REKLAMA
Cześć, od pewnego czasu szukam dla siebie samochodu. Wcześniej, ze względu na budżet szukałem tylko i wyłącznie BMW E36 328i w coupe. Nie chciałem innego modelu, innego silnika, innego nadwozia, Tylko i wyłącznie oryginał 2.8 z pełnym pakietem. Jednak z biegiem czasu stwierdziłem, że takiego białego kruka szkoda użytkować na co dzień. Podczas poszukiwań kilka egzemplarzy sprawdziłem, jedne lepsze, inne gorsze. Jedno wiem, jeśli jest w dobrym stanie, prowadzi i jeździ, według mnie idealnie - dobry kompromis między wygodą a fantastycznym prowadzeniem. I tak teraz od kilku miesięcy rozglądam się za E46 tym razem za 330Ci. 3.0 z racji tego, że E46 jest już trochę cięższe i 2.8 jest moim zdaniem ciut za słabe. Wnioski z kilkumiesięcznych poszukiwań - bardzo ciężko trafić przyzwoity egzemplarz. Nawet cena na poziomie 30 tys. zł nie gwarantuje, że samochód będzie do kupienia. Trochę się rozpisałem, ale do rzeczy.
Szukam alternatywy dla E46 330CI.
Użytkowanie samochodu:
- na razie tylko weekendowo z racji tego, że pracuję w delegacji (300-400km tygodniowo). Jednak kiedy zjadę na miejsce, będę codziennie dojeżdżał do pracy + weekendowe wypady
Na czym mi zależy w samochodzie:
1. Napęd i zawieszenie - przede wszystkim benzyna, którą później zagazuje. Musi mieć zapas mocy, skrzynie manualną i najlepiej 6 biegów (przyzwyczajenia z auta służbowego). Fajnie gdyby miał więcej niż 4 cylindry, ale nie jest to warunek konieczny. Może być wolnossący jak i doładowany. Powinien mieć dobre właściwości jezdne, stopień skomplikowania zawieszenia nie jest aż tak istotny, byleby nie miał aktywnego.
2. Wygląd - dobra prezencja (samochód ma być po prostu ładny). Podobają mi się samochody z pakietami stylistycznymi i tak jak E46 Coupe podoba mi się średnio to z Mpakietem jest piękne, tak samo s-line w audi zupełnie odmienia jego wygląd. Niby kilka detali a jednak Liczba drzwi nie ma znaczenia, tak samo jak nadwozie. Jednak preferuję coupe i sedan.
3. Wyposażenie - warunek konieczny to lampy ksenonowe i komplet poduszek z racji bezpieczeństwa mojego i osób ze mną podróżujących. Oprócz tego komplet elektryki, skóra jak jest to fajnie, ale nie musi być, tak samo z nawigacją. Nagłośnienie może być przeciętne, bo przecież zawsze można je zmodyfikować
4. Awaryjność - musi być stosunkowo niska. Będę chciał utrzymać samochód w jak najlepszym stanie i wymieniać wszystko na czas, więc oczekuję od niego mobilności. Wiadomo, że jak w każdym samochodzie czasami coś się zepsuje, ale nie chciałbym, żeby psuł się ponadprzeciętnie.
Co więcej, chyba tyle. Wiem, że mam wysokie wymagania co do mojego samochodu, ale bardzo bardzo ciężko pracuję, żeby zarobić na ten wóz i chciałbym żeby spełniał moje niemałe oczekiwania. I właśnie E46 spełnie moje wymagania, jednak znaleźć egzemplarz do kupienia nie jest tak łatwo, a czasu na szukanie mam niewiele. Tak więc czekam na Wasze propozycje, mam nadzieję ciekawe Pozdrawiam.