Almera diesel - dusi się i gaśnie na mrozie podczas jazdy!

06 Sty 2009, 22:17

Witam. Mam problem z Almera (r. 98, silnik 2,0 D). Wczoraj po nocy z mrozem -15 C auto odpaliło bez problemu, przejechałem kilka km i nagle zaczęło dusić się i zgasło. Do odczekaniu kilku minut odpaliłem je, przejechałem kilkaset metrów i to samo. Scholowałem auto i zostawiłem na noc w garażu. Dzisiaj odpaliłem je normalnie, cały dzień jeździłem bez "zająknięcia" silnika (mróz przez cały dzień powyżej 10 C), zalałem na wszelki wypadek cały bak na shellu i dolałem do paliwa zimowego dodatku. Pod koniec dnia znowu to samo! - duszenie, spadki obrotów, gaśniecie...dramat!Czy może to mieć związek z elektrozaworem załóżonym przy baku pod autem (nic na to jednak nie wskazuje bo rozłącza się teoretycznie normalnie) I jaka może być przyczyna?Liczę na Waszą pomoc ...
wozju
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
      Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
      Bezpieczna jazda po zmroku
      Jesienią dni stają się coraz krótsze, dlatego kierowcy częściej prowadzą auto już po zmroku. Jazda w takich warunkach jest o wiele trudniejsza niż przy świetle dziennym, zwłaszcza w miejscach nieoświetlonych latarniami ...