Astra G z końca produkcji

25 Maj 2016, 16:31

Witam kolegów,

http://dixi-car.pl/uzywane_info.htm?id=3496
jaka jest wasza opinia o tym egzemplarzu?

Wiem, że za te pieniądze mógłbym mieć znacznie nowocześniej wyglądającą Astre H, ale nie zależy mi ani trochę na wyglądzie. Chce kupić auto, zagazować je i po prostu w miarę bezstresowo eksploatować auto - czy tak astra zapewni mi spokój , dobrą współprace z LPG i w miare tani serwis (zamierzam wszystkich wymian/napraw dokonywać na bieżąco, ogólnie dbać o to auto, ale dobrze by było jakby odwiedzanie mechanika nie było zbyt częstą koniecznością).

Pytanie numer 2, jeżeli nie ta Astra to czy kupienie Astry H 1,6 115 KM (za około 25 tys. złotych) i zagazowanie jej będzie dobrym pomysłem?

pozdrawiam :)
midazolam
Obserwowany

Prawo jazdy: 11 01 2010
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: nie mam

25 Maj 2016, 17:41

20k za Astrę G :shock: Ja rozumiem, że to młody rocznik i mały przebieg, ale obok m.in Octavii Tour (I gen) z podobnych lat jest to IMO sroooogie przepłacanie. Taką Astrę możesz mieć za 5-7k, a za 10 będzie już w bdb stanie.
Ja bym się rozejrzał za następcą, którego za 20 też kupisz
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

25 Maj 2016, 20:17

Więcej jak 10k nie jest warta. Za 20k tak jak radzi kolega wyżej, spokojnie kupisz młodą Astre H.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

25 Maj 2016, 20:21

Opel astra h + gaz hmm... to już lepiej według mnie 1.8 125 KM . Silnik znany z poprzednich generacji , trwały i dobrze dziala z gazem :)
Paweł83
Początkujący

25 Maj 2016, 20:25

Dokładnie tak, 2.0T jest też spoko ale będzie starsza, choć za to pewnie bardzo fajnie wyposażona.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

25 Maj 2016, 20:45

Dziękuje za rady, w takiej sytuacji będe szukać Astry H :)

Ten 1,6 gorzej współpracuje z gazem czy nie polecacie go ze względu na osiągi? W.w. jest łatwiej dostać z przysalonowych komisów z gwarancją, co byłoby dla mnie dość znaczną zaletą
midazolam
Obserwowany

Prawo jazdy: 11 01 2010
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Stresujący manewr parkowania dla Kierowcy
    Umiejętne parkowanie jest równie ważnym elementem bezpiecznej jazdy jak poruszanie się po drogach. Tymczasem jeden na czterech kierowców ma problemy z parkowaniem(1). Kierowcy przyznają, że wolą zaparkować dalej ...

25 Maj 2016, 21:32

Z tym, że pamiętaj, że w Polsce panuje kult ... cen z otomoto, za 10 000 zł? - 7-letni samochód z praktycznie żadnym przebiegiem?
Panowie, ja rozumiem, że można sobie pisać, ale choć odrobinę rozsądku i analizy trzeba zachować.
Wiem, że G się dawno skończyła, ale nie w Polsce - a to jest rocznik 2009, i tego nie można pomijać, i porównywać do rocznika np. 2002 za 5-7k.
I nie, że polecam - tak tylko piszę w nawiązaniu do Waszych ciekawych analiz.

Koniu - to wykaż się, ja chętnie popatrzę na te Twoje podpowiedzi młodej (2008 rok?) Astry H za 20k (oczywiście bezwypadek - no bo jak można by polecać komuś samochód powypadkowy ... i w dobrym stanie).
tomekdk

25 Maj 2016, 21:59

tomekdk napisał(a):Z tym, że pamiętaj, że w Polsce panuje kult ... cen z otomoto, za 10 000 zł? - 7-letni samochód z praktycznie żadnym przebiegiem?
myślenie nie boli.
Miałem na myśli to, że taką samą tylko starszą Astrę kupisz już za 10k w bdb stanie i nie warto przepłacać za to, że auto jest z 2009r a konstrukcyjnie 1998.
Posługując się sloganem reklamowym - skoro nie widać różnicy to po co przepłacać? :naughty:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

25 Maj 2016, 22:41

mike - wszystko możesz kupić starsze, tańsze, w niższej cenie, a ta G kosztuje 20k, właśnie dlatego, że nie jest starsza, tylko właśnie rocznik 2009, i z niskim przebiegiem, różnicę w przebiegu widać gołym okiem. Poza tym pewnie doskonale dostrzeżesz też różnicę w samochodzie rocznik np. 2002 i 200 000 km przebiegu, a takim samym ... tylko z rocznika 2009 i 53 000 km przebiegu ... nie mów, że dla Ciebie są identyczne.

Gdyby analizować tym tokiem, to jak ktoś chce kupić A4 B7 ... to co, polecamy A4 B6 rocznik 2000? - no bo tańsze, i praktycznie to samo, i ile można oszczędzić.

Generalnie to ta Astra nie ma jakiejś bardzo złej ceny - jeśli chodzi o rocznik i przebieg, tylko ma średnią historię - pod kątem, tak jak piszesz, konstrukcyjnym. I teraz pytanie - na czym komuś zależy, bo jeśli na tym, żeby bezawaryjnie jeździć, to ciężko będzie znaleźć coś lepszego jeśli chodzi o ten rocznik i przebieg.
Miałem Astrę G, jeździłem nią od przebiegu 44 000 km do 80 000 km, bezawaryjnie, mnie się fajnie nią jeździło.

