Amerykanka a polskie przepisy

08 Kwi 2011, 16:26

Witam, możliwe, że temat już się pojawił bo prawdopodobnie to częsty problem.
Kupiłam amerykańską wersję Hondy, przeszła wszystkie przeglądy "bezłapówkowo" i teraz zaczynają się czepiać o światła, standardowa wersja USDM.
Co można w tym wypadku zrobić?
Samochód dopuszczono do ruchu ze względu na to, że nie ma zamienników reflektorów w wersji europejskiej.
Słyszałam, że jest możliwe jakieś odstępstwo od tego przypadku.

Spotykam się też z tym, że ludzie specjalnie przerabiają sobie światła w hondach na właśnie takie i tak jeżdżą. Jak z tym jest?
Karolka
Nowicjusz

Miejscowość: Ostrowiec Św

08 Kwi 2011, 18:22

Karolka napisał(a):Słyszałam, że jest możliwe jakieś odstępstwo od tego przypadku.

Widzi mi sie ze masz dobry słuch... :mrgreen: Nie wiem dokładnie czy dotyczy to akurat tego przypadku ale jak nie spróbujesz to nie bedziesz wiedziała.Z tym problemem musisz zacząć od OKRĘGOWEJ STACJI KONTROLI POJAZDÓW.Udaj się tam i porozmawiaj ale tylko z kumatym diagnostą.On powinien Ci wytłumaczyc cała procedurę z tym związana.W kazdym bądz razie musisz wystąpić do Ministerstwa Infrastruktury o odstepstwo z tym zwiazane.Byc moze ze wlasnie potrzebne będzie Ci jakieś zaswiadczenie z OSKP ktore oni musza wypelnić.Prawdę mówiąc nie znam całej tej procedury gdyz pracuje tylko na PSKP i my tego robic nie mozemy....
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

08 Kwi 2011, 20:52

Dzięki ;) Napewno spróbuję się czegoś tam dowiedzieć ;)

Dziś za to zupełnie przypadkowo natknęłam się na parkingu na patrol drogówki z mojego powiatu (bo tamci byli z sąsiedniego) i zapytałam jak z tym jest. pokazałam jak światła wyglądają jak świecą itd.
Stwierdzili tylko, że tamci się czepiają szczegółów i że skoro samochodu nigdy nie przerabiałam to nie ma tu problemu bo został dopuszczony do ruchu.

Jedni mówią tak inni inaczej. Z nimi to idzie zgłupieć ;)
Karolka
Nowicjusz

08 Kwi 2011, 21:07

Karolka napisał(a):Stwierdzili tylko, że tamci się czepiają szczegółów i że skoro samochodu nigdy nie przerabiałam to nie ma tu problemu bo został dopuszczony do ruchu.

Z tym niestety sie nie zgodzę.To ze zostal dopuszczony do ruchu to nie znaczy ze spelnia wszystkie warunki.Oni stwierdzili ze wsio ok a inny patrol zabierze Ci DR bo masz ref."amerykany"lub światla poz.koloru żoltego i bedzie miał calkowitą racje.Ja tez w swojej pracy spotykam często "podbite-klepnięte DR" i to nie raz a u mnie to nie przechodzi.Nie raz muszę klientowi tlumaczyć od a do z albo kończy się to GŁOŚNĄ rozmową...Niestety samo zycie...
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

08 Kwi 2011, 21:31

Możliwe, jedni przymkną oko a inni się czepią

Tak czy inaczej pokombinuję z tym odstępstwem ;) Wielkie dzięki jeszcze raz za poradę
Karolka
Nowicjusz

08 Kwi 2011, 21:55

Karolka napisał(a): jedni przymkną oko a inni się czepią

No niestety ale u mnie nie masz szans.... :wink:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

