Astra F problem z wentylatorem

17 Cze 2011, 15:10

Witam.Ostatnio podczas postoju w korku zauwazyłem ze temeperatura bardzo podniosła mi sie do góry. Kiedy temperatura osiagneła 100 właczyłem nawiew i troche to zbiło temperature do 90 a wentylator chłodnicy nie załczył sie wogole , pozniej juz ruszyłem i wszystko było ok, temperatura ok 45 . Płyn wymieniałem niedawno na nowy. Po przyjechaniu do domu o ostygnieciu silnika otworzyłem maske zeby zobaczyc o co chodzi. W zbiorniku wyrównawczym nie było juz połowy płynu. Spojrzałem na chłodnice i na dole przy samym rogu było widac wciek . Odłączyłem kable od wentylatora przy czujniku w chłodnicy i podpiałem kablem na krótko i wentylator właczył sie ale podczas korku nie właczał sie. Nie wiem w czym moze tkwic przyczyna uszczelka raczej nie nie widze w oleju zadnej mazi tak samo w płynie oleju. Może czujnik ? czy powinienem zaczac od wymiany chłodnicy skoro przecieka, w uszczelniacze sie nie bawie. Do mechanika szkoda oddawac bo chłodnice bym sam wymienił. Chyba ze to cos z uczelka pod głowica albo termostatem.Z góry zieki za odp
rafiq93
Początkujący

Miejscowość: Kalisz

17 Cze 2011, 17:57

Wszystko jednak wskazuje ze to czujnik Ci "umarł".... :wink:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

17 Cze 2011, 18:56

Ale chłodnica tez raczej do wymiany? poł zbiorniczka wyrownawczego mi wyleciało. Chyba ze wyleciało od duzej temperatury bo w takich krotszych trasach nic nie ubywa
rafiq93
Początkujący

17 Cze 2011, 19:07

A jak sytuacja z wyciekiem płynu przedstawia sie obecnie kiedy w układzie chłodzenia masz normalna temp.Czy tez widać ślady ubytku płynu na chłodnicy... :?: :?:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

17 Cze 2011, 19:11

Wtedy jest wszystko dobrze moze widac jakis tam minimalny ubytek w zbiorniczku
rafiq93
Początkujący

17 Cze 2011, 19:14

Wymień moze na razie czujnik i kukaj dalej co sie będzie działo.Jezeli nie masz znaczacego ubytku płynu w układzie chłodzenia to daj sobie na wstrzymanie z wymiana chłodnicy...Zawsze zdązysz to zrobic...
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

17 Cze 2011, 19:20

A jesli to nie wina czujnika ten wyciek z chłodnicy znajduje sie na dole przy tym samum rogu co czujnik moze przez to ze ubywa płyn czujnik nie pracuje tak jak powinien. A poza tym uszkodzona chłodnica tez moze zwiekszac temperature. Moze warto tez wymienic bo nowe chłodnice do Astry to koszt 100 zł czyli niewiele.
rafiq93
Początkujący

17 Cze 2011, 19:57

Przy takiej kasie to moze i masz rację.Jednak na Twoim miejscu załozyłbym koniecznie tez nowy czujnik.Chłodnica uległa uszkodzeniu wskutek podwyzszonego cisnienia w układzie/duza temp./spowodowanego brakiem pracy wentylatora.Miałem osobiscie podobna sytuację-brak wlączenia się wentylatora-utleniony przewód zasilający,pękł mi trojnik.Jednak jak zrobilem elektrykę to bez problemu jechałem dalej/przypadek w drodze/ wrociłem do domu i dopiero wtedy porzadnie to zrobiłem.W czasie jazdy nastąpil min.ubytek płynu...
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

17 Cze 2011, 20:29

A może jest to problem z termostatem.
rafiq93
Początkujący

17 Cze 2011, 20:33

rafiq93 napisał(a):A może jest to problem z termostatem.

To musisz sprawdzić zeby byc tego pewnym.Sprawdzałes czy chłodnica jest ciepła-nagrzana jak silnik osiaga juz temp.ok.80-90 ... :?: :?:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

17 Cze 2011, 20:57