Alternator - nowy, regenerować - Trójmiasto

27 Mar 2013, 14:21

Witam, Niestety nie jestem za bardzo specjalistą w dziedzinie mechaniki, lecz jestem trochę przezorny, oszczędny. Kiedyś się przejechałem na jednym z warsztatów więc, wolę się bardziej zorientować w temacie. Jakiś czas temu w moim nawalił mi alternator i tak się zastanawiam czy opłaca się go regenerować czy lepiej wydać kilka złotych i więcej i kupić nowy? U mnie nie gaśnie kontrolka ładowania. Czy dam radę sam ponaprawiać.
stig01
Nowicjusz

Miejscowość: Gdańsk
Prawo jazdy: 01 01 2007
Auto: Golf IV
Silnik: 1.9 TDI 110KM
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna

27 Mar 2013, 15:25

Powinieneś rozejrzeć się na aukcjach i zobaczyć ceny w jakich są nówki. Jeśli nie są zbytnio wygórowane to myślę, że warto. Również jak jeździsz Bentleyem czy RoyceRollcem to obowiązkowo kup nowy. Z regenerowany jest tak, iż większość części jest wymieniana na nowe. Szukaj warsztatów jedynie, które wystawiają gwarancję, będziesz pewien jeśli chodzi o jakość. Jeśli nie znasz się na mechanice to raczej nie naprawiaj na własną rękę. Mam namiar na warsztat, który solidnie regeneruje w dobrej cenie, również wysyłkowo. Jak jesteś zainteresowany to mogę przesłać. Pozdrawiam
F1 FAN
RC Auto Fant
Janik
Nowicjusz

Miejscowość: wawa

28 Mar 2013, 13:21

Co to za warsztat? Możesz dać namiar? W jakiej cenie zregenerują? Jak z tą gwarancją? Skąd mam pewność, że nie wsadzą mi jakiegoś chińskiego bubla.
stig01
Nowicjusz

Miejscowość: Gdańsk
Prawo jazdy: 01 01 2007
Auto: Golf IV
Silnik: 1.9 TDI 110KM
Paliwo: Diesel

28 Mar 2013, 16:04

Warsztat nazywa się polstarter i regenerują rozruszniki i alternatory. Co do ceny to nie mam pojęcia za ile naprawią, ponieważ nie wiem jaka usterka u Ciebie. Wydaje mi się, że może to być regulator, stojan lub koło pasowe. Wystawiają gwarancję, nie musisz się bać o chińskiego bubla, tylko nie pamiętam na ile. Przeważnie majster dzwoni i mówi co i jak. Generalnie ok.
F1 FAN
RC Auto Fant
Janik
Nowicjusz

Miejscowość: wawa

29 Lis 2016, 14:56

Jeśli kupujesz nowy poproś mechanika o konkretny model i kup najlepiej samemu.
januszkosik70
Nowicjusz

Prawo jazdy: 18 08 1981
Przebieg/rok: 48tys. km
Auto: audi a4
Silnik: 1,9 TDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Chevrolet Equinox z silnikiem Diesla
    Najoszczędniejsza wersja tego średniej wielkości SUV-a General Motors ma 1,6-litrowego turbodiesla o mocy około 136 KM. W testach Consumer Reports auto osiągnęło średni wynik 31 mpg. Model ten nie jest dostępny w Polsce. ...