Alternator a diody led

28 Sie 2010, 00:20

Witam wszystkich niedawno zrobiłem sobie w Scanii tablice z moim imieniem podświetlaną diodami wszystko było ok dopóki nie zapaliłem silnika wtedy diody poprzepalały się gdyż dostawały jeszcze dodatkowy prąd z alternatora, wiem że są różne rezystory itp. z chęcią zakupiłbym taki na allegro lecz nie mogę nigdzie takich znaleźć, może znacie jakieś sprawdzone i tanie rezystory ? Możecie dawać nazwę rezystora lub najlepiej odrazu link na allegro.
Z góry dzięki za wszystkie rady.
Paweł88
Nowicjusz

Miejscowość: Ostrołęka

28 Sie 2010, 09:48

Więcej danych potrzeba - jakie diody led zastosowałeś i jakie napięcie masz w instalacji ?
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

28 Sie 2010, 10:49

Wcześniej miałem diody 3v łączone po 8 w szeregu a razem ich było 72, teraz mam zamiar kupić na allegro [link do oferty na Allegro wygasł] te 12v i łączyć równolegle po 2 diody, a napięcie w instalacji mam 24v.
Paweł88
Nowicjusz

Miejscowość: Ostrołęka

30 Cze 2011, 21:37

Paweł88 napisał(a):Wcześniej miałem diody 3v łączone po 8 w szeregu a razem ich było 72, teraz mam zamiar kupić na allegro [link do oferty na Allegro wygasł] te 12v i łączyć równolegle po 2 diody, a napięcie w instalacji mam 24v.

Błąd odpowiedzi. Ale tylko częściowy. Owszem napięcie jest 24V ale tylko gdy silnik nie pracuje. Po uruchomieniu alternatora napięcie wzrasta do ok.28V Analogicznie w osobówkach (nie tylko) Napięcie wynosi ok.14V.
DAWID-89RW
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Chełmza
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Citroen BX 16 RS
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

TOP 10 wskazówek oszczędnej jazdy hybrydą
    Oszczędnej jazdy (EKO) musimy się nauczyć. To nie jest tak że wsiadasz do hybrydy i już jesteś ekologiczny. Oczywiście w pewnym sensie tak ale chcąc wykorzystać potencjał tego napędu trzeba pamiętać o pewnych zasadach dzięki ...