Astra G 1.6 8v 75 km X16SZR - Minimalne wachania obrotów, falowanie

13 Mar 2019, 09:51

Witam.

W mojej Astrze falują mi obroty na zimnym jak i na ciepłym silniku na biegu jałowym w granicach 850-1000 rpm. Zostały wymienione świece, przewody oraz silnik krokowy, raczej nie widać poprawy. Ostatnio wymieniłem termostat, mechanik twierdzi, że sprawdzał przewody podciśnienia i nie łapie lewego powietrza. Nie wiem jak cały układ dolotowy, ja nadal tego nie wykluczam, niby nie jest to duże falowanie. Ale czuć w samochodzie i słychać na zewnątrz jak trochę buja. W przyszłym tygodniu podpinam pod komputer, przepustnica jest czysta, samochód zbiera się i przyspiesza normalnie. Do tego nie wiem czy to normalne, ale przy odpalaniu jest zawsze skok obrotów na ok. 2000 i spadają. Ktoś miał, lub ma podobny problem?

Pozdrawiam.
mateuszop
Nowicjusz

14 Mar 2019, 11:23

mateuszop napisał(a):Do tego nie wiem czy to normalne, ale przy odpalaniu jest zawsze skok obrotów na ok. 2000 i spadają. Ktoś miał, lub ma podobny problem?
Przy zimnym silniku to normalne ale przy ciepłym nie powinny raczej tak wysoko wskakiwać.

Dobrze by było sprawdzić wskazania sondy lambda być może ona nie pracuje już prawidłowo i stąd wahania na wolnych obrotach.

Problem może powodować jeszcze cewka lub EGR jak go masz.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

14 Mar 2019, 11:59

Zawsze przy odpalaniu niezależnie czy jest silnik ciepły czy zimny obroty podskakują. Jakie powinny być wskazania sondy ? Spróbuje zaślepić egr.
mateuszop
Nowicjusz

16 Mar 2019, 16:38

Sprawdzona sonda i egr, żadnych błędów na diagnostyce nie wykryto. Uszczelka od kolektora szczelna . Pozostaje cewka?
mateuszop
Nowicjusz