Astra Classic 1.4 99r. temperatura

07 Wrz 2011, 11:09

Witam! Mam problem samochód osiąga wysokie temperatury po przejechaniu około 5 km temperatura 100 stopni przy prędkości od około 60 km i większej mogę jeździć cały dzień i cały czas utrzymuje się 100 stopni jednak gdy stanę w korku temperatura cały czas rośnie do końca zegara włącza się kontrolka w książce pojazdu opisana jako "Lampka kontrolna układu elektronicznego silnika" układ elektroniczny przełącza się w tryb awaryjny aby umożliwić dalszą pracę silnika samochód jest jakby słabszy ostatnio po zapaleniu się lampki od razu zgasł trzeba było odczekać chwilkę żeby temperatura spadła i dopiero wtedy była możliwość odpalenia zdarzyło się równierz że wyrzuciło płyn wszystko zaczęło się po tym jak dwa lata temu na zimę zasłoniłem chłodnicę bo wogóle nie chciał się grzać silnik i było też zimno w samochodzie po wyjęciu kalendarza spod chłodnicy temperatury były wysokie ale ustabilizowało się wszystko po miesiącu tamtego roku też włożyłem kalendarz na zimę później wyjąłem ale problem nie ustąpił. Miesiąc temu była wymieniana pompa pasek rozrządu termostat i czujniki jeśli ktoś ma jakiś pomysł co może być przyczyną proszę pisać!
szoszo2011
Obserwowany

Auto: opel astra

03 Paź 2011, 00:01

Termostat wymieniłeś to ok. pewnie przy rozrządzie ,bo jest za obudową paska rozrządu. A jakie wymieniłeś czujniki? Ten w chłodnicy? A włącza się tobie wogóle wentylator przy chłodnicy jak stoisz i silnik ma koło 100 st..? Na moje to raczej nie.
Jeśli zaś się zawsze włącza i ze 100 st. wychładza do 95 st. to tak ma być. No ale ty piszesz,że temperatura idzie tobie do "czerwonego pola". Jeśli tak jest (a włącza się wentylator),to masz albo zapowietrzony układ chłodzenia albo zakamieniona i niedrożną chłodnicę...
Ja jednak stawiam na zepsuty wentylator chłodnicy lub czujnik temperatury płynu w chłodnicy.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

GT86 – Toyota, która kocha jazdę bokiem
    Przepis na klasyczne sportowe coupé jest od lat niezmienny i bajecznie prosty. Bierzemy dwudrzwiowe nadwozie o opływowym, smukłym kształcie, w jego przedniej części umieszczamy silnik, a siłę napędową kierujemy na ...