AR 159 vs IS 250

03 Lip 2016, 12:40

Hej! Suprise suprise, Szukam nowego wozidełka :)
Dotychczas jeździłem Accordem vii z 2.0, niestety został skasowany przez pijanego kierowcę :(
Od paru miesięcy zastanawiam się co by tutaj kupić:
-Na codzień używam komunikacji miejskiej, samochodu używałbym głównie w weekendy i wieczory, roczne przebiegi w okolicach 5-7k km.
-Szukam czegoś nieco bardziej niecodziennego i ładnego :oops:
-Accord był nieco zbyt słaby dlatego zdecydowanie coś nieco mocniejszego
-wysoka niezawodność jak najbardziej w cenie, koszty utrzymania podobnie (jest w rodzinie jedno E60, koszty utrzymania mnie przerażają :/ ) oczywiście nie oczekuję kosztów na poziomie golfa, rozumiem że auto '' premium '' swoje musi kosztować.

Z czasem zredukowałem wybór do dwóch modeli:
Alfa Romeo 159 z 1.75 tbi
Lexus IS 250
Za alfą przemawia świetny design, natomiast za lexusem niezawodność

Budżet wynosi maksymalnie 70 tysięcy, ale niekoniecznie musze wydawać cała kwotę, z góry dzięki za pomoc :)
Bareckiauto
Obserwowany

Auto: Accord VII
Silnik: 2.0

03 Lip 2016, 12:55

Te auta to skrajności poza tym samym segmentem:
159 vs. IS 250
turbo - wolnossący
FWD - RWD
szybki spadek wartości - bardzo niski spadek wartości
Musisz zdecydować co CI odpowiada.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

03 Lip 2016, 15:05

Mimo wielkiej sympatii do AR wybrałbym z tej dwójki lexa.
Chociaż z drugiej strony, nie jeździsz dużo więc dlaczego chcesz wydać taką kasę na auto? Już pomijam, że sedan :mrgreen: :mrgreen:
Może warto zwrócić uwagę na coś starszego np. jakiegoś lexa ls/gs, jaga czy może coś rodem zza oceanu.
Mały spadek wartości, bezawaryjność, świetny wygląd = G-classe :ok:
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

03 Lip 2016, 16:00

Invi napisał(a):Chociaż z drugiej strony, nie jeździsz dużo więc dlaczego chcesz wydać taką kasę na auto? Już pomijam, że sedan :mrgreen: :mrgreen:

Jeżdżę mało ale lubię jeździć, a skoro mogę sobie na to pozwolić to chcę wybrać jak najlepszą opcje - ekonomicznie nie ma to najmniejszego sensu, ale serce wygrywa :)
Dlaczego sedan/kombi a nie jakieś fajne coupe? Do zabawy mam motocykl, składam też w wolnym czasie budżetowy driftowoz - nie potrzebuje kolejnej zabawki tylko rozsądnego wozidełka które zaoferuje mi umiarkowany komfort podróży przy niezłym feelingu jazdy. Niby najchętniej wylądowałbym w segmencie GT ale warto mieć przynajmniej jeden praktyczny środek podróży który pomieści te 4 osoby i większe zakupy :)
Bareckiauto
Obserwowany

Auto: Accord VII
Silnik: 2.0