REKLAMA
Witam wszystkich serdecznie. Jest to mój pierwszy temat. Chciałbym zaczerpnąć Waszej pomocy. A więc mam trudny wybór, chciałbym zmienić auto, ale już nie mam pomysłów na co. Obecnie jeżdzę Toyota Avensis T25 2004r 1.8 benzyna wersja T3X wersja UK.
Szukam aut z rocznika powyżej 2004. Żeby było konfortowe i dobrze wyposażone, w Avnesis brakuje mi jedynie tempomatu, którego nie można dołożyć. Dobrze by było jakby było w miare solidnie i miękko wykończone, w Avensis troche plastiki twarde, i czasami coś tam trzeszczy, mimo przebiegu lekko ponad 70.000 mil. W więkości nowych aut, są własnie takie tandetne plastiki stosowane, ale wiadomo jedno jest wykończone lepiej a drugie gorzej. Silnik benzyna najlepiej do 2.0, rozważam diesla, jednak boję się wysokich kosztów ekspoatacji. Szukam auta z przebiegiem max 100.000 mil, pewnie pojeżdzę około roku. Jako że mieszkam za granicą (UK), jeżdzę dwa razy do roku do Polski, ponad 2000km do domu, dlatego dobrze by było mieć tempomat. Z góry piszę że jestem bardzo uczulony na wszystkie dźwięki, także musi być dobrze wygłuszony. Mam 22 lata, ale czuję się na 40+ w Avensisie, także mile widziane jakieś bardziej stylistyczne samochody. Wiadomo, auto musi się dobrze prowadzić, i jakaś tam radość z jazdy dawać, bo Avensis prowadzi się jak taczki, zero przyjemności z jazdy.
Troche tych warunków przedstawiłem, ale jestem pasjonatą motoryzacyjnym, więc auto traktuje jak pasje, no wiadomo to tylko auto, ale musi mieć coś w sobie.
A więc to są moje propozycje:
VW Passat B6 1.9 TDI 105km, wersja SE- czyli ta pośrednia. Boję się troche diesla, ale jeżeli kupował bym paska, to brał bym full gwarancję. Jednak wykończenie wnętrza, nie powala. Kiedyś już ogladałem, paska i byłem lekko w szoku jaka tandeta, no i troche się naczytałem na forach. Jednak zawsze było moim małym marzeniem takie cudo mieć.
Ford Mondeo MK4 2.0 benzyna, wersja Zetec albo Ghia. W sumie bardzo sympatyczne auto, jednak jestem skromnym człowiekiem, i czuł bym się w nim dziwnie. Ogólnie stylistcznie auto podoba mi się, nie wiem jak jest z wykończeniem wnętrza, jeszcze nie ogladałem na żywo, awaryjność jest przeciętna, raczej nie słyszałem kiepskich opini, także jest na drugim miejscu na mojej liście.
Vauxhall (Opel) Signum 2.2 po liftingu 2005r+. Zawsze bryła samochodu podobała mi się, jeden z ładniejszych aut jak dla mnie. Jest to klasa wyższa niż Avensis, jednak to wciąż Opel, i środek z Vectry C, sam nie wiem. Awaryjność, w sumie z ocen na Autocentrum, jest ok, musiał bym się bardziej tym zainteresować, albo poprosić o opinie Was.
Volvo S40 nowszy model po 2004r. Wersje benzynowe. Mało wiem o tym aucie. Znajomy miał okazje się przejechać, i mówi że istna tragedia w wykończeniu wnętrza, trzaski plastików i ogólnie lipa.
Ostatnia opcja zostać przy Avensisie, pojeździć do końca roku, poczekać aż stawki na ubezpiecznie lekko zmaleją i kupić wymarzone Bmw seri 5 E60, 2.2 benzyne.
Trochę się rozpisałem, ale dzięki z góry za odpowiedzi. Jestem otwarty na Wasze propozycje. Pozdrawiam !!