Animacja: Zmiana pasa

15 Paź 2009, 18:46

Animacja: Zmiana pasa
mamwyobraznie
Nowicjusz

Miejscowość: ze wsi

11 Lis 2009, 18:48

No cóż, zawsze uważałam, że aby jeździć samochodem trzeba mieć wyobraźnie i umiejętność postrzegania wszystkiego wokół, czyli oczy dookoła głowy. :mrgreen: Lubię jeździć szybko, ale wtedy kiedy mogę i kiedy jest dość pusto na drodze. Natomiast, kiedy jest dość tłoczno, to jadę na tyle wolno, żeby nie było to nieprzyzwoite. Jadę tak, nie dlatego, że wątpię w swoje umiejętności kierowcy, ale dlatego, że nie wiem jak się będą zachowywali inni użytkownicy drogi i czy któryś, po prostu się np. nie zagapi. :sad: Staram się być zawsze przygotowana na wszelkiego rodzaju manewry innych :wink: Niestety jazda po Warszawie mnie tego nauczyła.
W przedstawionej sytuacji, czyli niedalekiego skrzyżowania, zanim zmieniłabym pas ruchu, dobrze przyjrzałabym się całej drodze z prawej strony, dokąd tylko sięgał by mi wzrok i to od razu w momencie jej zauważenia. Wygląda na to, że kierowca Mazdy zignorował nie tylko pobliskie skrzyżowanie (w ogóle nie zmniejszył prędkości ) ale także ewentualną obecność innego użytkownika drogi.
Z drugiej strony, kierowca fiata sienny wyjeżdżając z drogi podporządkowanej powinien zwrócić uwagę czy jakikolwiek pojazd poruszający się pasami dla niego docelowymi, nie jedzie z dużą prędkością. Myślę, że korona nie spadła by mu z głowy gdyby chwilę poczekał aż spieszący się kierowca zniknie za widnokręgiem. :grin:
Jolinka
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Przez internet porównasz wszystkie oferty OC
    Internet jest narzędziem powszechnie wykorzystywanym w praktycznie każdej gałęzi gospodarki. Nie inaczej jest oczywiście w przypadku ubezpieczeń komunikacyjnych, jak np. obowiązkowe dla kierowców ubezpieczenie od odpowiedzialności ...