Astra F problem z chłodzeniem

31 Paź 2011, 23:03

Witam. Mam taki oto problem. Posiadam Astre 1.4 8v 60km z 98 r i od pewnego czasu szybko sie nagrzewa. Srednia temapratura jaka zawsze byla to 90-95 stopni. Dzisiaj po przebyciu ok 15 km silnik nagrzal sie do 96 stopni i wlaczyl sie wentylator ale zaraz przestal dzialac a temperatura wcale nie zmalala za jakis czas znowu sie wlaczyl. Co jest przyczyna ze silnik tak szybko sie nagrzewa do tak wysokiej temperatury? z gory dziekuje za odpowiedz.
zauwazylem jeszcze ze w zbiorniczku na plyn podwyzszyl sie stan plynu a nic nie dolewalem. a wczesniej bylo go troszke mnie niz polowa. mam do wymiany rozrzad z pompa wody i czy to moze byc wina pompy wody? moge jezdzic samocodem jezeli tak sie grzeje? prosze o pomoc;)
jamaica261
Nowicjusz

Miejscowość: Bieruń
Auto: Opel Astra, 1.4NZ 60KM

01 Lis 2011, 12:27

Pierwsze, to sprawdź czy układ nie jest zapowietrzony.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

01 Lis 2011, 12:41

Im szybciej silnik się nagrzeje tym lepiej - jest to oznaką dobrze pracującego termostatu. Aczkolwiek 15 km, to jak dla mnie troszkę za długo się nagrzewa.
96 stopni to dużo za wcześnie by włączał się wentylator chłodnicy. 96 stopni to normalna temperatura.
Podczas pracy silnika poziom wody podnosi się i jest to prawidłowe. Jak silnik będzie zimny, sprawdz jaki jest poziom cieczy ( najlepiej sobie zaznacz ). Następnie nagrzej silnik do tych 96 stopni i sprawdz ponownie o ile się poziom podniósl.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

01 Lis 2011, 12:55

czytalem ze w tej astrze normalna temperatura jest ok.90 stopni i do tej temperatury nagrzewa sie po ok 3km. poziom wody podniosl sie ale nie opada wogole wrecz odwrotnie przybywa go caly czas.
jak sprawdzic czy uklad jest zapowietrzony?
jamaica261
Nowicjusz

01 Lis 2011, 12:59

Nie pisz postów jeden pod drugim - wszystko co chcesz wiedzieć możesz napisać w jednym poscie. Poprawiłem.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

01 Lis 2011, 19:39

jamaica261 nie bardzo wiadomo o co Ci chodzi.Silnik szybko się nagrzewa trzyma temperaturę i tak ma być.Płyn się nie gotuje wentylator się włącza i tak ma być.Więc o co chodzi ?
kant95
Zaawansowany

Miejscowość: lublin
Prawo jazdy: 01 01 1981
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Chrysler Voyager
Silnik: 2.5
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...

01 Lis 2011, 20:59

Kant95 - nie bardzo zrozumiałeś jaki ma problem kolega a ty piszesz, że wszystko gra.
Ja twierdze, że tak nie jest bo temp. pracy silnika to 90*C nie więcej - przy temp. 95*C włącza się wentylator ale tylko na chwile aby schłodzić ciecz. Opel nieraz montował czujnik temp. z dodatkowym włącznikiem który włączał wentylator na stałe po przekroczeniu 100*C.

Więc na początek sprawdź czy masz duży obieg ( czy termostat otwiera się do końca - może się zacinać) - od tego bym zaczął.
Do sprawdzenia też czujnik temp. ( lepiej zacząć od niego bo jest tańszy) jak i pompa wody - może też być zapchana chłodnica i po mimo załączenia wentylatora temp. nie spada.
piotrpz87
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mazda 6
Silnik: 2,3
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002

01 Lis 2011, 22:52

A ja zapytam z innej strony - piszecie, że ta temp. jest taka jaką podaje producent. A czy spalanie też jest takie jak podaje procucent?
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

01 Lis 2011, 23:53

spalanie jest takie samo jakie bylo wczesniej. Dzisiaj po przejechaniu 10 km temp wzrosla do 95stopni auto postalo troche wiec ostyglo i po przejechaniu nastepnych 10 temp nie wzrastala powyzej 91, a nawet spadala do ok 87. Specjalnie troche mu deplem zeby zobaczec czy temp wzrosnie ale nic. tak na moje oko to wlasnie termostat sie zacina.
jamaica261
Nowicjusz

02 Lis 2011, 17:52

Od szybkiej jazdy temp nie wzrośnie - wręcz spadnie .. Aby wzrosła do 100 i załączył się wentylator - lekko pogazuj go na postoju - jakbyś podjeżdżał w korku ..

Osobiście nie widzę tu żadnego problemu .. Mam identyczną gwiazdkę ..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2011