09 Kwi 2011, 15:57

Tu chodzi chyba o to, że to, ze masz pojazd dopuszczony do ruchu po badaniu na SKP, ale:
mogłaś mieć reflektory z oznaczeniem E i pojechać z nimi na przegląd, a po przeglądzie mogłaś założyć te amerykańskie, bo są np. fajniejsze. I policjant widząc, że te nie mają homologacji europejskiej, czyli nie ma na kloszu literki E w kółeczku, stwierdza, że pojazd jest nie dopuszczony do ruchu wg prawa i zabiera DR.
Najlepiej by było mieć takie cós o czym pisał kolega Migi60 i jak policjant zacznie się czepiać, to mu to pokazujesz i on zamyka buźkę i oddaje ci DR spowrotem do ręki.

A to, że jeden policjant jest bardziej służbistą od drugiego to normalka. To tak samo jak z ksenonami - 10 to oleje, a jeden się uprze, żeby ci pokazać, że to on ma nad tobą władzę. To tak samo jak z Migi60 - jest diagnostą i przy nim byś tego badania nie przeszła. A pojedziesz do innej SKP i przejdziesz :wink: ( Migi60 - bez urazy - chcę tylko koleżance wyjaśnić o co chodzi, bo wiem, że są przepisy które cię obowiązuja podczas przeglądu i ty np. nie przymkniesz na to oka bo jesteś taki a nie inny, a inny diagnosta przymknie ).
Ja się z moim diagnostą dogadałem ws świateł w mojej terenówce - mam na belce dachowej dodatkowe 4 światła, których wg przepisów nie może być. Wytłumaczyłem mu, że nie ma sensu nie podbijać mi z tego powodu DR, bo wyjadę ze stacji, zdemontuję belkę razem ze siatłami w ciągu 5 min i do niego wracam. Wyjeżdżam ze stacji i na parkingu z tej stacji zakładam tą belkę spowrotem i jeżdzę. A te światła w terenie są jak najbardziej potrzebne. No i gość zrozumiał, że nie ma sansu rozić sobie na złość i dał spokój. No ale są i tacy diagności i tacy. Tak samo jak policjanci.
Echhhh, ale się rozpisąłem. Ale mam nadzieję, ze koleznaka zrozumiała o co z tym chodzi i dlaczego jedni się czepiają a jedni nie.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

09 Kwi 2011, 18:26

MotoAlbercik napisał(a):mogłaś mieć reflektory z oznaczeniem E i pojechać z nimi na przegląd, a po przeglądzie mogłaś założyć te amerykańskie,

Niestety Polak potrafi i nic w takim sposobie myślenia lub dzialania nie widzę zlego/dobrego..... :!: :!: :!: :!:
MotoAlbercik napisał(a):. To tak samo jak z Migi60 - jest diagnostą i przy nim byś tego badania nie przeszła.

Bądz pewny ze tak....
MotoAlbercik napisał(a): A pojedziesz do innej SKP i przejdziesz ( Migi60 - bez urazy - chcę tylko koleżance wyjaśnić o co chodzi, bo wiem, że są przepisy które cię obowiązuja podczas przeglądu i ty np. nie przymkniesz na to oka bo jesteś taki a nie inny, a inny diagnosta przymknie ).

Moto-AL normalka Ale ze tk powiem-olewam to....
MotoAlbercik napisał(a): No ale są i tacy diagności i tacy. Tak samo jak policjanci.

No niestety są....Ja jestem jeszcze z tej "starej"szkoly..... :wink: Uwielbiam młotek i przecinak ale przepisy są przepisami.....
1/ Amerykany-wek
2/ Angole- wek
3/ Folia na szybach-wek........................ :grin:
Wszystko to co mozna zobaczyć gołym nie ma szansy zeby u mnie przeszło...
MotoAlbercik napisał(a):. No ale są i tacy diagności i tacy

Chciałeś powiedzieć ze są diagnosci i "klepacze" :?: :?: :?: :wink:
MotoAlbercik napisał(a):Echhhh, ale się rozpisąłem

Widzę ze chyba tez wziąłem z Ciebie przykład..............
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

10 Kwi 2011, 09:54

MotoAlbercik napisał(a):mogłaś mieć reflektory z oznaczeniem E i pojechać z nimi na przegląd, a po przeglądzie mogłaś założyć te amerykańskie, bo są np. fajniejsze.

