Alusy do Mitsubishi ASX - jakie firmy polecacie?

26 Wrz 2019, 20:41

Witam wszystkich użytkowników forum :)
Chciałbym się doradzić. Pierwszy raz będę kupował felgi i trochę mam problem z wyborem czegoś dobrego, tzn. trwałego, żeby nie trzeba było prostować. Koła 16, 5x114,30. Na co zwrócić uwagę przy wyborze?
Jakie firmy polecacie. Będę używał felg w sezonie letnim. Chciałbym czarne. Może grafit. Nowe. Mam budżet 2.000 zł. Mam jeszcze jedno pytanie, czy ktoś wie czy felgi na felgi.pl są oryginalne.
Co sądzicie o tych:
- Borbet BL5 dark
- RIAL Torino black
- MSW 22 Black
- DEZENT TC dark
- Autec Skandic dark
- ANZIO Split Matt Black
Renegat74
Nowicjusz

27 Wrz 2019, 05:23

Jeżeli chcesz poprawić wygląd, to moim zdaniem 16" się do tego nie nadają. Wydasz kupę kasy a efekt będzie mizerny.
Lepiej tę kasę zainwestować w 18", najlepiej oryginalne
[link do oferty na Olx wygasł]
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

27 Wrz 2019, 06:50

Jeżeli miałyby być to 16 to z racji że będzie wysoka Opona nie musisz się obawiać że się powginaja. Możesz kupić jakie Ci się podobają, jeżeli wybrałbys większe to już tu trzeba wybierać coś firmowego jak
Alutec
Dezent
Ronel
Rial
Borbet
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

27 Wrz 2019, 08:14

Renegat74 napisał(a):Pierwszy raz będę kupował felgi i trochę mam problem z wyborem czegoś dobrego, tzn. trwałego, żeby nie trzeba było prostować
Jeżeli chodzi o fajny wygląd samochodu na takich kołach to ja bym celował w cos takiego jak podał [email widoczny po zalogowaniu] Nawet w używkę tu akurat masz już z oponami które mogą być w dobrym stanie bo tego nie wiemy bo na zdjęciach nie widać bieżnika.
Jeżeli chodzi o oryginalne to warto szukać takich z oznaczeniem 4250D536 lub 4250D163 tu masz zdjęcie jak wyglądają.

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

27 Wrz 2019, 10:01

Dziękuję za wszystkie sugestie. Teraz to mam dopiero mętlik w głowie :? . Chciałem felgi, ale nie myślałem o wyglądzie. Może trochę.
Chciałbym kupić chyba oryginalne. Wyglądają ekstra.
Mam pytanie, czy jeżeli założę 18, a mam 16 to czy będzie to miało wpływ na komfort jazdy? Chodzi mi czy samochód będzie"głośniej jeździł. pracował"? Auto nie należy do super wytłumionych. Na co jeszcze może mieć wpływ felga 18.
Renegat74
Nowicjusz

27 Wrz 2019, 11:32

jak nie zależy Ci na wyglądzie to bierz 16, opony tańsze, spalanie mniejsze bo mniejsze opory toczenia no i 17 i 18 mają tendencję do ''myszkowania'' po drodzę na nierównościach.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

5 zasad bezpiecznego wyprzedzania
    Rozpoczęły się wakacje, a wraz z nimi wyjazdy w dłuższe trasy. Szczególnie w takich warunkach kierowcom przydaje się umiejętność prawidłowego wyprzedzania. O czym należy pamiętać? Wyprzedzanie to manewr, który ...

27 Wrz 2019, 12:08

Kao napisał(a):jak nie zależy Ci na wyglądzie to bierz 16, opony tańsze, spalanie mniejsze bo mniejsze opory toczenia no i 17 i 18 mają tendencję do ''myszkowania'' po drodzę na nierównościach.

