Apteczka w samochodzie

11 Mar 2011, 11:36

W związku z bardzo dużym zainteresowaniem artykułem LINK : APTECZKA W SAMOCHODZIE
Jestem również ciekawy i Waszych opinii!Wczoraj również przygotowałem petycję, do Ministerstwa Infrastruktury, by zwiększyć świadomość społeczeństwa co do udzielania pierwszej pomocy, gdyż w chwili obecnej, większość osób miałaby problem z udzieleniem fachowo pierwszej przedmedycznej pomocy - nim przyjedzie karetka.A pamiętajmy, że nie udzielenie jej jest karalne.
Link do petycji : http://www.petycje.pl/petycja/6746/apteczka_w_samochodzie.html
Liczę na zainteresowanie tematem i z góry dziękuję.Również staram się by niedługo w jednym z mediów był przygotowany pilotażowy program na temat udzielania pierwszej pomocy.
valdziu
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość:
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: 30... testowanych :)
Silnik: 0.9-6.3
Paliwo: Benzyna

11 Mar 2011, 19:47

Witam!
Cel masz szczytny, będę trzymał kciuki za powodzenie. Faktycznie, wiedza na temat udzielania pierwszej pomocy jest w społeczeństwie nijaka - sam miałem przykład, kiedy wracając z wakacji w 2 auta, doszło przed nami do czołowego zderzenia dwóch aut. Owszem, dużo osób zatzymało się, żeby pomóc, ale tak naprawdę to wszyscy TYLKO CHODZILI PO ULICY jak zaczarowani, nikt nie wiedział, co ma zrobić i jak postąpić... Gdy przybyłem na miejsce musiałem ich krzykiem prosić, żeby zeszli na pobocze, bo będzie następna tragedia, dopiero po tym prosiłem, żeby ktoś zadzwonił po karetkę i sam wziąłem swoją apteczkę (tylko do mojej mam zaufanie) i zacząłem udzielać pierwszej pomocy (jako że zawodowo mam kontakt z chorą służbą zdrowia). Nauczyłem się wtedy, że mimo konstytucji, która NAKAZUJE udzielić pierwszej pomocy, ludzie nie potrafią NIC poza telefonem po karetkę (dobnre i tyle...?). Ale wydaje mi się, że więcej dobrego zrobiłaby jakaś kampania społeczna, uświadamiająca jak ważne jest udzielenie pomocy przedmedycznej, niż sama petycja do Ministerstwa... Po prostu ludzie wiedząc, jak udzielić pomocy sami kupowaliby apteczki lub dobrze je wyposażali... Ale może się mylę i mam głowę pełną szczytnych idei...
Pozdrawiam!
smarekxy
Początkujący

Miejscowość: podkarpacie
Prawo jazdy: 29 09 2000
Auto: Chevrolet Cruze 2.0 VCDI 175KM
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Ponad 800-konnym autem - drift na szutrze
    W minioną sobotę w Warszawie i okolicach odbyła się już 57. edycja słynnego Rajdu Barbórka. Wśród najnowszych rajdowych konstrukcji oraz klasyków znalazło się auto, jakiego na odcinkach specjalnych jeszcze ...