ALFY 156 1999r prod, silnik 1,6 OLEJ SILNIKOWY

15 Paź 2007, 09:33

Witam! prosze o pomoc w yborze oleju do alfy! zalecany jest olej firmy selenia, obecnie jezdze na valvoline 10w40,chodzi mi o jakosc oleju, moze posiada ktos ranking olejow co do jakosci????
adolf156
Nowicjusz

15 Paź 2007, 10:09

:shock: Nie rozumiem...? Jeśli zalecany jest Selenia, a jest to "flagowy" olej Fiata, stosowany do wszystkiego, co z Fiatem ma związki - to w czym problem? Znajdź Selenię 10W40, nalewaj i ...? Coś z pogranicza: "gdy nie mam problemu - źle się czuję"... :D
fordon

15 Paź 2007, 20:53

Fiaty bardzo dobrze sprawują się na Selenie.Jest to jeden z prowadzących olejów.Niepotrzebnie chcesz zmieniać olej na inny.Ale jeżeli się uprzesz,to musisz go zamienić na olej o takiej samej klasie jakościowej jak i lepkościowej..Nie możesz wlać oleju lepszego,bo możesz zaszkodzić silnikowi.O właściwościach olejów możesz poczytać w internecie.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

07 Lis 2007, 18:11

panowie mam rozumiec ze silnik 1,6 i 1.8 to te same silniki co wystepuja w fiatach ???? jesli tak to czy sa tak samo awaryjne jak fiatowski bo z tego co sie orjetuje te w fiacie to porazka a niedaj Boze jak pasek strzeli to juz wogole pozamiatane
POZDRO DLA WSZYSTKICH
cezary_omega
Nowicjusz