Astra F wymiana rozrządu co wymienic przy okazji

16 Wrz 2011, 20:22

Witam. Planuje w swoim aucie wymienic cały rozrząd. Miałem problemy z uciekajacym płynem chłodniczym czy może wymiana rozrzadu wiaże sie z rozkreceniem głowicy ? mozna byłoby by wtedy wymienic uszczelke. I czy nie wiecie ile mogłaby kosztowac wymiana tych dwóch czesci? z góry dzieki
rafiq93
Początkujący

Miejscowość: Kalisz

16 Wrz 2011, 21:59

cały rozrzad wymien razem z pompa wody...
nie bierz sie za zadna głowice..
po wymianie rozrzadu kontrola czy leci woda i gdzie...

bardzo czesto z pompy wody cieknie plyn chlodniczy ...

dobre auto :)
HARIBO
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: dublin -kraków
Auto: Ibiza

02 Paź 2011, 20:37

Przy okazji zapytam jaka powinna być temperatura płynu chłodniczego ? Ostatnio wskaźnik pokazuje mi około 90 i nawet ponad. Czy to dobra temp. czy należy wymienić pompę ?
torres1992
Nowicjusz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9 JTD 105 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

03 Paź 2011, 00:40

Kolega wcześniej bardzo dobrze tobie podpowiada. Na pewno ubytki płynu jaki masz,to wina puszczającej pompy wody. Musisz ją wymienic przy wymianie rozrządu. Jej koszt to mniej niz 100zł. Pompy wody wogóle nie wiązałbym z temperaturą płynu.To rola termostatu i ilości płynu w obiegu.
Nie wiem jaki masz tam konkretnie silnik ale w większości Astr F jest umieszczony za obudową paska rozrządu -termostat... Trochę nieszczęsliwie,bo jak nawali,to praktycznie aby go wymienić należy zdemontować znowu rozrząd... No chyba ,że ktoś pokusi się o zsunięcie samego paska... Tak więc może wymienic rownież przy okazji termostat... Ja trafiałem dwukrotnie na kiepskiej jakości (ku zdziwieniu w sklepie motoryzacyjnym) najpopularniejszego Wahlera. Teraz kupiłem tańszy francuski Vernet i ...jest wzorowo!
Co do twoich obaw odnośnie temperatury... Przy jezdzie na trasie moja Astra (jak i inne znane mi sprawne Astry) mają 90-91 st. W ciepłych dniach i po korkach temperatura wzrasta do 99-100st. i wtedy włącza się wentylator chłodnicy ,schładzając płyn do 95st. I tak ma być i nic nie jest zepsute.
Warto oczywiście pamiętać,że kupując płyn chłodniczy ,należy też zwrocić uwagę na nie tylko temp. zamarzania np -35st ale na temp wrzenia. z tego co mialem w rekach to przeważnie popularne płyny maja temp wrzenia 106-110 st. Wyjątkiem był Prestone,który miał ok 130st.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback

22 Paź 2011, 16:27

Ktoś z Was orientuje się ile wyniósłby koszt remontu silnika 1,4 8V tzn. wymiana tłoków pierścieni i czego tam jeszcze potrzeba ? tak "mniej-więcej " ?
torres1992
Nowicjusz

23 Paź 2011, 10:39

Bardzo trudno ocenić taki koszt - po rozebraniu silnika można dopiero coś powiedzieć - a czy konieczna jest wymiana od razu tłoków ?? Może pierścienie wystarczy ..
Olej świeci ??
Na jakiej podstawie chcesz robić generalkę ??
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Rok produkcji: 2011
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q8 e-tron edition Dakar
    Zainspirowany najważniejszym rajdem pustynnym na świecie, Audi Q8 e-tron edition Dakar wyróżnia się swoją unikalną stylistyką i wyjątkowymi funkcjonalnościami. Zewnętrzny design tej specjalnej edycji przyciąga uwagę ...

23 Paź 2011, 13:50

Po odkręceniu korka wlewu oleju czuć wypychane powietrze...
torres1992
Nowicjusz

23 Paź 2011, 17:01

Taniej będzie podmienić silnik.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM

23 Paź 2011, 19:09

Ciekawy powód przymiarki do remontu czy wymiany silnika /Po odkręceniu korka wlewu oleju czuć wypychane powietrze.../a niby co ma być wypychane? Chyba lepiej sprawdzić ciśnienie sprężania i ciśnienie oleju.
kant95
Zaawansowany

Miejscowość: lublin
Prawo jazdy: 01 01 1981
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Chrysler Voyager
Silnik: 2.5
Typ: Van
Rok produkcji: 1995