Anglikiem po polsce?

11 Lis 2010, 14:45

Witam. zalozylem nowy temat bo stwierdzilem ze nie ma sensu odswiezac starych ; )

tak wiec moje pytanie wyglada nastepujaco - jak na dzien dzisiejszy wyglada sprawa 'anglikow' w polsce?

z tego co slyszalem w pazdzierniku polska przegrala sprawe i wedlug przepisow UE musi w ciagu 6 tygodni tak przystosowac swoje przepisy tak aby zezwalaly na rejestracje samochodow z kierownica po prawej stronie.

ale znajac mentalnosc naszego narodu to pewnie polscy politycy oleja UE sprawa samochodow z angli nie ruszy z miejsca.

tyle mniej wiecej wiem. licze na to ze wy bedziecie bardziej poinformowani.

hm.. ewentualnie jak ominac przepisy zeby miec anglika w polsce i zeby niebiescy sie nie czepiali? :)
wachu
Nowicjusz

Miejscowość: Łódzkie

11 Lis 2010, 15:04

wachu napisał(a):ewentualnie jak ominac przepisy zeby miec anglika w polsce i zeby niebiescy sie nie czepiali?

Na dzień dzisiejszy nikt przy zdrowych zmysłach/chorych jednak nie brakuje... :!: /nie zrobi Ci OBT przed I rej.w kraju samochodu z kierownicą po prawej stronie.Jest tylko jeden wyjątek-jezeli będziesz posiadał dokument z MI na odstępstwo dla tego samochodu to tak...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

16 Lis 2010, 23:35

zawsze warto spróbować pisać do ministra.
Gdybyś nie chciał tego robić sam zgłoś się tutaj
[link wygasł]

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

17 Lis 2010, 00:26

Dla mnie jest to chore... Wyprzedź Tira anglikiem żebyś nie spowodował wypadku jesteś dobry... W każdym kraju prawie jest ruch prawostronny a Anglia nie może się do tego dostosować :/
JEST:
- Renault Scenic II ph2 1.6 16V LPG 115KM 2008r
- Fiat Panda 1.2 8V LPG 60KM 2003r
- Ford Galaxy 1.9 TDI 115KM 2000r
- ZIPP VZ-2 125cm3 2015r
Luke16
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: KNZ
Prawo jazdy: 12 03 2008
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Scenic II ph2/Panda II/Galaxy
Silnik: 1.6/1.2/1.9
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

21 Sty 2011, 01:45

No to wyobraż sobie kolego, że ja od trzech lat jeżdżę anglikiem po polskich drogach i nie spowodowałem wypadku wyprzedzając samochody ciężarowe , a na dodatek moja żona jeździ od dwóch lat też anglikiem i również nie spowodowała wypadku.

Zapłaciłem za te auta 30% ceny, którą musiałbym zapłacić tutaj pseudo-handlarzom aut sprowadzanych z zagranicy, że o kosztach rejestracji już nie wspomnę. A moje auta mają oryginalny przebieg i pełną historię serwisową.

Dobry kierowca pojedzie bezpiecznie każdym pojazdem - bez względu, czy kierownicę będzie miał po prawej, lewej, czy po środku.
rafaw
Nowicjusz

Miejscowość: gb

21 Sty 2011, 10:02

wszystko zależy od samochodu i przeznaczenia, jeśli to zwykłe auto "na codzień" to raczej nie ma szans na rejestracje w polsce (nie z powodu OBT czy innych bo kierownica z prawej strony nie jest podstawą do odmowy OBT)
ostatnio głośna sprawa nie zarejestrowania tabory maszyn specjalnych (odśnieżanie i tym podobne) gdzie nie ma znaczenia po której stronie masz kierownice, czasem nawet lepiej jak jest z 2 strony,
aczkolwiek poruszanie się po naszym kraju samochodem z kierą po prawej stronie nie jest niedozwolone, i jeśli masz szanse zostawić go na angelskich blachach zrobić mu badanie techniczne i opłacić ubezpieczenie, nikt nie może Ci zabronić poruszania się takim pojazdem po kraju
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)