Antena CB, jaką wybrać?

26 Mar 2009, 19:53

Witam,
Dzisiaj ktoś mi buchnął antenę (po antenie został mi tylko ślad na dachu i ucięty kabel) i teraz muszę kupić nową, tylko nie wiem jaką i właśnie chciałem się dowiedzieć jaka najlepiej wybrać. W sklepie z takim sprzętem antenka kosztowała ok 70zł(mocowana na magnes,u podstawy przezroczysta obudowa i widać jakieś uzwojenie dł. ok. 60-70cm). Byłem też w mediaexpert i tam krótka antena PRESIDENT kosztowała 120 zł(całą czarna na magnes dł. ok 40cm.) Wiec jaka jest różnica miedzy jedną a drugą?? Ta za 70 zł wyglądała na taka co ma większy zasięg, wiec nie wiem która wybrać żeby lepiej ściągała.
gillette
Nowicjusz

26 Mar 2009, 21:28

Podaj do jakiej max ceny antena Cie interesuje i do jakiej max długosci.

No i co najwazniejsze nie wierz ze na takiej antenie - [link do oferty na Allegro wygasł]
osiagniesz 15km zasiegu bo jest to raczej niemożliwe 15km zasiegi osiaga sie na 150cm antenach i tez nie na tych co widac przez obudowe te marne cewki producent sam sie tym kompromituje pokazujac taka cewke - [link do oferty na Allegro wygasł]
dla porównania masz jak wygląda cewka orginalnej bardzo dobrej ML-145 Sirio - [link wygasł]
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

26 Mar 2009, 23:14

no 150zł to max. niestety więcej nie mogę na ten cel przeznaczyć a mniej to raczej nie ma sensu, pewnie efekt byłby niezbyt zadawalający:/ a długość to do 100 cm. Wcześniej miałem krótka antenę(chyba50cm, byłem nawet zadowolony)
gillette
Nowicjusz

27 Mar 2009, 07:57

Do 1 metra to plecam sirio as 100 na wiekszym magnesie -
[link do oferty na Allegro wygasł]
i wilsona -
obie anteny w swojej klasie dł sa bardzo dobre.
Jeżeli ja miał bym wybierac pomiedzy tymi dowoma to brał bym sirio ze wzgledu na wiekszy magnes mocniej bedzie sie trzymac na dachu i wiekszy magnes to jednak zawsze troche lepsza sprawnosc anteny.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

27 Mar 2009, 19:27

A gdybyście mieli wybrać pomiedzy \:

a:

to którą byście wybrali?? bo cena jest bardzo zbliżona a w czym jest lepsza ta president od sirio skoro jest krótsza i pewnie ma mniejszy zasięg??
gillette
Nowicjusz

27 Mar 2009, 20:01

As 100 jest to zwykła antena z cewka przy podstawie a florida jest to antena helikalna owiele grubsza i sztywniejsza co za tym idzie stawia wiekszy opór na dachu generalnie przyjmuje sie ze anteny helikalne maja ok dwa razy lepsze osiagi od zwykłych anten tej samej dł.
Osobiscie nigdy nie stosowałem anten helikalnych jakoś nie przemawiaja do mnie za bardzo a jeśli chodzi o presidenta to płaci sie tam za firme a nie za jakość najprostrzym przykładem jest Sirio robie takie same anteny albo i lepsze a cena owiele mniejsza.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...

28 Mar 2009, 00:23

Dziekuje koledzy bardzo za pomoc, naprawdę przydały się wasze rady. Dzięki, pozdro:-)
gillette
Nowicjusz