Almera n15 - łańcuch rozrządu

14 Lut 2013, 18:44

Witam, mam pytanie dotyczące łańcucha rozrządu w almerze n15. Otóż znajomy mechanik wymieniał mi uszczelkę pod pokrywą zaworów. Powiedział mi że łańcuch rozrządu jest trochę lużny, ale nie wie czy to jest prawidłowe ułożenie ponieważ jest możliwe że ma hydraulczny napinacz, który go napina podczas pracy silnika. Czy jest możliwa taka opcja czy łańcuch nie może być lużny.
Dodam, że samochód nie ma jakiś dodatkowych objawów, odpala za pierwszym nawet w największe mrozy. Proszę o opinię i sugestie na ten temat. Pozdrawiam :D
Dawid90
Nowicjusz

Miejscowość: Nidzica
Auto: Nissan Almera
Silnik: 1.4 87km
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

01 Mar 2013, 23:52

łańcuch po paru latach i przejechanych kilometrach potrafi zrobić się luźny,też się rozciąga, nie prawdą jest to że łańcuch jest dożywotnio!
seba002
Początkujący

Prawo jazdy: 07 01 2007
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Alfa Romeo 147
Silnik: TS 1.6 105KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2003

07 Cze 2013, 21:07

Książka serwisowa Nissana Almery nie przewiduje wymiany łańcucha rozrządu. Krótko mówiąc w tym modelu jest dożywotnio, (mój już zrobił 304k km). Poza tym ten rozrząd jest tak skonstruowany że jego wymiana będzie droższa niż wartość tego auta.
Silver400
Nowicjusz

Prawo jazdy: 22 10 2010
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: C2 VTS,
Silnik: 1.6 125KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2007
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Pogoń za najlepszymi czasami w symulatorze - Formuła E
    Dwaj kierowcy Audi: Daniel Abt i Lucas di Grassi, już 13 stycznia wystartują w trzeciej rundzie bieżącego sezonu Formuły E, która odbędzie się w Marakeszu, w Maroku. Jednak zanim zawodnicy staną na linii startu kolejnego ...