Co do myszkowania to się nie zgodzę, Outlander lepiej się prowadzi na 18", bo na 16" to balony straszne. Sam bym sobie takie 18" założył, ale na tę chwilę to nie ma sensu, bo musiałbym sprzedać opony letnie 16 i razem z felgami kupić nowe opony. Pomyślę o tym jak zedrę letnie opony. A 225/55 to i tak całkiem wysoki profil, więc o żadnym wozie drabiniastym nie może być mowy.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

27 Wrz 2019, 16:10

Mam ten sam dylemat yeti65. Mam koła 16 i nowe opony letnie. Mam opony zimowe 16. Pytałem w salonie. Oryginalne 18 kosztują 1350 za sztukę, plus dekielki i czujniki. No i opony. Nie wiem jak jest z używkami, ale zawsze jest ryzyko. Czy duża będzie różnica w zużyciu paliwa? Co sądzicie, lepiej używane oryginalne, czy nowe zamienniki.
Renegat74
Nowicjusz

27 Wrz 2019, 16:23

Ja czekam, aż zużyją się letnie. Teraz to trochę wyczyściłem się z kasy. Wtedy na zimę zostawię te aluminiowe 16", a na lato przejdę na 18"-I raczej to będą używane oryginały.
Mnie się podoba ten wzór.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]?
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

27 Wrz 2019, 16:26

Renegat74 napisał(a):Czy duża będzie różnica w zużyciu paliwa?
na 100 km tego nie odczujesz ale w skali roku już coś tam się nazbiera.
Ja na twoim miejscu dojeździłym te opony które masz i wtedy myślał o zmianie na większe, teraz wsadzisz kilka tysięcy i co będziesz z tego miał? jedynie ładniejsze koła innych plusów nie ma, no ale jak lubisz kasę wrzucać w błoto :ok:
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

27 Wrz 2019, 16:37

yeti65 napisał(a):Mnie się podoba ten wzór.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ... C2M3g.html?

Też podoba mi się ten wzór :). No to chyba zrobię jak mówicie. Mam kasę na felgi, ale czujniki i opony jeszcze. Zostawię 16 bo są nowe i kupię felgi 16.
Renegat74
Nowicjusz

30 Wrz 2019, 12:11

Kao napisał(a):Renegat74 napisał(a):Czy duża będzie różnica w zużyciu paliwa? na 100 km tego nie odczujesz ale w skali roku już coś tam się nazbiera.
Taka różnica na pewno nie przekroczy 0,5l na 100km kiedyś sprawdzałem w innym samochodzie na letnich oponach różnicę w spalaniu jedne miały szerokość 205 a drugie 225 i dokładnie wyszło niecałe 0,3 litra więcej na 100km na takiej samej trasie na tempomacie w podobny dzień. Czasem przez warunki atmosferyczne typu wiatr i deszcz można więcej spalić wic moim zdaniem nie ma co się nad tym zastanawiać tylko brać większe jak się podobają.
Cichy77
Forumowicz VIP

30 Wrz 2019, 18:22

Cichy77 mam pytanie. Zauważyłeś może jaką różnicę w głośności w jeździe. Chodzi mi czy w samochodzie jest głośniej na większych kołach? Czy zmiana kół na większe ma jakieś znaczenie, wpływ na cichą jazdę?
Renegat74
Nowicjusz

04 Paź 2019, 11:35

Renegat74 napisał(a):Zauważyłeś może jaką różnicę w głośności w jeździe. Chodzi mi czy w samochodzie jest głośniej na większych kołach?
Na szerszych bo zmieniając średnicę alufelgi możesz zachować jej szerokość :) Ja jeździłem na nowych oponach i różnicy takiej nie zauważyłem.
Renegat74 napisał(a):Czy zmiana kół na większe ma jakieś znaczenie, wpływ na cichą jazdę?
Generalnie węższa opona powinna generować mniejszy hałas. Przy nowych oponach różnica jest praktycznie nie zauważalna ale przy np. 3-4 letnich już taka opona szersza może być sporo głośniejsza. Tak przynajmniej wynika z moich obserwacji.
Cichy77
Forumowicz VIP