Arteon 2019 2.0tdi. 190 hp

25 Gru 2021, 11:56

Witam.
Stałem się posiadaczem wyżej wymienionego samochodu .
Aktualny przebieg to 52000 kilometrów .

Samochód miał wymieniany olej przy 30.000 czyli tylko raz .
Nie chcę czekać do kolejnej wymiany czyli przebiegu 60.000.

Mam zamiar wymienić olej na dniach i później z pakietu serwisowego na 60.000 który mam darmowy na dwa lata jeszcze .

Pytanie mam następujące , dobrze wiemy że interwały co 30 są przesadzone stąd zastanawiam się czy nie zrobić płukanki silnika przed wymianą oleju .
Może jak wymienię olej teraz i później przy 60.000 kilometrów to olej nowy sam mi wyplycze pozostałości .

Jak do tego podejść żeby wydluzyc żywotność i oczyścić silnik .
Sawiol
Nowicjusz

25 Gru 2021, 13:25

przy takim przebiegu i tym silniku wątpię aby się zabrudził więc płukanki wszelkiego rodzaju są zbędne, olej też ma właściwości myjące więc używaj dobrego jakościowo oleju, wymieniając go max co 15k i to w zupełności wystarczy. Jak sprawić aby silnik nie zalepił się nagarem? to proste, wystarczy używać go zgodnie z przeznaczeniem, olej musi być dobrze nagrzany, diesel to trasy trasy i jeszcze raz trasy, zabija go miasto o niskie obroty ( pomijając long life i gówniany olej)
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

25 Gru 2021, 13:28

Powiedz mi jeszcze zatem czy wytrzymać się z wymianą oleju do tych 60.000 czy wymienić go teraz ?.
Dodam że przy 60 mam darmową wymianę w ASO
Sawiol
Nowicjusz

25 Gru 2021, 13:30

wszystko zależy od Ciebie, jak chcesz trzymać auto 10 lat to warto o to zadbać a jak masz zamiar sprzedać za rok to robisz prezent komuś poprostu :naughty:
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

25 Gru 2021, 13:48

Ja nie z tych co nie dbają .
Zrobię zatem wymianę olejowa teraz i później za 8000 i będę się trzymał wymian co 10.000 na przebiegu 30. I tak będę miał co trzecia wymianę darmowa w ASO
Sawiol
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak bezpiecznie jeździć w trudnym terenie?
    Poruszanie się po trudnym terenie dla jednych jest przyjemnością, dla innych koniecznością. Dobrze, jeśli w naszych podróżach towarzyszy nam samochód napędzany na 4 koła, przygotowany na pokonywanie bezdroży. ...