Angielskie lampy i problem z przeglądem

19 Wrz 2018, 04:55

Witam wszystkich użytkowników mam poważny problem . W zeszłym roku kupiłam auto Land Rovera frilandera oczywiście jak stare auto miał usterki które zostały naprawione . Ale problemem są lampy niestety diagnosta u którego byłam nie chce dać mi przeglądu ponieważ lampy są angielskie. Moje pytanie do was czy to takie konieczne by je odrazu wymieniać by auto przeszło przegląd poprzedni właściciel otrzymał przegląd bez problemu, czy policja może się mnie uczepić wyrazie kontroli ??
Dżastyina
Obserwowany

19 Wrz 2018, 07:58

Dżastyina napisał(a):Ale problemem są lampy niestety diagnosta u którego byłam nie chce dać mi przeglądu ponieważ lampy są angielskie
To podstawa i bardzo dobrze że nie chce dać przeglądu bo takie lampy świecą odwrotnie do naszych i zamiast oświetlać pobocze oślepiają samochody które jada z przeciwka co jest bardzo niebezpieczne. Musisz je wymienić na europejskie dla ruchu prawostronnego.

Dżastyina napisał(a):auto przeszło przegląd poprzedni właściciel otrzymał przegląd bez problemu
Znał diagnostę który pominął sprawdzanie ustawienia świateł? Innej możliwości nie ma... lub miał lampy EU i do sprzedaży zamienił na angielskie.

Dżastyina napisał(a):czy policja może się mnie uczepić wyrazie kontroli ??
Jasne, od razu tracisz dowód i pewnie jeszcze mandat więc zadbaj o to jak najszybciej.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

19 Wrz 2018, 09:13

A ja dodam, że te lampy co masz nie mają homologacji. Jak policja bądż ITD cię zatrzymają, a zatrzymają prędzej czy później bo oślepiasz, to masz zatrzymany DR.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000