Astra 1.4 bezn/gaz nie pali na mrozie ?!

16 Gru 2009, 13:33

Witam!
Mam problem z astrą, wczoraj było od -4 do -6 w nocy wsiadam do samochodu przekręcam kluczyk, i rozrusznik kręci silnikiem tak jakby nie było prądu w akumulatorze, a jest napewno bo akumulator kupiony w tamtym roku, zresztą zeszłej zimy miałem ten sam problem tylko już przy +2 stopniach nie palił (w lecie problem ponowił się przy temp. +10stopniach) wymieniłem szczotki rozrusznika (były zużyte) problem znikł, teraz znów się pojawia. Samochód wczoraj po 3, 4 próbach zapalił, dzisiaj rano to samo termometr w samochodzie pokazywał -4 (jednak przypuszczam że zaniża temp. o jakieś 1,5-2stopni [czyli było z -6])
Dziś po zapaleniu mrugała taka żółta kontrolka , taki jakby kranik z błyskawicą w środku.
Czasami podczas jazdy zapali się i po jakimś czasie zgaśnie.
Wpinałem samochód w lecie pod komputer, ale nic nie wykryło ponieważ akurat się nie paliła ta kontrolka... :/
Muszę sprawdzić czy na gazie zapali (w co tym bardziej wątpię)
Samochód na ciepłym silniku pali bez problemu. Gdy jest zimny, słychać takie charczenie, zapewne to rozrusznik, no ale brat ma omege 2.0 benz/gaz i u niego tak samo charczy na zimnym, a pali w zimie bez problemu.
Proszę o pomoc.
Grzesiekk
Nowicjusz

Miejscowość: Tarnów
  • 16 Gru 2009, 13:42

Prawdopodobnie czujnik temperatury.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

16 Gru 2009, 14:37

A co ma do tego czujnik temperatury ?

[ Dodano: Pią Gru 18, 2009 11:48 ]
    Dziś próbowałem odpalić -12 stopni i nic :/ zaczął kręcić na benzynie i po kilku sek. sam wskoczył na gaz, jak dałem na benzynę to co kilka sek. tak jakby złapał ale jakby go coś zatrzymało i dalej to samo. Do tego mruga ta kontrolka nie wiem dokładnie od czego ona jest:
    Zdjęcie
    Pomoże ktoś?
    Grzesiekk
    Nowicjusz

Miejscowość: Tarnów