03 Paź 2011, 08:13
Witam, od kilku miesięcy mam problem z Astra 2.0 Di 82km.
Problem pojawil się wiosną , mam problemy z odpaleniem silnika. Problem nie wystepuje zawsze, zdarza się nieraz za każdym razem , a nieraz przez kilka odpaleń nie występuje.
Kiedy juz występuje muszę długo kręcic silnik aż w końcu odpala, ale wypuszcza przy tym chmurę białego dymu. W trakcie jazdy nie mam żadnych problemów, nie kopci silnik pracuje równo, oleju trochę bierze ale nie jest to dużo. Na trasie nie pali więcej jak 7l. przy odpalaniu pojawia się check engine ale po 2-3 sek od odpalenia znika.
Byłem u mechanika, sprawdził błąd niestety nie pamiętam kodu. Ale opisze co sprawdzał to wy specjaliścu=i napeno będziecie wiedzieli jaki to błąd.
mechanik sprawdzał wszytko zgodnie z zaleceniami programu serwisowego opla i bosh.
Najpierw sprawdził czujnik temperatury, okazało się że jest do wymiany- przy temp. powietrza 30 stopni pokazywał -10 stopni. Wymienił czujnik, z autem dalej to samo. Następnie według programu trzeba było sprawdzic czujnik położenia wału-zrobił to i kazał wymienic więc się zgodziłem ale z autem dalej to samo. następnie sprawdzał jakies kable z tego co wiem to czy jest sygnał z pompy do komputera i z powrotem -okazało się ze jest ok. Następnym krokiem który zlecił program serwisowy jest wymiana głownego komputera. Nie zdecydowalem sie na to bo chociaz nie znam się na mechanice to logiczne mi sie to nie wydaje. Wszystko jest ok a komputer szwankuje tylko czasami i to przy jednej sytuacji?? Dodam jeszcze że w aucie wymienione zostały wszystkie filtry , olej silnikowy.
W aucie jest jeszcze jeden problem , poprzedni właściciel zrobił jakieś obejście w przekaźnikach że długo grzeje świece. jak mechanik zlikwidował to obejście to auto już w ogole nie chciało palic, musiałem je bardzo długo kręcic ale i tak nie łapało....
dodam jeszcze , że w momencie kiedy świeci check engine to silnik pracuje nie równo, jakby nie mógł złapac obrotów.
Macie jakis pomysł, co myślicie o wymianie komputera, może znacie jakiś konkretny warsztat , który zrobi diagnostykę i wymieni co trzeba?
pozdrawiam,