Z drugiej strony - klasa B urosła, ta Astra ma podobne wymiary do Corsy D ... i teraz wszystko zależy od własnych priorytetów, ale takie proste pisanie, które przeczytałem na początku tej dyskusji ... bezsens totalny, ani to pomocne, ani miarodajne, szczególnie w dziale "Jakie auto kupić?" ... no nic, czekamy na te oferty, które zaserwuje Koniu ;)
tomekdk

26 Maj 2016, 00:10

mike1735 napisał(a):Posługując się sloganem reklamowym - skoro nie widać różnicy to po co przepłacać?

Jak nie widać różnicy? :mrgreen:
10K+4k (wkład po zakupie) a 19 +może 1 tys..

Po pierwsze to różnice będą to i to spore...
M. in. zmatowiałe, pożółkłe lampy, wywalone sporo rzeczy w zawieszeniu do roboty, mogą być ogniska korozji, zapieczone hamulce, wycieki oleju, jakieś drobnostki ale też kosztowne, np problemy ze stacyjką, przetarte przewody, zgnity układ wydechowy
Ja wiem że między autem z 99 roku a 2002 nie ma wielkich różnic ale 9 lat różnicy to wg mnie spory okres..
Nikt za 10k nie odda zrobionego na tip-top auta prosto z serwisu mechanicznego, lakierniczego, prosto od elektryka itd..
i to jeszcze na markowych podzespołach wywali w auto 5 tys po czym zgarnie 10k..

Różnica to przebieg..tutaj 50 000 a w tym za 10 tys 250 000...
w tym aucie za 20k to pewnie jeszcze siedzi oryginalne zawieszenie..

Dla mnie niestety to nie to samo, o ile można się zastanowić czy warto kupić za takie pieniądze to jednak auto mimo że konstrukcyjnie 98 rok ale składane 8-9lat później i to w stanie niemal salonowym będzie w lepszej kondycji.

Nie bez powodu to auto tyle kosztuje..na giełdzie klasyków kiedyś latała oferta Passata B5 96r. realny przebieg 30 tys! za 21 000 zł i też można pomyśleć kretyn auto z początku produkcji i to jeszcze silnik bodajże 1,6..
Tylko że pewnie te za 8k to całe malowane i do wkładów wielo-tysięcznych to jest ten problem..
Lovato34
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wlkp
Prawo jazdy: 18 08 2002
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: VW Golf 4
Silnik: 1,8T
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

26 Maj 2016, 01:10

Takie gadanie a się mogę założyć że nikt z was jakby stał przed zakupem takiej Astry tyle by za nią nie dał.. kolega niedawno kupił Astrę H 1.8 140km,2005rok za 14k,auto sprowadzone z Niemiec z przebiegiem 190tysięcy i wiecie co? Auto jest w świetnym stanie.. co prawda było puknięte z przodu ale jest dobrze poskładane.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Rok produkcji: 2012

26 Maj 2016, 09:39

Za 20 tysięcy można kupić Fiata Bravo z tego samego rocznika, a auto jest nowocześniejsze, można znaleźć auto z polskiego salonu, silnik 1.4 16V jak ktoś lubi zamulać, albo dołożyć te 2 tysiące i będzie 1.4T. Osiągi, wyposażenie itd. wszystko na plus.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002

26 Maj 2016, 09:51

Ladne rzeczy tu sie dzieja :naughty:
Przeciez takie auto jest niesprzedawalne za wiecej niz 7-8tysiecy. Dobry target dla emeryta jezdzacego od swieta na dzialke. I obojetnie ile ta astra nie bedzi miala przebieg to bedzie taki sam parnik z lat 90.
Co mu po roczniku 2009, gdy w srodku czujesz jak w 97?
I w sumie ja nie wiem co tam jest tanie w utrzymaniu, skoro taka pierdola jak lozysko kosztuje 500zl z robota, bo to czesc zespolona z piasta i czujnikiem abs.

Bravo to jest dobry kierunek :ok:
:naughty:
959
Aktywny

Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: E320 CDI
Paliwo: Diesel

26 Maj 2016, 10:00

Astra G Classic czy Octavia Tour to takie modele, które były tanie w salonie i jeszcze szybciej spadała ich wartość przez to, że oferowano równorzędnie następce.
Jakiś się klient trafi, który nie ma bladego pojęcia o samochodach i dla niego auto to tylko narzędzie do przemieszczania się. Dodatkowym plusem jest to, że auta są z reguły bdb stanie, bo najczęściej kupują je osoby spokojne i mało jeżdżące.
Większość osób będzie szukać czegoś współczesnego, bo to wyposażenie, bezpieczeństwo, komfort i w cale im się nie dziwię.

959 jak Astra nie jest tania w utrzymaniu to co wg Ciebie jest? :?
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

26 Maj 2016, 11:23

Tomek, Lovato nie podejmuje z wami dyskusji, bo po pierwsze obaj macie swój świat i swoje kredki, a po drugie nie ma sensu robić off top. Jc zapraszamy na PW :ok:
Barol napisał(a):Takie gadanie a się mogę założyć że nikt z was jakby stał przed zakupem takiej Astry tyle by za nią nie dał
no dokładnie
959 napisał(a):Przeciez takie auto jest niesprzedawalne za wiecej niz 7-8tysiecy. Dobry target dla emeryta jezdzacego od swieta na dzialke. I obojetnie ile ta astra nie bedzi miala przebieg to bedzie taki sam parnik z lat 90.
Co mu po roczniku 2009, gdy w srodku czujesz jak w 97?
historyczna chwila, ponieważ pierwszy raz zgadzam się z kolegą 959 :mrgreen:
mike
Moderator
Awatar użytkownika