Astra F 1.6 8v LPG c16nz - wymiana ?

13 Sty 2015, 22:16

ok , zauwazylem ze przerywanie występuje na benzynie jak i również na gazie :) jeśli przewody kupię a chcę kupić zainwestuję już w to :) to jakiej formy ?:) ma to jakieś znaczenie czy muszą to być te przewody z aluminiowa koncówka przy swiecach czy mogą być z innego modelu nie koniecznei z Opla Astry ?:) janomor czy jakoś tak , dobre beda do lpg ? tylko ze one 80zł :) proszę o wypoiwedż któe sprawdzone kable kupć pod LPG :)
passat92
Aktywny

Miejscowość: Dębica
Prawo jazdy: 06 07 1985
Przebieg/rok: 7tys. km
Auto: Passat B3
Silnik: 1.9D 68KM
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1992

13 Sty 2015, 22:22

JanMor to porządna firma,kup z rdzeniem ferrytowym :!: Podobne, tylko f-my Sentech sprawdzały się w moim aucie doskonale(też LPG).
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

13 Sty 2015, 22:29

czyli kupić takie ?:) to są z tym rdzeniem czy nie ?:)
[link do oferty na Allegro wygasł]

Kolego , przerywa tak czasami na pb oraz na lpg czyli stawiać na przewody raczej nic innego prawda ?:) czy najpierw poczyscic kopulke i te styki a jak to nei pomoze to dopiero przewody wymienic ?:) i przewody muszą być z ta aluminiowa koncówką przy swiecach czy mogze byc zwykla guma , to ma znaczenie ?:)
passat92
Aktywny

13 Sty 2015, 22:46

Kiedyś mając Astrę osłony przy świecach od razu zdjąłem bo robiły więcej szkody niż pożytku.
passat92 napisał(a):czy mogą być z innego modelu nie koniecznei z Opla Astry ?

Mogą ale długości i końcówki muszą być odpowiednie.
passat92 napisał(a):któe sprawdzone kable kupć pod LPG

Przy kablach nie ma różnicy benzyna-gaz.
kant95
Zaawansowany

Miejscowość: lublin
Prawo jazdy: 01 01 1981
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Chrysler Voyager
Silnik: 2.5
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Van
Rok produkcji: 1995

13 Sty 2015, 22:52

passat92 napisał(a):przerywa tak czasami na pb oraz na lpg czyli stawiać na przewody raczej nic innego prawda ?

Musisz stawiać na całe WN.
Cewka,przewody/5/,kopułka,palec.
kant95
Zaawansowany

Miejscowość: lublin
Prawo jazdy: 01 01 1981
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Chrysler Voyager
Silnik: 2.5
Typ: Van
Rok produkcji: 1995

13 Sty 2015, 23:20

Tak,ja kupiłem takie samiutkie,w takim samym opakowaniu tylko do 190-tki,kant 95 racja,należałoby wymienić przewody,świece,kopułkę i palec po to,by potem po prostu mieć spokój.Nie można leczyć tylko jedno ogniwo łańcucha a zapominać o innych zużytych.Naprawdę przejechałem 200 tyś km bezawaryjnie inwestując w wymianę tego wszystkiego,potem tylko oszczędności,inaczej zawsze coś będzie kuleć,jak nie to ,to tamto.Kopułka i palec to groszowa sprawa,polecam włoski wyrób.Takie przewody zapłonowe wytrzymują przynajmniej 80-100 tyś km,palec z kopułką u mnie wytrzymał 200 tyś km i podejrzewam wytrzymałby drugie tyle,ale zaznaczam czyściłem styki,inaczej proces wypalania przebiega dużo szybciej,im trudniejszy przeskok iskry tym większe wypalanie styków,zainwestuj i wymień to sobie wszystko,łącznie ze świecami,warto! :wink:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Wolniej! - nie zawsze znaczy bezpieczniej
    Nadmierna prędkość należy do najczęstszych przyczyn wypadków drogowych. Czy jednak oznacza to, że im wolniej jedzie kierowca, tym lepiej? W wielu sytuacjach taka zasada się nie sprawdzi. Znaki określające ograniczenie ...

14 Sty 2015, 13:28

Ja też wymieniałem kopułkę i palec w Astrze na jakieś tanie. Chyba Kraft i chodziło ładnie. :)
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Typ: Hatchback

14 Sty 2015, 19:16

Witam kopułke przeczysciłem , przewody zmieniłem z innych starych ale mozliwe ze maja przebicie i tez dalej to samo troszke poszarpuje , i tu moje pytanie hmm , co pierwsze zrobić kupić przewwody czy kopulke i palec ?:) nie mam juz pojecia co to jest nie tak ?:)
passat92
Aktywny

14 Sty 2015, 20:21

Może być sonda lambda,spróbuj odpiąć kabelek od sondy,ogólnie o silnikach Astry trzeba wiedzieć to,że mogą wystąpić problemy spowodowane zużytymi świecami,przewodami,aparatem zapłonowym oraz cewką zapłonową,ta ostatnia też może nie być sprawna.Ja poszarpywanie silnikiem zlikwidowałem po wymianie przewodów,wcześniej na wolnych poszarpywał zawsze,gdy wymieniłem przewody poszarpywanie nie pojawiło się już nigdy,ani razu.Ale ja nie miałem sondy,prawie żadnej elektroniki.Trzeba by sprawdzać wszystko po kolei,niestety.Gdybyś mieszkał blisko mnie za-- dzięki-- szybko byśmy doszli do tego co jej dolega,mam swoje proste sposoby :D
PhantomASA1
Forumowicz VIP

14 Sty 2015, 20:50

hahaha miło mi to usłyszeć i dziekuje napisz na prv skad jesteś kolego :) świeci mi się kontrolka check to prawda od jakiegos czasu :) a jak odpiac ta sonde w ktorym miejscu to sie odpina mozesz podesłać fotkę ?:) bede wdzieczny i dziekuje :) spalanie mam normalne 10ltr w jezdzie miejsckiej na 100km gazu :)
passat92
Aktywny

15 Sty 2015, 10:23

PhantomASA1 napisał(a):Może być sonda lambda

Ja wstępnie sondzie dałbym spokój,bo pewnie na tym jednopunkcie,to instalka lpg i tak ignoruję dane z sondy.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Typ: Hatchback