Astra G - elektryczna regulacja świateł

18 Wrz 2016, 13:23

Witam mam problem i nie wiem jak go rozwiązać więc stąd prośba do was koledzy. A więc nie działa elektryczna regulacja świateł ... silniczki oraz przełącznik w aucie działają ponieważ sprawdzałem w innej astrze. Prąd do kostki dochodzi ale nie dochodzi sygnał przy przełączaniu przełącznikiem silniczki nie załączają się, bezpieczniki w aucie i w komorze silnika sprawdziłem i wszystko ok. gdzie może leżeć problem??
glinus09
Nowicjusz

Auto: astra g
Silnik: z18xe
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

29 Wrz 2016, 13:06

glinus09 napisał(a):Prąd do kostki dochodzi ale nie dochodzi sygnał przy przełączaniu przełącznikiem silniczki nie załączają się, bezpieczniki w aucie i w komorze silnika sprawdziłem i wszystko ok. gdzie może leżeć problem??
Wygląda na to że trzeba sprawdzić sam przełącznik od regulacji wysokości świateł. Wymontuj go i zobacz jak wygląda, a jak masz możliwość podmień i sprawdź czy regulacja zadziała. Sprawdź też czy do tego pokrętła/przełącznika regulacji świateł dochodzi prąd.

Rozumiem, że regulację sprawdzasz na zapalonych światłach, na wyłączonych nie będzie działała.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

29 Wrz 2016, 18:35

przełącznik wymieniłem nie dawno ponieważ własnie rozbierałem go i upadł mi na ziemie i sie rozsypał na części pierwsze i kupiłem nowy. Wszystkie przyciski na przełączniku działają własnie poza regulacją, silniczki sprawdzałem w innym aucie i chodzą prąd na kostce jest jedynie brak sygnału... jak mam sprawdzić czy dochodzi prąd do pokrętła?? a co do pytania tak na włączonych sprawdzam naturalnie
glinus09
Nowicjusz

30 Wrz 2016, 10:16

Na włączniku zespolonym masz z tyłu oznaczenia pinów. trzeba poszukać schematu lub sprawdzić na przejście z kostki piny i znaleźć ten który będzie szedł do regulacji świateł.
Może być też tak że jest on gdzieś przerwany i ta regulacja przez to nie działa, ale do tego można dojść krok po kroku.

Możesz poszukać schematu było by łatwiej, ja na szybko go nie znalazłem.

A czy przed zmianą tego włącznika regulacja działała?
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

30 Wrz 2016, 20:48

no właśnie nie działała tzn nie wiem nawet kiedy przestała działać ale w każdym bądź razie na tamtym przełączniku również nic się nie działo. Prąd normalnie 12v mam na wtyczce ale bodajże środkowy kabel leci sygnałowy to podczas przełączania biegów ciągle napięcie 0 wiec po prostu brak jakiejkolwiek reakcji. w ogóle ciekawi mnie jedna rzecz w każdym schemacie bezpiecznik 6 odpowiada ze regulację świateł i długie światła a ja w ogóle nie mam tam bezpiecznika co więcej nawet nie ma pinu na wpięcie go. Ale z 2 strony długie światła działają prąd jest na wtyczce więc chyba przez inny bezpiecznik jest puszczony ten obwód. Posiadam astre g ale coupe berotone wiec może są jakieś różnice. między wtyczkami lewą a prawą jest obwód bo mierzyłem miernikiem ale jak dostałem się do kostki przełącznika to żaden z kabli nie odpowiedział sygnałem no obwód zamknięty co więcej nawet żaden z kolorów kabelków się nie zgadza z tymi co są w kostce. no i jeszcze jest problem ze wychodzą około 2-3 piny z przełącznika nie maja wejścia w kostce tzn podłączenia pod jakiś kabel... dziwne to ale szukałem tam w kablach itd i nic nie lata luzem wszystko jest elegancko pospinane nie widać żeby było coś grzebane
glinus09
Nowicjusz

01 Paź 2016, 11:13

glinus09 napisał(a):w ogóle ciekawi mnie jedna rzecz w każdym schemacie bezpiecznik 6 odpowiada ze regulację świateł i długie światła a ja w ogóle nie mam tam bezpiecznika co więcej nawet nie ma pinu na wpięcie go.
Spojrzałem na bardziej rozbudowany schemat od 2002 roku
Bezpiecznik nr 6 jest od światła mijania strona prawa. Dla lewego nr 24. Tak jest dla aut z reflektorami halogenowymi. Z lampami xenon tych bezpieczników nie ma a ich funkcję spełniają odpowiednio 43 i 44. Sprawdż. Są dwie różne skrzynki bezpieczników w zależności od rocznika.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

UAZ Hunter
    Rosyjska terenowa legenda pojawiła się w 1972 roku i szybko zyskała uznanie służb mundurowych. Mówi się, że od tego czasu samochód ten uczestniczył w prawie każdym konflikcie zbrojnym. Obecnie w ofercie znajduje ...
    Czym tak naprawdę jest tuning samochodów?
    Zakup nowego samochodu to dla wielu osób bez wątpienia ważne wydarzenie. Dla każdego oznacza ono jednak co innego. O ile dla większości z nas nowy samochód to po prostu środek transportu do pracy, sklepu czy ...

01 Paź 2016, 16:01

Tutaj jest schemat i to dośc dokładny. Jest nawet rozrysowany cały włącznik świateł i są silniczki regulacji. Też rozrysowane bardzo dokładnie. Nie powinieneś więc mieć problemu z pomiarami i zlokalizowaniem przerwy w obwodzie.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000