Tylko chodzi o to, że samochód był na przeglądzie z tymi amerykańskimi światłami i przeszedł bez problemów. Ale widocznie było tak, że tego diagnosty to i tak nie obchodziło to było w 97 roku więc nie było tych samochodów tak dużo i widocznie przymykali na to oko. A że teraz ludzie specjalnie sobie tak przerabiają światła to zwracają na to uwagę.
Porządny diagnosta tak jak Migi powinien powiedzieć co zmienić co jest nie tak itd a widocznie ten u którego był ten samochód taki nie był

Tak czy inaczej jadę w tym tygodniu na OSKP i popytam o odstępstwo. Jeden papierek a cieszy ;)
Bo nie uśmiecha mi się przerabiać całej instalacji tylko dlatego że jeden policjant się na to uwziął ;) i tak mnie za dużo już kosztował ten samochód ;) drugi by stał za te pieniądze pod domem ale co tam ;p
Karolka
Nowicjusz

10 Kwi 2011, 10:04

Migi60, u ciebie nie przejdzie to jade do drugiego i tyle w tym temacie ... u mnie pamiętam jak bravo kupowałem to diagnosta się zapytał na dzień dobry czy wjeżdżamy czy piszemy ... Ojciec raz że jeździ już prawie 2 lata bez przeglądu to wcześniej diagnosta nawet samochodu nie widział.... najczęściej kończyło się tak że poszedłem się tylko zapytać czy da rade przegląd zrobić a on wołał od razu dokumenty :P a samochód stał 2 ulice dalej .... I to nie było na jednej stacji diagnostycznej tylko kilku... Karolka, Jeżeli przechodzi auto normalnie przeglądy to czym się martwić??? Ja miałem 2 kontrole policyjne Vectrą gdzie mam typowe białe żarówy w lampach bez homologacji i nawet nie spojrzeli na nie...
JEST:
- Renault Scenic II ph2 1.6 16V LPG 115KM 2008r
- Fiat Panda 1.2 8V LPG 60KM 2003r
- Ford Galaxy 1.9 TDI 115KM 2000r
- ZIPP VZ-2 125cm3 2015r
Luke16
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: KNZ
Prawo jazdy: 12 03 2008
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Scenic II ph2/Panda II/Galaxy
Silnik: 1.6/1.2/1.9
Rok produkcji: 2008

10 Kwi 2011, 10:50

Luke16 napisał(a): u ciebie nie przejdzie to jade do drugiego i tyle w tym temacie

Nihil novi-znam ten temat bardzo dobrze.... :!: :!:
Karolka napisał(a):Tylko chodzi o to, że samochód był na przeglądzie z tymi amerykańskimi światłami i przeszedł bez problemów.

Ja tez mialem w ręku nie jeden DR w którym było sporo"stępli"niby diagnostow.... :sad:
Karolka napisał(a):Ale widocznie było tak, że tego diagnosty to i tak nie obchodziło to było w 97 roku więc nie było tych samochodów tak dużo i widocznie przymykali na to oko

Co niektórzy dalej "przymykają "oko i jakoś to płynie...
Karolka napisał(a):Porządny diagnosta
Karolka napisał(a):powinien powiedzieć co zmienić co jest nie tak itd a widocznie ten u którego był ten samochód taki nie był

Bez komentarza.... :grin:
Luke16 napisał(a):to wcześniej diagnosta nawet samochodu nie widział.... najczęściej kończyło się tak że poszedłem się tylko zapytać czy da rade przegląd zrobić a on wołał od razu dokumenty a samochód stał 2 ulice dalej

Luke16, -tylko podejrzewam ze ten "diagnosta-klepacz"zyje w"luksusie"a ja normalnie.Drzwi od chaty otwieram nawet o północy w pełnym spokoju...Nie wiem czy on tak tez czyni...
Na deser:w SKP której pracuje do dzisiaj dostałem juz rok temu DRUK A-4 /zwalniay p.z przyczyn finansowych..!!!!!/W krotkim czasie sami się z tego wycofali.... :!: :!:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

10 Kwi 2011, 11:02

Migi60, Ale ja tu nie mówie o jednym diagnoście tylko u tych wszystkich u których bylem... Ja Bravo wjechałem raz tylko na przegląd bo sam byłem ciekaw jak tam sprawa wyglądała ale jakbym się nie upomniał to stempelek i do widzenia... Nasze służbowe berlingo teraz nie przeszło by za chiny przeglądu a to szyba pęknięta zawiesznie łomocze ... a diagnosta ok stempelek i z tekstem zróbcie to i tyle...
JEST:
- Renault Scenic II ph2 1.6 16V LPG 115KM 2008r
- Fiat Panda 1.2 8V LPG 60KM 2003r
- Ford Galaxy 1.9 TDI 115KM 2000r
- ZIPP VZ-2 125cm3 2015r
Luke16
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: KNZ
Prawo jazdy: 12 03 2008
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Scenic II ph2/Panda II/Galaxy
Silnik: 1.6/1.2/1.9
Rok produkcji: 2008

10 Kwi 2011, 11:10

Luke16 napisał(a):Ale ja tu nie mówie o jednym diagnoście tylko u tych wszystkich u których bylem...

Wiem o tym dokladnie ze tu nie jest kwestia jednego diagnosty...Przerabiam to na swojej SKP....Nie napiszę Ci co i jak bo nie mogę.... :!: :!:
Luke16 napisał(a):... a diagnosta ok stempelek i z tekstem zróbcie to i tyle...

Normalka....Podam Ci przyklad:Diagnosta/pseudo/na utrzymaniu "ślubna"+3 dzieci a jego stać na kupno domu....Paniał... :wink:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

10 Kwi 2011, 13:08

Migi60 napisał(a):Chciałeś powiedzieć ze są diagnosci i "klepacze"

O własnie - bardzo dobrze to ująłes, bo ja to tak bardziej obrażająco w stosunku do Ciebie napisałem, ale chyba załapałeś o co mi chodziło i nia masz urazy do mnie :wink:

Co do tematu - no niesty jest tak, jak tu wszyscy piszecie. Ja jeżdżąc na przegląd moją terenówką, to zawsze muszę się PROSIĆ żeby mi gośc zrobił przegląd hamulcy, amorków itd, bo jak tylko przyjadę, to tylko się mnie pyta czy są hamulce, czy nie ściąga i czy są świała.... A że biorę udział w wyprawach terenowych to muszę mieć samochód sprawny 9 strome podjazdy, zjazdy, wykrzyże itd ). No i niestety musiałem zmienić SKP i jeżdżę teraz do innej, gdzie sa tacy diagności jak Migi60. Ale ja to robię z pełną premedytacją :smile: . Jedynie co, to troszkę naprowadziłem diagnostę z tymi światłami na baece dachowej, bo wiem, że jak ktoś nie uczestniczy w rajdach, to nie ma pojęcia jak potrzebne jest dodatkowe oświetlenie w nocy, a te przepisowe to ...daje :smile: .
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

10 Kwi 2011, 14:14

MotoAlbercik napisał(a):. Jedynie co, to troszkę naprowadziłem diagnostę z tymi światłami na baece dachowej,

A u mnie ściągal az miło było patrzeć.... :mrgreen: Owszem za parę dni widziałem go i miał ponownie zamontowane ale to jego sprawa...Nie powie panu wladzy przy kontroli:diagnosta to widział przy OBT i nic mi nie powiedział ze to niezgodne z przepisami...Ludzie niestety są........ :!: :!:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP