Alfa romeo giulietta - opinie, czy warto

31 Sty 2014, 22:12

Witam,

Słyszę od ludzi alfy awaryjne". "nie kupuj chyba, że masz za dużo kasy" itd bo ktoś ma znajomego co miał alfę.

Myślę nad alfa romeo giulietta. Jakaś wersja może z 2010 roku lub nowa.
Szukam wersji z większą ilością koni i przerobić na gaz. Ponoć fabryczny gaz pięknie na niej działa.

No i pytanie...
Czy faktycznie tak się psują?
Czy koszty naprawy i eksploatacji aż takie ostre?
Na pierwszy ogień to już wiem, że światła parują od środka ;d
wic1
Nowicjusz

Auto: Fiat Siena
48

22 Lut 2014, 20:53

Kochani, przypominam się z pytaniem.

Co powiecie jeśli w ogóle? ;)
wic1
Nowicjusz

2

22 Lut 2014, 20:58

PS: W saonie byłem ogarniałem, ładne, wygodne, miejsca nie ma zbyt wiele ale nie jest jakoś ciasno. Wersja 3 drzwiowa jest też w miarę jak idzie o wymiary.
Jestem normalnej budowy więc cenię sobie to by przewieźć choć kogoś podobnych wymiarów na tyle. :P
wic1
Nowicjusz

1

16 Maj 2014, 16:44

Witam,
Panowie.... żadnych sugestii?
wic1
Nowicjusz

5

17 Maj 2014, 08:36

Giulietta o ile wiem jest zbudowana na bazie Fiata Bravo, który uchodzi za stosunkowo bezawaryjny i udany model. Mit o awaryjności Alfy jest przeważnie rozgłaszany przez "znawców", którzy słyszeli od kolegi, że znajomy kuzyna miał kiedyś 156/145 z 1.8 TwinSpark i pół życia spędzał w warsztacie. Moim zdaniem bierz śmiało i zastanów się także nad Lancią Deltą- ma więcej miejsca.
Geniodekt
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 299
Przebieg/rok: 23tys. km
Auto: Impreza/Volvo S80
Silnik: 2.0 160/2.9 202
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006
6

17 Maj 2014, 08:50

Nie czytaj co Geniodekt pisze, bo to moderator zupełnie innego działu na forum, ale lubi sobie tutaj popisać bzdety pod płaszczykiem zielonego nicka.

Ogólnie jak szukasz kłopotów, nerwów, wielkich wydatków eksploatacyjnych, a jeszcze większych strat forsy na wartości auta co roku to Alfa Romeo jest dla Ciebie.

BTW. Ilość zapytań o AR mimo piętnowanych faktów na temat tej marki w tym dziale pokazuje jak nadal dominuje w umysłach, niczym szósty zmysł, ta polaczkowata słynna wizja super okazji i szukanie najtańszego auta i możliwie najmłodszego...
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW
6
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...

17 Maj 2014, 09:33

Nie czytaj tego co pisze jiGsaw, bo to psychofan BMW szczerze nienawidzący wszystkich włoskich samochodów- każdemu wciśnie to samo: zresztą poczytaj sobie jego posty..
Alfa Romeo wykonała olbrzymi skok jakościowy: od 147/156, które rzeczywiście były do bani i nieumiejętnie użytkowane po prostu sypały się w oczach, do 159, która jest godnym konkurentem m.in. dla BMW 3 i Mercedesa C.
Jakkolwiek zgadzam się z przedmówcą, że jeśli szukasz możliwie taniego i młodego samochodu korzystając z olbrzymiej utraty wartości, to Alfa nie jest dla ciebie.
Geniodekt
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

6

17 Maj 2014, 11:09

Geniodekt napisał(a): Mit o awaryjności Alfy jest przeważnie rozgłaszany przez "znawców", którzy słyszeli od kolegi, że znajomy kuzyna miał kiedyś 156/145 z 1.8 TwinSpark i pół życia spędzał w warsztacie

Czemu tak twierdzisz????

