :) z przodu mamy klasyczną konstrukcję MacPherson, z aluminiowymi zwrotnicami na stalowych wahaczach. Tu naprawa jest dosyć prosta i nie powinna być kosztowna jak by coś się działo. Inaczej jest z tyłu bo tak mamy zawieszenie takie trochę pomieszane połączenie belki skrętnej z wielowahaczami nazywa się ono Multilink. Jest w miarę trwałe ale w przypadku naprawy będzie droższe niż u konkurencji.

Ogólnie samochód wypada lepiej niż średnia podobnych aut. Ciekawe jest tu że rzadko występują problemy z korozją podwozia nie wspominając już o nadwoziu. Wygląda na to że Włosi przyłożyli się do ochrony karoserii jak należy.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

04 Lut 2021, 14:20

A jak sprawuje się w Giulietcie 1,4 wersja 150KM (AR giulietta sprint)? Czy jest równie mało awaryjna jak wersja 120KM?
iwona89
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Sprzedaż opon w 2020 roku (PZPO)
    Pierwsza połowa roku bardzo zła, kolejne kwartały coraz lepsze. Według danych Polskiego Związku Przemysłu Oponiarskiego (PZPO) w czwartym kwartale 2020 roku widać częściowe odbicie sprzedaży opon na rynek – wzrosty ...