Astra G- różne formy tłumików

15 Lip 2011, 06:57

Witam,
mam pewien problem związany z wymianą tłumika w mojej astrze G 1.7 DTi. Konkretnie chodzi o to, że chciałem kupić zestaw tłumików- końcowy plus środkowy. O ile ze środkowym nie ma problemu, o tyle jeśli chodzi o końcowy, facet w sklepie internetowym mówił mi, że są 2 rodzaje tłumika, które różnią się wyglądem (i ceną), ale oba pasują... Pierwsza wersja jest na zewnątrz pokryta wytłoczoną blachą, a druga ma prostą blachę i jest to niby tańszy odpowiednik. Miał ktoś podobną sytuację? Nie wiem czy mogę zaufać sprzedawcy i kupić tańszą wersję, czy lepiej jednak trochę dołożyć i kupić tę "wytłoczkę"..?
Rafal68
Obserwowany

Auto: Opel Astra 2 Combi

15 Lip 2011, 18:53

Rafal68 napisał(a):Nie wiem czy mogę zaufać sprzedawcy i kupić tańszą wersję,

Wybór nalezy do Ciebie.Powiem Ci z doswiadczenia:ja osobiscie na taniej wersji jezdzilem 1,5 roku....
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

18 Lip 2011, 10:19

różnicy jakościowej w tym przypadku nie ma, jest to zrobione z tej samej blachy, z tych samych materiałów. W tym przypadku producent oferuje dwie wersje dla klienta. Jedna wersja tz. wytłoczka czyli droższy układ bo są zagięcia, inny kształt a tym samym kolejna praca na maszynach oraz drugą wersję tz, zwijak gdzie nie ma konieczności zmiany ustawień na maszynach tylko wykorzystuje się "puszki" które są uniwersalnego rozmiaru a tym samym praca zaoszczędzona oraz cena mniejsza za tłumiki.
a więc spokojnie możesz zaufać sprzedawcy i zakupić tańszą wersję...
w kwestii sprecyzowania napisz jeszcze moc silnika z twojej astry a postaram ci się podrzucić link do ciekawej oferty.
fugithora
Nowicjusz

Miejscowość: Cała polska
Prawo jazdy: 01 09 2001
Auto: Toyota Corolla

20 Lip 2011, 07:50

Dzięki chłopaki. Zdecyduję się na ten tańszy, bo sprzedawca zapewnił mi 2 lata gwarancji, więc jak się rozpadnie po 1,5 roku, to będę chciał nowy ;-) Fugithora, dzięki za fachowe wyjaśnienie. Moc silnika to 75 KM. Jakbyś miał dostęp do atrakcyjnej oferty, to chętnie skorzystam ;-) ale żeby też była gwarancja na 2 lata. Z jakiej firmy jest ta ciekawa oferta?? Dzięki z góry!
Rafal68
Obserwowany

Auto: Opel Astra 2 Combi

20 Lip 2011, 10:13

ja Ci polecam taki [link do iParts wygasł] firmy Walker, imho absolutny lider jeśli chodzi o produkcje tego typu komponentow. cena moze nie jest niska, ale za to jakosc- wysoka.
Marian27
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

20 Lip 2011, 11:37

Walker spoko ale drogi.. ciekawa propozycja można trochę poczytać https://www.katalogmotoryzacyjny.pl/ser ... 7,887.html

Oferowane tłumiki pochodzą bezpośrednio od Polskiego producenta Ferroz a wzory z których są wykonane tłumiki pochodzą od Walkera oraz Bosala także pasować będą na pewno... dodatkowo oferowane tłumiki są homologowane i certyfikowane przez TUV
fugithora
Nowicjusz

Miejscowość: Cała polska
Prawo jazdy: 01 09 2001
Auto: Toyota Corolla
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Śmiertelne selfie - czy warto tak się narażać?
    Brak uwagi i rozkojarzenie podczas prowadzenia samochodu spowalniają czas reakcji i powodują niebezpieczne sytuacje na drodze. Korzystając z telefonu podczas jazdy znacząco zwiększamy ryzyko wypadku. Jeszcze do niedawna to ...

03 Sie 2011, 12:09

Z doświadczenia wiem,że lepiej jest dołożyć i kupić coś naprawdę solidnego,dobrej firmy. an tym możesz pojeździć 1,5 roku i już oddać na gwarancje ale przecież nie o to w tym chodzi. Daj znać za jakiś czas jak sprawuje się tłumik tej firmy.
MotoTechnic
Początkujący

Miejscowość: Kraków