Znam kilka osób pracujących przy autach włoskichw ASO... znam miłosników Lanci (mają ich kilka),
moi koledzy z czasów szkolnych pracują w drogówce i używaja w pracy tego czegoś...
Jeden z nich mówi że się czuje jak Adam Słodowy :D

Wiem powiesz że wszyscy się mylą ... :D no albo źle jadą... :)

P.S

Dodam jeszcze ze często właściciele Alfófff/Lanciufff czerpią prawdziwą przyjemnośc z naszego psioczenia... :yes: i jezeli ktos kupuje auto do zabawy czyli robi 5tyś.km. rocznie to pół biedy ale ja ktoś kupi nowy samochód za 70k (znam takiego nawet poimagałem mu w zamiance) i po 4erech latach nie może go sprzedać za 19k to można się zdenerwować... :x
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
7

17 Maj 2014, 11:47

To trochę tak, jakbyś powiedział, że twój znajomy jest kucharzem, właścicielem restauracji chińskiej, a każdy kto przychodzi do jego lokalu jest smakoszem dań orientalnych. Czy to oznacza, że każdy polak uwielbia kuchnię azjatycką ?
Do warsztatu na naprawy przyjeżdżają przecież wyłącznie zepsute auta- czy to w serwisie Toyoty, Hyundaia, a także BMW.
Mój kolega ma Lancię Deltę z 1992 roku i przez ostatnie kilka lat nie miał żadnej, powtarzam żadnej niespodziewanej awarii, wymieniał tylko hamulce z powodu zużycia. Oczywiście pewnie to marginalny przypadek i znam też wiele osób narzekających na włoskie auta, w tym stare Alfy, za to nikogo kto miałby problemy ze 159. Koleżanka kupiła MiTo w salonie- sam jej poleciłem i do dzisiaj jedyną usterką z jaką miała do czynienia to regularnie pojawiające się fałszywe komunikaty o błędach- ma ponad 120 000 km przebiegu i wciąż zawieszenie nie domaga się napraw. Żona ma Fiata Grande Punto, ale ten nie jest nawet dotarty: 21 000 km na liczniku.
Geniodekt
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

5

17 Maj 2014, 17:26

, do 159, która jest godnym konkurentem m.in. dla BMW 3 i Mercedesa C.

No i sam właśnie potwierdziłeś moją tezę, pogrążasz się takimi wypowiedziami. Co zrobiła alfa w modelu 159, że nagle może konkurować z tymi autami?

Dalej to przednionapędowy bardziej skomplikowany FIAT odbajerzony technicznie, nic więcej. A jestem pewien, że za kilka lat będzie miał podobną opinię jak obecnie 156.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW
2

17 Maj 2014, 17:47

Czyli według ciebie tylny napęd jest główną cechą pozwalającą określić samochód jako "premium" ? W takim razie mamy "prestiżowego" Malucha, "prestiżowego" Garbusa i "prestiżowego" Morrisa Marinę :lol:
Ja na przykład nie rozumiem, czym Alfa ustępuje tamtym autom. Brakiem RWD ? Proszę Cię, nie ośmieszaj się.
To, że została stworzona przez koncern Fiat ? No i co z tego ? Volkswagen stworzył jedną z najlepszych limuzyn w swojej klasie, Phaetona i każdy równo pragnie tego auta, pomimo mało prestiżowego znaczka na masce. Co to w ogóle za bzdury, żeby oceniać auto po tym, jaka firma go wyprodukowała ?
Geniodekt
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

4

17 Maj 2014, 20:16

jiGsaw zluzuj trochę . Są fani bwm a też się rożnie mówi o tej marce .
Stwierdzenie Bolid młodzieży wiejskiej chyba nie dotyczy alfy ?
Zgadzam się że alfa do najtańszych w serwisie i najbardziej opłacalnych samochodów nie należy .
Taki samochód kupuje się sercem a nie rozumem i kalkulacjami .
I Nie gadaj że alfy się tak psują , jak się dba to się jeździ .
kamil1201202
Początkujący

Auto: Alfa Romeo
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2002
6

17 Maj 2014, 20:54

Geniodekt napisał(a):To trochę tak, jakbyś powiedział, że twój znajomy jest kucharzem, właścicielem restauracji chińskiej, a każdy kto przychodzi do jego lokalu jest smakoszem dań orientalnych. Czy to oznacza, że każdy polak uwielbia kuchnię azjatycką ?
Do warsztatu na naprawy przyjeżdżają przecież wyłącznie zepsute auta- czy to w serwisie Toyoty, Hyundaia, a także BMW.

