Alkomat - na co zwrócić uwagę podczas zakupu?

10 Sie 2015, 13:24

Są wakacje i często w wekend robimy wypad na działkę a tam wiadomo jedno , drugie piwko i tak się nazbiera . Postanowiłem kupić alkomat tylko nie bardzo wiem na co zwrócić uwagę podczas zakupu , ktoś coś doradzi ?
kolargol
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Auto: mercedes
Silnik: disel

11 Sie 2015, 22:56

Ile chcesz wydać? Najlepiej kupować elektrochemiczne, są mniej zawodne. Zajrzyj tutaj do porównania http://www.alkomat.com/porownanie.htm
bpa
Początkujący

Auto: volvo v40

18 Sie 2015, 15:54

tak 500-600 zł i znalazłem alkomat X50 alkohita . Jak sądzicie będzie dobrym zakupem ?
kolargol
Nowicjusz
Awatar użytkownika

19 Sie 2015, 12:15

Za 500zł myślę że będzie to już "lepszy" alkomat, nie jest to jeszcze najwyższa półka ale swoje zadanie spełni napewno lepiej niż taki za 100 - 200zł. Jako ciekawostka mogę napisać, że taki profesjonalny alkomat z jakiego korzystają nasi stróże prawa kosztuje ponad 1500PLN: [link do iParts wygasł]
milky
Nowicjusz

Prawo jazdy: 02 04 2010
Auto: Volvo V40 Hatchback
Silnik: T4 180 KM

24 Sie 2015, 13:19

Ja uważam, że jakość materiału jest ważna. Ja kupiłem swój za jakieś 300zł i nie mogę narzekać. Poza tym można go kalibrować za free przez 2 lata;))
WiktorKaczyk
Obserwowany

Auto: honda

27 Sie 2015, 19:00

Raczej chyba chodzi o alkomat, który wskaże czy jesteśmy pijani czy nie. Zresztą nawet po jednym piwie nie ma już co wsiadać za kółko. Na stronach sklepów, które sprzedają alkomaty czasem pojawiają się artykuły na temat wyboru takiego urządzenia
cookie21
Nowicjusz

Przebieg/rok: 18tys. km
Auto: citroen
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    W ciąży za kierownicą, a bezpieczeństwo jazdy
    Nie ma powodu, żeby kobieta w ciąży, szczególnie w pierwszych miesiącach, rezygnowała z prowadzenia samochodu, ale należy brać pod uwagę czynniki, które mogą wpływać na bezpieczeństwo jazdy, takie jak zwiększona ...

10 Wrz 2015, 10:49

Znalazłem taki artykuł odnośnie wyboru alkomatu i jak sądzicie czy wymieniony przeze mnie alkomat spełnia kryteria ?
kolargol
Nowicjusz
Awatar użytkownika

17 Wrz 2015, 20:34

Moim zdaniem tak. Ma wszystko co jest najważniejsze przy alkomacie elektrochemicznym. Mnie przekonuje certyfikat TUV, normy są restrykcyjne więc jeśli je spełnia to duży plus
lotek33
Aktywny

Zdjęcia: 3
Auto: vw golf 3
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna + LPG

22 Wrz 2015, 13:16

Postanowione :) po długich poszukiwaniach i dyskusjach postawiłem na alkohita X50 . Jutro składam zamówienie.
kolargol
Nowicjusz
Awatar użytkownika

22 Wrz 2015, 14:28

Oby wskazywał zawsze prawde :)
zielonek
Aktywny

Auto: P 206

22 Lis 2022, 22:50

Zawsze zwracaj uwagę na sensor, najlepiej żeby był elektrochemiczny, wtedy alkomat wskazuje najdokładniejszy wynik badania. Ja posiadam model al8000 Dodatkowo zawsze sprawdźcie, czy alkomat został skalibrowany przed waszym odbiorem ze sklepu. Oczywiście nie można zapomnieć również o regularnym serwisie alkomatu, po zakupie.
Marc00
Nowicjusz