Astra 2.0 cdti - slizgające sprzęgło --> odpowiedz GM

06 Sie 2015, 10:37

Witajcie!
Mam pewien problem. Otóż zaczęło ślizgać mi sprzęglo w Oplu - raz ślizgało, potem się uspakajało i wracało ponownie. Byłem z tym w serwisie i po paru wizytach, gdzie próbowali wykluczyć sprzęgło padło na to, że jednak będzie skrzynia zrzucana.
Okazało się, że sprzęgło i dwumas do wymiany (ponizej spakowane zdjęcia). Decyzja serwisu: komplet do wymiany. Wysłali pismo do GM.
Decyzja przyszła negatywna; jak to mi pracownik serwisu powiedział - decydentem był przebieg samochodu ---> pierwszy raz pojechałem z problemem przy przebiegu 38k km / niby do 30k km byłoby ok. Oczywiscie autko bylo na gwarancji.
Dzwoniłem do GM i zrobiłem odwołanie od decyzji choc pewnie nic to nie da.
Myślę o rzeczniku praw konsumenta itp. kierunki.
Wyczytalem w ksiazce serwisowej, ze samochód posiada 24 m-ce gwarancji bez limitu kilometrów. Znów dalej pisze, że cześci typu sprzęgła się zużywają... Nie wiem juz jak na to patrzeć - w sumie widać gołym okiem ślady slizgu; może wada fabryczna? Przecież nikt na siłe nie chciał sprzęgła zniszczyć.

Tutaj macie link ze zdjęciami:

http://wyslijto.pl/plik/z7xn6yu724
MichaelloEs
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    Mitsubishi Fuso, czyli drzewo wschodzącego słońca
    Na zaproszenie Mercedes-Benz Polska gościliśmy w Japonii. Głównym celem wyjazdu tam, oprócz odwiedzenia wystawy samochodów Tokyo Motor Show, była prezentacja firmy Mitsubishi Fuso Bus and Truck Corporation ...