18 Cze 2012, 23:01
Witam. Wyraźnie zauważalną usterką jest brak możliwości odpalenia auta gdy silnik jest gorący. Po zatrzymaniu silnika muszę odczekać kwadrans. W tym czasie gdy próbuje odpalić silnik, to osiąga max 400 obr/min. i gaśnie. Po za tym mam wrażenie, że mój K9K to meteopata. Każdego dnia inaczej brzmi, zmienia mu się trochę moment obrotowy, ale po wyżej 2k obr./min. ma zawsze moc. Na prawdę, wygląda to jakby jego praca zależna była od ciśnienia atmosferycznego i wilgotności powietrza.
W załączniku przesyłam obraz z szybkiej diagnozy. Bardzo mocno zastanawia mnie parametr 0B(ciśnienie w kolektorze dolotowym). Niestety nie miałem baterii w laptopie więc nie mogłem dokonać pomiarów przy pełnym obciążeniu silnika, ale:
Myślę, że parametr 11 to wyrażany w procentach poziom otwarcia przepustnicy zasilającej turbosprężarkę. Poziom jej otwarcia między 800rpm a 2000rpm zwiększa się o ponad 14%, a ciśnienie w kolektorze dolotowym zmienia się jedynie o 4 kPa. Turbosprężarka oraz zawór recyrkulacji spalin mają 3 m-ce. Turbosprężarka podczas pracy wydaje dźwięki wręcz idealne, żadnego stałego, głośnego gwizdu. ECU nie rejestruje żadnych błędów.