No ale nie rozumiem o co Ci chodzi...
Jak chce kupic auto to szukam wszędzie info na jego temat a nie określam brać czy nie brać na podstawie ziutka doświadczeń z jednym autem i przebiegiem 15tyś.km. rocznie...
Tym bardziej że ziutek może ma inny próg tego co nazywa psuciem a ja mam inny próg.

Więc chyba logiczne że jeżeli pracownik ASO mówi mi nie zbliżaj się to coś to oznacza ??
Czemu miłośnik Lanci mający dwie sztuki na podwórku ma jeszcze samochód do jazdy...
A czemu mój serdeczny kolega od dzieciństwa pracujący dla całej grupy Fiatowej po doświadczeniach z nowymi wynalazkami tej firmy jeździ 14letnią toyotą a na niedziele ma Lexa V8....??? Dodam że nowymi fiacikami przejechał około 500tyś.km!!!!!

To są szczegóły na które zwracam uwagę i nikt mnie nie przekona że Pan który wykonuje serwisy w ramach gwarncji w 20 autach miesięcznie mniej wie od Ziutka mającego jedne auto na 3lata...

Co do napędów to fakt że mam to w poważanniu czy RWD czy FWD dla mnie to nie jest prestiz a przy starych trupach jest utrudnieniem i obciachem.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe
0

17 Maj 2014, 22:12

No o znowu kolo szuka małego fajnego woziku ale nie jiGsaw jest mądrzejszy i woli bmw stare ale jare:P BMW to teraz sraczka na polskich drogach wszędzie ich pełno i ciągnie się za nami xD
A co najlepsze ze 50% ludzi jeździ bmw tylko po to zęby za cynic i i co to nie on na 3 przecież to niemiecka solidna stal co mi się stanie a potem w wiadomościach śmiertelny wypadek BMW bo koleś nie za uwarzył że to samochód złożony z 3 in 1 jak miliony polskich szrotów
riken
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Alfa 156FL
Silnik: 1.9JTD
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2005
3

18 Maj 2014, 13:18

riken

nie tak dawno szukałeś na tym forum pierwszego samochodu, kupiłeś alfe... Jako, że to Twoj pierwszy samochód to jakie Ty możesz mieć pojęcie o motoryzacji ? :mrgreen:
Dla kierowcy pierwszy samochód zawsze jest super obojętnie jaki by w rzeczywistości nie był... nawet gdy jest to AR :mrgreen:

Jedziesz tak po bmw sam nie wie dlaczego ale nie zmienisz faktu, że bmw zaliczają się raczej do elity jakości/ bezawaryjności w motoryzacji. Natomiast alfa była jest i będzie w tym rankingu raczej obstawiać tyły.
Miał bym większe zaufanie do bmw spawanego z dwóch samochodów niż przeciętnego AR.

Co znajduje się na 4 i 5 stronie instrukcji Alfa Romeo?
- Rozkład jazdy pociągów, autobusów i telefony do lawieciarzy :mrgreen:

Dlaczego Alfa Romeo chce wprowadzić do produkcji podgrzewaną tylną klapę?
- Aby nie zmarzły ręce przy jej pchaniu :mrgreen:

- Widzę że masz nowy samochód- AR
- Tak wygrałem drugą nagrodę na loterii
- A co w takim razie było pierwszą nagrodą
- Worek kartofli

Przepraszam, nie mogłem się powstrzymać :mrgreen:
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER