Witam! Po dzisiejszej nocy jestem zmuszony do wymiany amortyzatorów bo lewy tylny zamarzł na amen i odbija się jak piłka przy czym wydobywają się straszne stuki. Patrząc ceny na Allegro natknąłem się na amortyzator gazowy. Czy jest on lepszy od klasycznego cieczowego? Czy ma większą żywotność i skuteczność?
Rozważam też drugą opcję kupienia sportowych amortyzatorów ponieważ poprzedni właściciel założył już sportowe sprężyny, jednak nie wiem czy są sportowe amortyzatory.
piotrauto napisał(a):ja mam gazowe i wg mnie za twarde jak będziesz kupowal to kupuj miękkie
Polecam poczytać:
"Amortyzatory gazowe...
Często słyszymy określenie amortyzatory gazowe. Czym właściwie są te amortyzatory? Otóż nie ma amortyzatorów gazowych! Są jedynie amortyzatory gazowo-olejowe które są błędnie nazywane przez niektórych amortyzatorami gazowymi. Amortyzatory olejowe a gazowo-olejowe?
Standardowy amortyzator posiada w środku olej który przepływa przez tłoczek i powoduje tym samym rozproszenie energii która nie rozproszona spowodowałaby bujanie się karoserii bez końca góra dół i utratę przyczepności. W amortyzatorze gazowo-olejowym (zwanym czasami "amortyzatorem gazowym") jest dodatkowo gaz który zapobiega pienieniu się oleju podczas jazdy po nierównościach. W zwykłym amortyzatorze olejowym przy szybkiej jeździe po nierównościach olej pieni się i amortyzator traci skuteczność. Jakie kupić amortyzatory
Obecnie wszystkie dobre amortyzatory to amortyzatory gazowo-olejowe. Amortyzatory olejowe bez gazu wyszły już z użycia. Twardość amortyzatora
Twardość amortyzatora nie zależy od tego czy jest olejowy czy olejowo-gazowy lecz od siły jego tłumienia. "
Pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez aleksandra1986, 02 Gru 2010, 23:30, edytowano w sumie 1 raz
Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego? Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
Uwaga na dzieci na drodze wracające lub idące do szkoły! Skończyły się wakacje, a to oznacza, że z początkiem roku szkolnego (od 2 września w tym roku) na przejściach dla pieszych pojawiło się więcej dzieci. Są one szczególnie narażone na niebezpieczeństwo – rozkojarzone ...
a jak poznać ze amortyzator sie przegrzał lub zamarzną
zresztą u mnie to czuje sie tak jakbym niemial zawieszenia tylko kola przyspawane do nadwozia i jakby one były drewniane bo tak cholernie jest twardo ze szok
jeśli amortyzator jest zamarznięty to nie odbija i praktycznie się nie ugina (tak jest u mnie) po prostu pohuśtaj autkiem i się przekonasz jeśli jest wszystko ok to powinien się ugiąć i odbić bez większego oporu
Drogi użytkowniku, aby dalej móc dostarczać Ci coraz lepszej jakości treści którymi możesz być zainteresowany powinieneś przejść do ustawień prywatności i tam skonfigurować swoje zgody w celu dopasowania treści marketingowych do Twojego zachowania. Pamiętaj! Dzięki reklamom możemy finansować rozwój naszej strony, a Ty w zamian otrzymujesz do niej bezpłatny dostęp.